Skip to main content

“Nagyon sok munka van a sikereim mögött” – szögezi le Kovács Lujza, a Budapest Evezős Egyesület sportolója, aki 2000 méteren ezüst-, 500 méteren aranyérmet nyert februárban az Evezős Ergométeres világ- és Európa-bajnokságon. Az idén első éves ifi a prágai versenyen jószerével úgy izgult, mint még soha. Nemzetközi tapasztalatait stabil válogatottként gyűjtené tovább a vízen. Az iskolapadban sem hagyja alább: tizenegy éve nincs rosszabb év végi jegye a jelesnél.

“Mindig magamat akarom legyőzni” – hangsúlyozza hitvallását a rákospalotai lányzó, aki már családjában is “meghonosította” az evezést, másfél éve az anyukája csatlakozott a BEE csapatához. Lujza a mosonmagyaróvári Ergo OB-n egyéni csúccsal (7:11.10) ezüstérmet nyert, de a java csak ezután jött. Prágában 2000 méteren második lett (7:18.5), 500 méteren (1:35.7) nyert, azaz két-két világ- illetve Európa-bajnoki éremmel tért haza.

Már a tavalyi Ergo OB-n is feltűnt, hogy komoly céljaid vannak, hisz – akkor még a serdülő II korosztályban – az országos csúcs megdöntéséért szálltál harcba. Végül három másodperc híján nem sikerült, de nagyot húztál. Szóval nem most kezdődött, ahogy te fogalmaztál “önmagad legyőzése”.

Jól emlékszem: mentem, próbálkoztam, de nem sikerült, rosszul is lettem a végén, annyira, hogy infúziót kaptam. Úgy vagyok vele, nem mindig kell mindennek összejönnie.

Mindig jobb és jobb akartam lenni, szerintem én így születtem, és ez alapvetően meghatározza a személyiségemet. Nagy bennem a versenyszellem, még az otthoni családi társasjátékozásban is, meg persze az iskolában.

Az idei téli csúcsformát a prágai világversenyre időzítetted?

Nem, a vb/Eb csak ráadásként szerepelt a programban. Egyrészt a válogatottság szempontjából az országos bajnokság többet nyom a latban ezért fontosabb volt, hogy itthon az ifik között jól szerepeljek, másfelől Prágában a a serdülő korosztályban indultam.

Érezted, hogy dobogós lehetsz?

Papírforma alapján esélyes volt, a vetélytársak ideje alapján az első ötbe kerülés szinte borítékolható volt. De egyáltalán nem erre fókuszáltam, sokkal inkább a tapasztalatszerzésre. Ezzel együtt is tök jól jöttek ki a futamok!

Az edződ Mucsi György elárulta, hogy az első, 2000 méteres futamnál nehezen tudtad uralni magadban a feszültséget…

Már a call roomban is nagyon izgultam, még azon is, hogy egyáltalán megtaláljam a megfelelő rajtszámú ergót. A rajt előtt annyira remegtem, hogy nem tudtam visszatekerni a vizes palack kupakját…

Az ezüstérem alapján rendesen levezetted a feszültséget…. Másnap az ötszázas rajt előtt maradtak még tünetei a stressznek?

Akkor is izgultam, de bíztam magamban, sejtettem, hogy ott lehetek az elején. Könnyű szívvel álltam rajthoz, és a környezetet is megszoktam. Ez a pálya ajándék volt.

Mennyire volt erős a mezőny?

Fontosnak tartom, hogy a vetélytársaim nagyrészt fiatalabb volt nálam, viszont a dobogós helyekért erős kortársakkal küzdöttem meg!

Mindig az evezésben próbáltál sportolóként kiteljesedni?

Igen. Hét évvel ezelőtt éppen az evezős ergométerezés kapcsán kerültem a klubba. A XIII. kerületi Diákolimpia után hívtak le evezni a BEE-be.

Hogy állsz a technikával, az evezéssel?

Magabiztosan várom a szezont, immáron az ifjúsági korosztályban, ősszel is sokat készültem vízen. Tök jól sikerült tavaly búcsúznom a serdülő II-es korcsoportból! Ifiben meg kell ismernem a vetélytársakat, kiderül mit tudok idén köztük. Nagyon szeretnék válogatott lenni, ehhez megvan az erőnlétem, technikában sokat fejlődtem. Hosszú távon is a sportágban szeretnék maradni, természetesen az olimpiai szereplés a legnagyobb álom, de elsősorban az, hogy felnőttként is versenyképes legyek. A Budapest Evezős Egyesületben nagyon jól érzem magam, motiváló a társaság, különösen az, hogy egy klubban edzhetek, Bendével, Pétervári-Molnár Bendegúzzal.

Tavaly kaptál egy kis ízelítőt versenyzésből piros-fehér-zöld mezben, hisz az Olimpiai Reménységek Versenyén Szegeden, klubtársaddal Végh Dórával indultatok kétpárevezősben…

Az ORV-n a tapasztalatszerzés volt a cél, egyébként a bledi regattán bronzérmet nyertünk Dórival a serdülő mezőnyben. Jó kis csapat volt!

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Nehéz kérdés. Most mindenképp a prágai ergo-arany, és ezüstéremre. Ami az evezést illeti, a tavaly Szegeden serdülő II korcsoportban, egypárban nyert bronzérmem is a listám elején van.

Egypár vagy inkább csapat?

Egyértelműen csapat. Nagyon tud motiválni, hogy másokkal együtt küzdhetek, szinte húznak magukkal a többiek.

Hagyományosan a Tavaszi Hosszútávú Versennyel indul a vízi szezon március 23-án. Mennyire szokott ínyedre lenni a 6000 méteres csepeli kör?

Nagy mumuson. Nem szeretem a fordulót, eddig még egyszer sem sikerült jó pályát húznom. Ez a következő akadály, amit le kell győznöm!

Az iskoládban, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban is ott vagy a legeredményesebbek között?

Első osztálytól kezdve kitűnő tanuló vagyok, most tizenegyedik osztályosként, a továbbtanulás előtt különösen fontosak a jó jegyek, már csak azért is, hogy megvalósíthassam a gyerekkori álmom, hogy állatorvos legyek.