Skip to main content

Kup Katica hat éven át evezett, de még mindig a sportág tölti ki életét. Nemzetközi versenybírónak készül, a müncheni Európa-bajnokságon is részt vett gyakornokként. Hétvégén nemzetközi konferencián vesz részt a Magyar Evezős Szövetség küldötteként. Kutatóként pedig arra törekszik, hogy az orvosi rehabilitációban minél többen felismerjék az evezős ergométer kedvező hatását.

Katica az Európa-bajnokságon, a müncheni céltoronyban Fotók: Kup Katica

Katica 2019-ben a velencei Masters világbajnokságon vett részt először gyakornokként. A 2020-as COVID-dal terhelt esztendő után, 2021-ben ismét lehetett nemzetközi versenyt rendezni, öt megmérettetésen is dolgozott gyakornokként. Múlt héten a müncheni Európa-bajnokságon is sok értékes élményt, és tapasztalatot szerzett.

„Nagyon jó hangulatban telt a verseny. Tavaly októberben a junior Eb-n már ott voltam a helyszínen. Szinte ugyanez a csapat bonyolította le azt is” – újságolja a 24 éves Kup Katica.

A 2022-es Evezős Európa Bajnokság versenybíró csapata

„Kétfajta bíró van a nemzetközi versenyeken: az ITO (International Technical Official), valamint az NTO (National Technical Official). Én egyelőre utóbbi vagyok. Azért szeretem ezt a munkát, mert közvetlen kapcsolatban vagyunk a versenyzőkkel. A többi között a hajómérlegelést bonyolítjuk, egy úgynevezett digitális photobook segítségével ellenőrizzük az egységek összetételét, marsallként ügyelünk a közlekedési szabályok betartására, segítjük a rajtban, és a célban a nemzetközi bírókat. Szinte mindenhol ott vagyunk, és együtt dolgozunk az ITO-kkal. Vannak olyan dolgok, amik másként működnek, mint egy hazai versenyen, ezekre oda kell figyelnünk! Sokkal hosszabbak a napok, nincs helye a hibázásnak.”

Katica a hétvégére visszatér Münchenbe, hogy a Magyar Evezős Szövetség Elnöksége delegáltjaként részt vegyen a European Young Leaders Forum sportszakmai konferencián.

Csoportkép az Mutisport Eb atlétikai versenyeinek otthont adó müncheni Olimpiai stadionban: Patrick Rombaut, Nemzetközi Evezős Szövetség Versenybíró elnöke, Kup Katica, Monika Briedyte, a Nemzetközi Evezős Szövetség Events Service koordinátora, Annamarie Phelps, az Európai Evezős Szövetség elnöke, Szántó Éva, Magyar Evezős Szövetség általános alelnöke, a Nemzetközi Evezős Szövetség elnökségi tagja, valamint Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke

„Az Európai Evezős Szövetség valamennyi tagországa delegálhatott egy-egy jelöltet, akik közül végül négy főt, köztük engem is kiválasztottak, a kontinentális szövetség küldöttjével együtt mi öten képviseljük az evezős sportágat a konferencián, amelyen a multisport Eb-n részt vevő valamennyi sportág képviselői jelen lesznek.”

Az egykori evezős többszörös országos bajnok csapatban, és egypárban is, de az evezős ergométer állt legközelebb a szívéhez. Kutatóként is így van ezzel. A közelmúltban fejezte be az egyetemet, szeptembertől teljes állásban dolgozik az egészségügyben.

„A szakdolgozati témám arról szólt, hogy az evezésnek milyen kedvező hatásai vannak a fizikai rehabilitációra, a vitálkapacitásra. Kutatóként ezt a témát viszem tovább, arra törekszem, hogy felismerjék az orvosi rehabilitációban a kedvező hatását, és ezzel kapcsolatban szeretnék együttműködni az Európai Evezős Szövetséggel is.”