Skip to main content

Két év után visszatért az Evezős Ergométeres Országos Bajnokság Mosonmagyaróvárra. Február 17-én az UFM Arénában 47 egyesület mintegy 600 versenyzője állt rajthoz. A feltörekvő fialatok révén két országos csúcs született, az abszolút legjobb időt a nőknél Gadányi Zoltána, a férfiaknál Ujhelyi Mihály húzta.

2022-ben még a COVID-járvány miatti szigorítások béklyójában rendezhettünk Mosonmagyaróváron Ergo OB-t, idén azonban már nem gátolta nehezítő körülmény a beltéri evezős verseny semmihez sem hasonlítható élményének átélését. Társszervezőnk a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület ezúttal is kitett magáért, ahogy valamennyi közreműködőnk, akik a korábbi két nap helyett egy nap alatt bonyolították le a harminchat versenyszámot, és megannyi futamot.

A verseny előtt Cseh Ottó, a MESZ elnöke, valamint a város nevében Dr. Iváncsics János Mosonmagyaróvár alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, és kívánt sok sikert a versenyzőket. Utóbbi már ezekben a percekben is hangolódott a hagyományos VIP-futamra, fontosnak tartotta, hogy ergóra pattanjon, mint arra beszédében is kitért, ezért érkezett sportos öltözékben az arénába. Az 500 méteres “extra futamban kilenc meghívott vendégünk húzta le a távot, köztük számos vállalkozó, Polhammer Jenő, az MVSE elnöke, valamint Dr. Tóth Tamás a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja.

Hagyományosan a para-evezősök futamaival kezdődött a nap: a felnőtt mezőnyben a férfiaknál: Pető Zsolt (kategória: PR1, klub: Győri Atlétikai Club), Szabó Csaba (LTA-PD, MTK Budapest), Szegedy Gergő (TA, GYAC), Bostyán Roland (PR3 ID, Vác Városi Evezős Club), és Gombás Dániel (PR3 VI, Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület) szerezte meg a győzelmet. A felnőtt nőknél: Nagy Ráhel (PR1, MTK), és Kálmán Inez (MVSE) szerzett aranyérmet. Az utánpótlás korosztályban Károly Róbert (PR3 ID, MVSE), Halász Áron (LTA PD, Danubius Nemzeti Hajós Egylet), Jankoff Attila PR3 IV, GYAC), és Döngölő Ádám (PR2, GYAC) örülhetett győzelemnek.

Kíváncsi vagy a versenyen készült fényképekre? Katt ide és ide!

A felnőtt férfi normálysúlyú mezőnyben Ács Kristóf (VVEC) diktálta a tempót, és behúzta a győzelmet Gerei Tamás (MEC-Vasas), és Juhász Adrián (Szolnok) előtt. Többször kellett ellőni a rajtot, Simon Béla (Szolnok) a megengedettnél többször hibázott bele az indulásba, ezért kizárásra került. A könnyűsúlyúaknál Galambos Péter (MTK) magabiztosan nyert, mögötte Tamás Bence (KEK), és Bridge Henry (DNHE) ért célba nagy csatában.

A női felnőtt mezőnyben a könnyűsúlyúaknál Szili Dorina (Külker Evezős Klub Óbuda) aranyra cserélte tavalyi ezüstjét, ahogy Alliquander Anna (DNHE) is feljebb csúszott egyel a dobogó második fokára, szűken megelőzve Csepel Zsófiát (VVEC). Normálsúlyban a vízi versenyek után az ergóra is “visszapattanó Gadányi Zoltána (MTK Budapest) győzött, abszolút legjobb idővel, 6:51.90-cel. A korábban kétszer is az Év női evezősének választott Zozi két évvel ezelőtt visszavonult, klubjában edzősködni kezdett, de egyre inkább úgy tűnik vízen, és ergón is megmutatja tanítványainak hogyan is kell jól csinálni. Zoltána mögött Preil Vivien (Budapest Evezős Egyesület), és Zsiros Janka (KEK) végzett.

