Skip to main content

Bendi zsinórban harmadik olimpiai szereplésére hajt egypárevezősben Szegeden. A Olimpiai Kvalifikációs Verseny mezőnye nagyon kemény, de a Budapest Evezős Egyesület 31 éves sportolója a riói és a tokiói olimpia előtt is megoldotta a feladatot. Most hazai közönség előtt készül megszerezni a kvótát a párizsi ötkarikás játékokra.

Milyen erőben, hangulatban várod a csütörtöki rajtot?

Nagyon jó erőben, és hangulatban vagyok, az elmúlt két hétben jó tempót tudtam menni minden résztávon. Várom a rajtot.

Hogyan alakult a felkészülési időszakod?

Januárban sífutó edzőtáborral indítottam az évet, majd több mint egy hónapot Olaszországban edzőtáboroztam. Itt természetesen már eveztem, nagyon jól sikerült. Azóta is az a kellemes időjárást várom vissza. Megesett, hogy már reggel nyolckor pólóban tudtam evezni. Itthon jellemzően eső, és szél fogadott, és ez kis kivétellel azóta is tart. Ha meleg is volt, akkor is fújt a szél.

Reméljük javul az idő Szegeden a következő napokban, de könnyen lehet, hogy az első, csütörtöki versenynapon még marad a barátságtalan idő. Nyilván nagyon rutinos, és profi sportoló vagy, mégis ez a körülmény mennyire befolyásolja a bemelegítésed?

Nem befolyásolja a versenyzésemet, talán egy kicsivel hosszabban kell bemelegítenem, inkább a megfázástól való félelem jön elő. Ez a “veszélye” számomra a hidegnek.

Kellőképpen fel tudtad venni a harcot a hideg ellen az időszakban?

Igen, gyorsan le is kopogom! A válogató után volt egy kis betegségem, azt vittem magammal a szlovén edzőtáborba, majd a zágrábi versenyre is. Azután gyorsan javult a közérzetem.

Mi történt Zágrábban?

Felkészülési verseny volt, ami nem vettem elég komolyan, miközben miközben elég erős, világkupa szintű mezőny verbuválódott össze. Az első napon hatodik lettem, a második napon feljöttem a negyedik helyre. Nem sikerült jól, de arra jó volt, hogy felrázzon!

A tavalyi év végétől az olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok szlovén evezős, Iztok Cop segíti a felkészülésedet. Mennyire és miben sikerült előrelépned a segítségével?

A finomhangolásban van szerepe, pont azt a kis pluszt hozta, ami eddig hiányzott a felkészülésből. Edzésterjedelemben nincs különösebb változás, az intenzitás változott. Sokkal kevesebb alaptempós edzés szerepel a programban, mindig csinálunk valami mást, ami segít elviselni a monotonitást, a napi két edzést. Az elmúlt években napi egyet eveztünk. A legnagyobb változás, hogy ritkábban van kondicionális edzésem, a biciklizés továbbra is megmaradt kiegészítő edzésként.

Mi a munkamegosztás édesapád, és Iztok Cop között? