Skip to main content

Jó hangulatban várja a jövő csütörtökön kezdődő szegedi olimpiai kvalifikációs versenyt Gadányi Zoltána. A 26 éves sportoló 2022 januárjában jelentette be, hogy visszavonul az élsporttól, de nemrég nagyot fordult vele a világ. Zozi 2018-ban és 2019-ben az év női evezőse volt, utóbbi esztendőben – Preil Vivien társaságában – az U23-as világbajnokságon harmadik helyen végzett.

Az MTK Budapest evezőse újra hajóba ült, pályacsúccsal győzött a Wörthi-tavi egypárevezős maratonon, majd megnyerte az Evezős Ergométeres Országos Bajnokságot, aztán az első válogatón magabiztos előnnyel haladt át elsőként a célvonalon. Így egypárevezősben Zozi indul az olimpiai kvótáért jövő héten Szegeden. Versenyszámában az első három helyezett gazdagodik párizsi “beszállókártyával.

“Tavaly nyáron az Országos Bajnokság után döntöttem el, hogy visszatérek, mivel nem sokkal korábban evezős ergométeren húztam 2000 métert, és elég jól sikerült. Ekkor határoztam el, hogy ha már ilyen jól megy edzetlenül, mi lenne, ha edzenék. Székely Balázs szakosztályvezető javasolta, hogy térjek vissza” – emlékeztet Zoltána az előzményekre. Azóta cseppet sem vesztett a motivációjából. “Az Ergo OB-n 6:52-es időt tűztem ki célul. Kicsit elrugaszkodottnak tűnt, ezért nem mondtam senkinek, de aztán végül megcsináltam. Alapvetően zárkózott vagyok, csak a hozzám közel állóknak beszélek magamról, így például a barátomnak.”

Az elmúlt időszakban klubja utánpótlásában dolgozott edzőként, számos tanítványa állhatott dobogóra. Egyre kevesebbet edzősödik, most a versenyzésre koncentrál, de várja, hogy ismét több ideje jusson a trénerkedésre, úgy érzi megtalálta, amivel hosszú távon foglalkozni szeretne.

“Versenyzőként most már edzői szemszögből közelítem meg a dolgokat. Sok mindent beláttam, amit régen egész másként gondoltam”.

Felkészülését a 2020-ban az év női evezősének választott Polivka Dóra irányítja edzőként. “Polkával együtt kezdtük az evezős szakedzői képzést, ott lettünk barátok. Így kerültem annak idején az MTK-hoz.”

Zoltána az előző olimpiára Preil Viviennel kétpárban próbálta kiharcolni a tokiói indulást.

“Három éven át egypárevezősben versenyeztem. Egyedül is tudok teljesíteni, de csapatban szívesebben versenyzem. Polkával most kicsit olyan a közös munka, mintha egy hajóban eveznénk”.

“Teljesen elengedtem azt az énemet, ami a visszavonulásom idején meghatározta a gondolkodásmódomat. Nagyon kényszeresen akartam jó lenni, inkább másoknak akartam megfelelni. A visszatérés teljes egészében saját döntés volt, felszabadultnak érzem magam.”

“Jól mennek az edzések, a betegségek is elkerülnek jobbára, csak két rövid időszak volt, amit kicsit visszavetett. Hétről-hétre minden téren fejlődni tudok, és még most is tudunk ehhez hozzátenni. Sokféle érzés kavarog bennem: tudok nagyon magabiztos lenni, viszont olykor megijeszt, hogy olimpiai kvalifikációs verseny lesz. Rég voltam már nemzetközi versenyen. Kiskorom óta a szemem előtt lebeg az olimpiai szereplés elérése, ez volt ez egyik legnehezebb, amit a visszavonuláskor el kellett engednem.”