Skip to main content

A tengeri evezés, a sport új szakága mind jelentősebb szerephez jut a közeljövőben: a sportág 2028-ban felkerül az Olimpia programjára. A hagyományos versenyhajóknál jóval szélesebb és stabilabb hajóforma lehetővé teszi, hogy alacsonyabb technikai tudással is élvezetes lehessen az evezés, valamint olyan vízterületek is alkalmassá váljanak a sportra, amelyeken a hagyományos hajókkal eddig nem lehetett evezni. Ilyenek a nagy tavaink, például a Balaton és a Tisza-tó is.

A Magyar Evezős Szövetség versenynaptárában rendszeresen szerepelnek tengeri evezős versenyek, amelyeken a legkisebbektől egészen a masters-, és a szabadidősportolókig mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A tengeri evezős versenyeket itthon Beach Sprint futamokként rendezik meg, főként a tatai Öreg-tavon, Tisza-tavon és a Balatonon. Ezek a versenyek a látványosságuk, izgalmasságuk és tóparti helyszíneik miatt vonzóak.

A Beach Sprint futam során 10-50 m futást követően kell a két segítő által tartott hajóba minél gyorsabban beugrani, majd bóják között szlalomozva végigevezni a 250 méteres pályán, majd a legtávolabbi bóját megkerülve, egyenesen, és a lehető leggyorsabban visszaevezni az indítókapuba. Ekkor a versenyzőnek ki kell ugrania a hajóból és odasprintelnie, a beérkezést jelző gombhoz, és a lehető leghamarabb (rávetődve) lenyomnia azt.

Miért érdemes kipróbálni:

A tengeri evezés azontúl, hogy könnyebben elsajátítható technikai feltételeket támaszt, olyan különleges vízfelületeken biztosítja az evezős sport űzését, amelyre más hajótípusok nem lennének alkalmasak. A nyári napokon megrendezett versenyek állandó helyszínei a Tatai Öreg-tó, a festői Tisza-tó és a Balaton. A versenyek a sportélményen túl igazi nyári programot jelentenek strandolással és közös étkezésekkel.

Versenyek

  • Tata Beach Sprint Országos Bajnokság
  • Óvár Beach Kupa Tengeri Evezősverseny
  • Beach-Sprint Tisza-tó
  • Fister-kupa, Balatonföldvári Beach Sprint