Skip to main content

Parasportolóink egyesületük színeiben hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a prágai Evezős Ergométeres Világ- és Európa-bajnokságon. Kup Katica, a Magyar Evezős Szövetség januárban kinevezett para-evezés szakágvezetője várakozásait túlszárnyalta a magyar éremeső, az indulók közül volt, aki az idei ergo OB-n elért eredményét is megdöntötte.

“Nagyon szurkoltam valamennyi sportolónak, a teljesítményüket látva pozitívan csalódtam a csapatban. Az egy héttel korábbi OB-n is kiváló idők születtek, többen egyéni csúcsokat húztak, de ezt felül tudták múlni Prágában és egy hét alatt még előrébb tudtak lépni.” – kezdi értékelését Kup Katica, aki a szakágvezetőként hosszú évek óta dolgozó Nagy Gábort váltotta. 

“Nagyon fontos állomása volt a felkészülésnek az ergo OB, majd a világ- és Európa-bajnokság. Utóbbi megmutatta, hogy nemzetközi szinten is megvan versenyzőink állóképessége. Voltak, akik most először jutottak ki külföldi versenyre, ami nagy erőt adott a szerepléshez. Parasportolóink a csarnokon kívül is szerezhettek élményeket, hiszen városnézés is belefért a kétnapos programba.”

Tóth Balázs (MTK Budapest, edző: Simon Tamás) egymaga négy aranyérmet – két Európa-bajnoki és két világbajnoki címet – szerzett a PR3 ID kategóriában, előbb 2000, majd 500 méteren.

“Balázs az elsőségekért szállt harcba Prágában. 2015 és 2018 után lett ismét a világ legjobbja. Őt, és hazai vetélytársát, az ezüstéremmel záró Vincze Dávidot (Győri Atlétikai Club, edző: Nagy Gábor) is külön motiválta, hogy ismét csatázhatnak egymással.”

Mi tagadás jól sikerült a vetélkedésük: együtt állhattak dobogóra Prágában!

A cseh fővárosban a paralimpiai szereplésre áhítozó Pető Zsolt (Győri Atlétikai Club, edző: Nagy Gábor) 2000 méteren harmadik lett a PR1 kategóriában. Kérdés, vajon mennyire van közel Párizshoz rutinos válogatott versenyzőnk, aki itthon, a szegedi Eb-n és kontinentális kvalifikációs versenyen szerezheti meg a kvótát?


A férfi PR1 kategória versenyzői kavalkádja az év legnagyobb nemzetközi evezős ergométeres seregszemléjén – középen: Pető Zsolt és edzője Nagy Gábor, mellettük jobbra Kovács Zsolt edzőjével, Székely Balázzsal – Maren Derlien / MyRowingPhoto.com

“Zsolt egyéni csúcsot húzott az OB-n, majd egy hétre rá Prágában is jól szerepelt. Az állóképessége sokat javult, sikerült összeszednie magát, a téli betegségei után. Most szombaton, a szegedi válogatón szintidőt kell húznia. Ha ez sikerül, rajthoz állhat a kvótáért a hazai rendezésű vízi Evezős Európa-bajnokságon. Kemény verseny várható, mert a számban csak a győztes váltja meg a repülőjegyét a párizsi játékokra, csakúgy, mint Luzernben a végső kvalifikációs versenyen. A maximális teljesítményre van szükség, mert a kategóriában nincs szabadkártyás lehetőség.”

“Nagy Ráhelre (MTK Budapest, edző: Székely Balázs) is nagyon büszkék vagyunk. Szorgalmasan készül az idei szezonra, Prágában egyéni csúcsot húzott, a PR2 kategóriában arany- és ezüstérmekkel tért haza.”

“A PR3 ID kategóriában bronzérmet szerző Kálmán Inez (Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, edző: Nagyné Valaki Éva) fiatal versenyző, a jövőben is várjuk tőle a jó eredményeket.”

A PR1 versenyszámban Kovács Zsolt (MTK Budapest, edző: Székely Balázs) első nemzetközi versenyét vívta, egyébként handbike-ozik, és evezős ergométeren is edz. Célja, hogy vízen is megtanuljon evezni.”

Para-evezős szakágvezetőnk és korábbi evezősünk egy percre sem távolodott el szeretett sportágától. Ahogy korábban megírtuk, Katica a pályán bíróként, a laboratóriumban kutatóként segítette a sportot. Meghatározó élményei vezették hivatásához, és a MESZ-ben betöltött tisztségéhez.

“Tíz évvel ezelőtt még aktív evezősként Karácsonyi Zsolt, para-evezés szakágvezető révén ismertem meg ezt a munkakört. Többek között riói paralimpikonunk Lőrincz Krisztina, illetve Tóth Balázs edzéseit is testközelből nézhettem. Amikor tudtam edzésen kívül segítettem a felkészülésüket. Ekkor határoztam el, hogy parasportolókkal szeretnék foglalkozni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen gyógypedagógia szakára iratkoztam be. Szomatopedagógia és értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirányokon diplomáztam, amiben segítségemre volt elődöm Nagy Gábor “Gabó”. Korábban sokszor beszélgettünk a szakág helyzetéről, illetve segítette a paraevezésről szóló szakdolgozatom elkészülését. Tanulmányaim után a Semmelweis Egyetemen helyezkedtem el, az intézménnyel megmaradt a kutatói kapcsolatom, így jelenleg is közösen dolgozunk rehabilitációs projekteken. 2018 óta evezős versenybíróként követem a sportági aktualitásokat és a jövőben is igyekszem többrétű munkámmal támogatni a közösséget. Az idei ergo OB-t mint már szakágvezető és versenybíró figyelhettem.”

Kup Katica (középen) a Mosonmagyaróvári UFM Arénában, a 34. Magyar Evezős Ergométeres “Nyílt” Országos Bajnokság versenybíróival – Magyar Evezős Szövetség/Szlovák Bence

Katica több célt is zászlajára tűzött, ezek közül “a legaktuálisabb feladat a paralimpiai szereplés kivívása”. 

“Fontos, hogy a következő olimpiászban nagyobb versenyzői létszámban tudjuk magunkat képviseltetni, szélesítenünk kell az utánpótlás bázist. Ehhez szükséges az edzők továbbképzése, és egyfajta érzékenyítésük arra, hogy nyitottak legyenek a parasportolókkal való foglalkozásra, illetve fontosnak tartom gyógypedagógiai szakemberek bevonását. Távlati célok között szerepel minél több klub akadálymentesítése, és regionális para evezős központok kialakítása az országos lefedettség eléréséhez. A hétvégi vízi válogatót követően a szegedi Evezős Európa-bajnokságon egy külön eseményt szervezünk a parasport népszerűsítésére, a környék gyógypedagógiai intézmények bevonásával. Külön köszöntjük majd a prágai para-evezős csapatot és segítségükkel a tanulók megismerkedhetnek az ergométeres evezéssel.”