Skip to main content

Az 1968-as mexikói olimpián dobogóra lépő férfi kormányos nélküli négyes sikerére emlékeztető utánpótlás gondozó programunk idén indult el. Célja a kiemelkedő tehetséggel rendelkező fiatalok számára segítséget nyújtani a kritikus lemorzsolódási időszakot jelentő 17-24 éves kor közötti időszakban, amely jellemzően nagy változásokat hoz a sportolók életében az egyetemi tanulmányok, a munka és az önálló élet megkezdése miatt.

A Tehetség Program célja, hogy a már működő válogatott felkészülési programja mellett a kiválasztott sportolóknak az anyagi támogatáson túl a mentális felkészülés, életvezetési tanácsadás és inspiráció területein is segítséget nyújtson. A program aktívan támogatott időszaka 2 év, azonban annak lezárultával is célunk “bent tartani” a sportolókat a Programban, ezzel szélesítve közösségüket, valamint példát mutatva az újonnan bekerülőknek. Hisszük, hogy a program hatásaként létrejövő erős közösség és odafigyelés érzése hozzásegíti a sportolókat a hosszú távon sikeres sportkarrierhez.

Elsőként hat evezős került be a programba. Márciusi díjátadó gálánkon Alliquander Anna az Ezüstnégyes Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte a sportolókat.

Pádár Luca

A Szolnoki Sportcentrum evezőse pazar évet zárt, az Ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme révén elnyerte az Év Női Evezőse, és az újonnan életre hívott Év Női “Jövő Reménysége” elismerést is.

“A mindennapjaimat az edzések és a tanulás tölti ki, a Széchenyi István Gimnáziumában tanulok végzősként. Célom, hogy túlszárnyaljam az eddigi legjobb eredményeimet, szeretnék világ- és Európa-bajnokságokon érmeket nyerni. Nyilván a legnagyobb álom az olimpia, de mindent csak kis léptekben haladva szeretnék megélni” – mondta terveiről Luca.

Nagy Zsófia

A Balatoni Kajak-kenu Evezős és Vitorlás SE sportolója szintén az Ifi Eb-n tett ki magáért, szolnoki társával (Luca klubtársával, Kovács Eszterrel) kétpárevezősben nem csak, hogy a döntőbe jutott, hanem ott a negyedik helyet harcolták ki.

Zsófi Velencén él és a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium 11. évfolyamos tanulója. “Ahogy az evezésben, úgy a tanulásban is motivált és kitartó vagyok, mindkettőben hosszútávú célom, hogy kihozzam magamból a legtöbbet, valamint legfőbb vágyam, hogy nemzetközi evezős versenyen hazámat képviselve, mint ahogy az Olimpiai Reménységek Versenyén is, újra hallhassam a magyar Himnuszt. A sport iránti szeretetem már gyerekkorom óta bennem él, télen élvezem a hegyifutás kihívásait a havas tájon, szeretek sífutni, gyakran kerékpározok a tó körül és olykor eljárok a barátaimmal falat mászni. Szabadidőmben szívesen sütök-főzök, hobbim a festészet” – árulta el Zsófi.

Zsiros Janka

Zsiros Janka rutinosnak számító 24 éves versenyző, a Külker Evezős Klub Óbuda sportolója. Utánpótlás éveit a Vác Városi Evezős Clubban töltötte, egyetemi tanulmányai megkezdése előtt igazolt át a fővárosba.

“2023 júniusában végeztem az ELTE pszichológia alapszakán. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia mesterszakos hallgatója vagyok, azonban ebben a tanévben passziváltattam, hogy minden erőmmel az evezésre tudjak koncentrálni. Tanulmányaimat a következő félévben folytatom Klinikai- és Egészségpszichológia specializáción. Idén először lettem “teljes munkaidőben” sportoló, korábban az iskola mellett dolgoztam is, ez rengeteg új tapasztalatot és fejlődési lehetőséget hozott. Azonban hosszútávon nem szeretném a tanulást sem elkerülni, mivel segít kiegyensúlyozottabbnak lennem, ami fontos számomra, ugyanis a következő 10 évemet abszolút az evezésben képzelem el. A sport nem kizárólag sportolóként, hanem pszichológiailag is érdekel, a szakdolgozatomat az “Evezős nők testképé”-ből írtam, ami egy nagyon izgalmas folyamat volt.” – tudtuk meg Jankától.

Csizmadia Ádám

Ádám a Győri Atlétikai Klub U23-as evezőse, a tavalyi Ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmet szerző, az ifi vb-n döntőbe jutó férfi kormányos nélküli négyes vezérevezőse.

“Az evezés mellett a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki szakán a második félévemet hallgatom. Nyolc éve vagyok a sportágban, rengeteg tapasztalatot szereztem hazai és nemzetközi versenyeken, a legbüszkébb a tavalyi, kormányos nélküli négyesben elért ifjúsági Európa-bajnoki 3., illetve világbajnoki 6. helyezésünkre vagyok.” – tudtuk meg “Csizitől”.

Koncsik Dominik

Dominik szintén rutinos versenyző, jellemzően kettesben, és négyesben, ugyanakkor nyolcasban 2019-ben ifi vb-döntőben szerepelt.

“22 éves vagyok, és 2013 óta sportolok a Csepel Evezős Klubnál. Hat évvel ezelőtt ölthettem magamra először a magyar válogatott mezt, számos nemzetközi versenyen vettem részt, és többször is országos bajnoki címet szereztem”.

Pálmai Ágoston

Pálmai Ágoston, Csizmadia Ádámhoz hasonlóan az Eb-bronzérmes ifi férfi kormányos nélküli négyes tagja. A Szolnoki Sportcentrum evezőse.

“Jelenleg végzős gimnazista vagyok Szolnokon, öt éve evezek versenyszerűen, az utóbbi két évben sikerült nemzetközi versenyeken képviselnem Magyarországot” – mondta Ágoston, aki öt társához hasonlóan mozgalmas, és eredményes szezont zárt.

Mindegyikőjüknek sok sikert, és élményt kívánunk a pályán, és a életben is!