Az U23-as korosztályban a férfiaknál Ujhelyi Mihály (MTK) az egész verseny legjobb idejével 5:58,70 nyerte a normálsúlyúak vetélkedését, könnyűsúlyban Szigeti Ferenc (Csepel Evezős Klub) nyert, mögött Kertész Keve (KEK), és a címvédő Szőllősi Balázs (GYAC) csatázott nagyot az ezüstéremért, Szőlőnek meg kellett elégednie a bronzzal. A nőknél normálsúlyban Kapócs Júlia (Balatoni Kajak-Kenu Evezős és Vitorlás SE) került ki győztesen a Harsányi Viktóriával (KEK) vívott csatából. Könnyűsúlyban Fehérvári Eszter (GYAC) remek hajrával biztosította be győzelmét a sokáig vezető Mátyás Hanna (Szolnoki Sportcentrum) előtt.

Az utánpótlásban két kiemelkedő eredmény született, mindkettő országos csúcs, sőt Kup Barnabás (CSEK) ideje még a felnőtt mezőnyben is versenyképes lett volna! Barnabás a serdülő II korosztályban, azaz a 16 évesek között remekelt, 6:16.70-es idejével megdöntötte a korosztály 2016 óta fennálló országos rekordját (Papp Benedek 6:20.20)! Beszédes adat, hogy rekordjával a felnőtt férfi mezőnyben az ötödik helyen ért volna célba.

Sasvári Balázs (VVSI) a T4 korosztályban, azaz a 14 évesek között is letette névjegyét, a tavalyi T3-as országos csúcsa után. A Velencei-tavi klub evezőse 5:01.60-as idővel Drávucz Dániel rekordját adta át a múltnak (5:05.10, 2021).

Az ifiknél vidékre, és a fővárosba is került két-két aranyérem. Normálsúlyban Hajdú András (Szegedi Vízisport Egyesület) nyert, mögötte ádáz csatát vívott Rigó Barnabás (CSEK), és Drávucz Dániel (Szolnok). Könnyűsúlyban hazai környezetben aratott győzelmet Demkó Mátyás (MVSE), megelőzve az ezüstéremért nagyot harcoló Nyikos Pétert (VVEC), és Daróczi Dávidot (MEC-Vasas). A nőknél normálsúlyban Bagdács Szonja (MTK) nyert, Kovács Lujza (BEE), és Szabó Dorka (MTK) előtt, könnyűsúlyban szintén MTK győzelem született Elekes Zsófia révén, aki Takó Lillát (Szolnok), és Vácy Sárát (VVEC) előzte meg.

Férfi serdülő I-ben Fazekas Mátyás (GYAC) ünnepelhetett győzelmet megelőzve Szente Lórándot (MTK), és Dabup Benjamint (Szeged). A lányok hasonló korosztályában Kéri Nóra (Szeged) ünnepelhetett győzelmet Markó Lilla (MEC-Vasas), és Csemniczki Dorina (GYAC) előtt. Az egy évvel fiatalabbak között Demkó Janka (MVSE) hazai közönség előtt nyert aranyat Rádai Bianka (Arrabona Evezős Klub), és Csókás Kíra (Szeged) előtt.

A serdülő mellett a tanuló korosztályokban is népes volt a mezőny Mosonmagyaróváron, íme a győztesek névsora korosztályonként. T4: Bors Boróka (MVSE). T3: Barta L. Szilárd (CSEK), Orosz-Fejér Dóra (BEE).

A Mastersek is sokan voltak, és remek hangulatú versenyt vívtak, a csarnokban dübörgött a retro-zene, örökfiataljaink pedig jól kihúzták magukat az UFM Arénában, közel 90 nevezés érkezett. Debütált az úgynevezett “0” korcsoport, amelyet azon fiatalok számára hoztunk létre, akik igazolt versenyzőként, de jószerével “hobbistaként” elsősorban a versenyzés öröme, és nem feltétlenül a minél jobb eredmények miatt méretik meg magukat. A legidősebb versenyző a hölgyek amatőr futamában rajthoz álló 71 éves Fügi Andrea (Veszprémi Triatlon Egylet), és a férfi Masters mezőnyben szereplő 74 esztendős Szeredi Ottó (Arrabona) voltak.

A 34. Magyar Evezős Ergométeres Nyílt Országos Bajnokságot a csapatversenyek zárták mintegy félszáz négy fős team részvételével.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, és gratulálunk! Eredményes vízi szezont kívánunk!

A teljes eredménysorért klikk ide.

Fotók: Szlovák Bence/Magyar Evezős Szövetség