Skip to main content

Az áprilisi hazai rendezésű Eb, és kontinentális olimpiai kvalifikációs verseny jegyében rendezünk válogatót a Szegedi Olimpiai Központban. Szombaton normálsúlyú egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz, és Gadányi Zoltána, könnyűsúlyú szkiffben Galambos Péter, és Bene Dorottya, kormányos nélküli kettesben a Juhász Adrián-Simon Béla páros, könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben a Furkó Kálmán-Szabó Bence kettős győzedelmeskedett. Para evezősünk Pető Zsolt a stopperórával “harcolt” a Maty-éren.

A Maty-éren rendezett verseny az európai kvalifikációs versenyre, az Európa-bajnokságra, az utolsó kvalifikációs viadalra és a világkupákra válogatott, illetve az U23-as világbajnokság előzetes kerettagsága szempontjából volt döntő.

A normálsúlyú egypárevezősöknél riói és tokiói olimpikonunk Pétervári-Molnár Bendegúz nem talált legyőzőre így áprilisban Szegeden ő szállhat harcba az olimpiai kvótáért. Galambos Péter kétszeres Európa-bajnok a papírformának megfelelően megnyerte a könnyűsúlyú egypárok versenyét, csaknem három hajóhosszal megelőzve közvetlen riválisait.

A kormányos nélküli ketteseknél könnyűsúlyban a tavalyi, belgrádi vb-n ezüstérmes Furkó Kálmán, Szabó Bence páros haladt át elsőként a célvonalon, és a normálsúlyúaknál sem történt meglepetés, a szolnokiak favorit egysége, a Juhász Adrián, Simon Béla duó magabiztosan nyert.

A női könnyűsúlyú egypár kivételével minden versenyszámban összevonták az U23-as és a felnőtt korosztály futamait, míg a paraevezősöknél a PR1 kategóriában egyedül Pető Zsolt állt rajthoz, akinek a szintidő teljesítése volt a fő feladata.

A nőknél könnyűsúlyban Bene Dorottya, míg a normálsúlyúaknál a hosszú idő után visszatért Gadányi Zoltána bizonyult a legjobbnak. Utóbbi versenyben a második helyért óriási csata zajlott, melyből végül Preil Vivien jött ki jobban, ezzel megelőzte Zsiros Jankát.

A versenyt megelőzően Lőrincz Attila szövetségi kapitány elmondta, hogy a kvótaszerzésért négy egységet terveznek indítani: a férfiaknál és a nőknél egyaránt egypárt, illetve könnyűsúlyú kétpárt. Az Eb vonatkozásában a férfiaknál normálsúlyban egypár, kettes, négypár és négyes, könnyűsúlyban egypár, kettes, esetleg négypár egységekhez keresik a versenyzőket. A nőknél pedig könnyűsúlyú egypárral, és normálsúlyú kétpárral számolnak.

A szegedi Európa-bajnokságra és európai olimpiai kvalifikációs regattára április 25. és 28. között kerül sor, az eseményt a magyarországi egyetemek nyolcasainak betétfutama színesíti majd. A párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb eseményre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik. Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

Vasárnap csapatpróbákkal folytatódik a válogató a Maty-éren.

Győztesek:
férfiak:
PR1 egypárevezős: Pető Zsolt (Győri Atlétikai Club) 11:01.99 perc
könnyűsúlyú egypárevezős: Galambos Péter (MTK Budapest) 7:16.27 p
normálsúlyú egypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest Evezős Egyesület) 7:17.88 p
kormányos nélküli kettes: Juhász Adrián, Simon Béla (Szolnoki Sportcentrum) 6:52.45 p
könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: Furkó Kálmán, Szabó Bence (Szolnoki Sportcentrum-GYAC) 7:10.30 p
nők:
könnyűsúlyú egypárevezős: Bene Dorottya (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) 8:16.20 p
normálsúlyú egypárevezős: Gadányi Zoltána (MTK Budapest) 8:01.31 p

Részletes eredményekért klikk ide.