Skip to main content

A válogató után hat hét állt rendelkezésre arra, hogy női kétpárevezős egységünk felkészüljön a szegedi Európa-bajnokságra. A Budapest Evezős Egyesület és a Külker Evezős Klub Óbuda sportolói mindent megtesznek azért, hogy a lehető legelőkelőbb helyen végezzenek a hazai rendezésű kontinensviadalon.

A válogatón Vivien volt a vezérevezős, immár Janka sztrókol

“Ahhoz képes, hogy csak hat hetünk volt, jól összehoztuk a csapatunkat” – hangsúlyozza a jelentős nemzetközi rutinnal rendelkező 26 éves Preil Vivien, aki az első felnőtt nemzetközi versenyére készülő Zsiros Jankával kétpárevezősben áll rajthoz a szegedi Európa-bajnokságon. Vivi, aki a Budapest Evezős Egyesület sportolója hosszú időn keresztül az olimpiai kvalifikáción egypárevezősben szereplő Gadányi Zoltánával versenyzett a válogatottban dublóban, a tokiói olimpiai szereplést is együtt próbálták meg, 2019-ben a floridai U23-as Európa-bajnokságon szerzett bronzérmük alapozta meg a bizalmat párosukban.

Janka, a Vác Városi Evezős Clubban nevelkedett, majd a Külker Evezős Klub Óbudához csatlakozott, tavaly egyetemi Európa-bajnoki címet nyert egypárban, a Magyar Evezős Szövetség Ezüstnégyes Tehetség Programjának ösztöndíjasa. A 23 éves evezős három korosztályos világversenyen képviselte Magyarországot. A páros előbb Csepelen, majd áprilistól Szegedi készült. Óriásit csatáztak a válogató második helyéért, most már egy csapatot alkotnak. Felkészülésüket Lőrincz Attila irányítja.

A tavalyi Országos Bajnokság egypárevezős dobogósai: Pádár Luca, Zsíros Janka, Preil Vivien

“A válogatón egypárban bár második lettem az eddigi legjobb szkiffes pályámat tudtam összerakni, ezért egyáltalán nem voltam elégedetlen. Janka és én is nagyon akartam, hogy jól menjen alattunk a hajó, így gyorsan meglett az összhang. Vissza kellett szoknom a dublóhoz amihez jól jöttek a korábbi tapasztalatok.”

Vivinek komoly nemzetközi rutinja van

“Igyekszünk a pályán kívül is megtalálni az összhangot. Volt egy mozis csapatépítőnk tele sok beszélgetéssel, és nevetéssel.”

Vivi még viszonylag nyugodt, de több szempontból is különleges lesz számára a szegedi viadal.

“Evezős család a miénk, de anyukám még soha nem látott a Maty-éren versenyezni. Most a tribünön fog szurkolni nekünk. Kemény mezőny, minél előrébb szeretnénk végezni, de nem lesz könnyű feladat.” – zárja mondandóját Preil Vivien.

Hasonló kitörő örömet az Eb-n is átélne Janka, aki tavaly nyerni tudott felnőtt egypárevezősben a szegedi OB-n

“Az elmúlt két évben főleg egypárevezősben versenyeztem, kezdetben féltem a dublótól” – veszi át a szót a vezérevezős Zsiros Janka. “Abszolút felülmúlta a várakozásaimat a felkészülésünk. Biztatóak az edzésen húzott idők. Most már arra kell figyelnünk könnyedén evezzünk, hogy ne görcsöljünk.”

“Vivi nagyon könnyen tud alkalmazkodni az én sztrókolásomhoz, szólnom sem kell, azonnal reagál az új helyzetre.”

Jankát is motiválja a hazai pálya, a felnőtt válogatott újoncaként viszont meg kell szoknia, hogy sorra jönnek szembe a “nagy nevek”.

“Izgalmas, hogy szinte mindegyik hajóban ül egy világbajnok, vagy Európa-bajnok. Ámulok, és bámulok! Igyekszem magam kiörömködni, aztán elengedni ezt. Annál is inkább, mert nagyon izgulós vagyok, és a stressz testi tüneteket is okoz rajt előtt. Dolgozom ezen a sportpszichológusommal. Hozzáteszem egy rosszullét után is mentem már nagyon jól. Az egész családom, a barátaim is szurkolnak majd nekünk Szegeden!”