Skip to main content

Nem lesz egyszerű dolga Szegeden Pető Zsoltnak, aki a para evezősök mezőnyében száll harcba a párizsi paralimpiai kvótáért a két hét múlva kezdődő hazai rendezésű kvalifikációs versenyen. A Győri Atlétikai Club rutinos sportolójának nagy álma az ötkarikás részvétel, amelyet azon a pályán vívhat ki, ahol megannyi országos bajnoki címet szerzett. A vízi szezonra evezős ergométeren szerzett világ és Európa-bajnoki bronzéremmel melegített Prágában.

A 44 éves para sportoló meglehetősen rutinos válogatott versenyző, hisz kilenc éve képviseli Magyarországot a nemzetközi versenyeken. Szűkebb hazájának a Szigetköz, a Kisalföld tekinthető, a Mosonmagyaróvárhoz közel Halásziban él, és a Győri Atlétikai Club igazolt versenyzője. Nevelőedzője Székely István, de hosszú ideje óta Nagy Gábor (a GYAC edzője, korábbi MESZ para szakágvezető) felkészítésével evez, amiben jelenlegi szakágvezetőnk, Kup Katica is segíti. 2014-ben robbant be a sportágba, civilben nyomdaipari vállalkozást vezet.

Zsolt evezős ergométerezéssel kezdte pályáját, nemes egyszerűséggel azért, hogy lefogyjon. Ebből aztán sorra kerekedtek ki a világbajnoki címek ergón (eddig három arany, egy ezüst, és egy bronz a termés), miközben para evezésben is megkezdte a nemzetközi szereplést. Bár Tokióba nem jutott ki, óriási elismerés volt számára, hogy 2020-ban az Év fogyatékos sportolója kategória tíz jelöltje közé választották.

Főhősünk élete 15 éves korában vett drámai fordulatot, ekkor Non-Hodgkin limfómát, azaz nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak nála. Azt még átvészelte, de öt évvel később kiújult, akkor már a gerinccsatorna közelében. Kemoterápiás kezelést is kapott. Akkoriban Zsolt még focizott, aztán elkezdett romlani a lábai állapota, kerekesszékbe kényszerült.

Hat világ- és három Európa-bajnokságon indult, 2020-ban a poznani Eb-n negyedik helyen ért célba, a 2022-es müncheni kontinensviadalon a legjobb hat közé jutott. Zsolt felemás emlékeket őriz 2021-ből, amikor a koronavírus árnyékában megrendezett paralimpiai kvalifikációs regattán Vareseben bár a harmadik helyen végzett, kvótát nem sikerült szereznie. Érmének értékét emeli, hogy COVID-fertőzés miatt a felkészüléséből két és fél hónap teljesen kimaradt. Tegyük hozzá gyorsan: a riói kvalifikációs versenye is emlékezetesre sikeredett, ugyanis a regatta ideje alatt született első gyermeke. Maja azóta “kapott” egy tesót, Bence már lapátot is ragadott, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesületben kajakozik.

A halászi para sportoló handbike-jával is maradandót alkotott: néhány évvel ezelőtt Passautól Mosonmagyaróvárig tekert egy jótékonysági akció részeként. Fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, helyi vállalkozóként számos nemes ügyet támogat.

Pető Zsolt versenyszámában a PR1 kategóriában Szegeden csak az első helyezett jutalma lesz repülőjegy az ötkarikás játékokra.

“Sokat készültünk tavasszal Győrben, februárban Olaszországban Sabaudiában edzőtáboroztunk három hétig. Vasárnap utazunk Szegedre, ahol öt napot töltünk, majd visszatérünk a versenyre” – újságolja Zsolt, aki a legutóbbi világversenyt, a tavaly szeptemberi világbajnokságot a 18. helyen zárta. “

“Vélhetően a spanyol vetélytársam, a tavalyi vb-n a nyolcadik helyen végző Javier Garcia Martinez lesz a legnagyobb kihívóm. Nagyon nehéz dolgom lesz, szerencse is kell majd ahhoz, hogy előtte tudjak végezni. Sajnos továbbra is küzdök a súlyommal, a tavalyi belgrádi világbajnokság után nekiduráltam magam a fogyókúrának. Minden egyes leadott kilogramm két másodperc a pályán. Sajnos van még mit leadnom a versenyig, egyelőre kevesebb ment le, mint kellett volna.”

“Örülök, hogy itthon versenyezhetek, nagyon szeretem a szegedi pályát. Csak azt sajnálom, hogy a családom nem tud minden nap szurkolni a helyszínen. Csilla, a feleségem tanít, a gyerekek iskolába járnak, nehéz ügy.”

Reméljük a család mind többet tud majd szurkolni a helyszínen Zsoltnak! Abban pedig biztosak vagyunk, hogy április 25-28. között az Európa-bajnokságon és Kontinentális Olimpiai/Paralimpiai Kvalifikációs Versenyen neki is teli torokból fog szólni a lelátóról a “Hajrá, magyarok” rigmus!

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség