Skip to main content

Kiállítással, könyvbemutatóval, ünnepi közgyűléssel, koszorúzással, csónakházi baráti találkozóval ünnepelte 125 éves jubileumát a váci evezés július első szombatján.

Fotók: VVEC

A váci evezés története 1899-ben kezdődött. Az esztendő június havának tizedik napján megalakult a Váci Sportegyesület öt alosztállyal, köztük az evezős alosztály, Urszinyi Arnold vezetésével. A VSE 1906-ban belépett a Magyar Evezős Egyletek Szövetségébe, ettől az időtől kezdve már résztvevői voltak a budapesti nagyregattának is. 

1944–1962 között több néven szerepelt a váci evezés: volt Lobogó, Bástya, Petőfi, Váci Vasas, majd hosszú időre Váci Hajó SE. Közben megalakult egy új egyesület Finomfonó és Cérnázó Gyár (FICE) néven, ahol bevezették a női evezést. 1994-ben az evezősök kiváltak a Váci Hajó SE-ből és megalakították a Vác Városi Evezős Clubot.

A jubileumi nap nyitányaként – Fekete Károly klubelnök és Kiss Zsolt János alpolgármester köszöntőjével – kiállítás nyílt a Madách Imre Művelődési Központban. A többi között fotók, ereklyék, plakátok emlékeztetnek a dicső múltra, és jelenre. Nem mellesleg a jelen sikereiről, és a bíztató jövőről mindeközben Csepel Zsófia gondoskodott, aki Rotterdamban bronzérmet nyert az Egyetemi Világbajnokságon.

A jubileum alkalmából mutatták be Ribáryné Pál Katalin, a klub korábbi kiválóságának, a MESZ Hagyományőrző Bizottsága alapító tagjának újabb kötetét, “A váci evezés aranykora 2000- 2024” című könyvet.

Az egész napos programsorozat részeként a váci Migazzi téren lévő Széchenyi István emléktáblánál beszédet mondott, koszorúzott Szántó Éva, a Magyar Evezős Szövetség általános alelnöke, dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke, az egyházmegye képviseletében ott volt az emlékezők között dr. Varga Lajos segédpüspök is.

Az ünnepi közgyűlésen beszédet mondott Varga Tamás, a váci Hirling Zsolt világbajnok könnyűsúlyú kétpárevezős-társa, a MESZ sportágfejlesztési alelnöke és Molnár Nándor korábbi klubelnök, az önkormányzati képviselő-testület tagja, bizottsági elnöke is. A kerekasztal beszélgetésen a többi között részt vett Galambos Péter a klubban nevelkedő, és hosszú időn át a színeiben versenyző kétszeres Európa-bajnok, többszörös világbajnoki érmes evezős is.

A napot evezős találkozó zárta a Vác Városi Evezős Club vízitelepén.

Isten éltesse a váci evezést, a váci evezősöket!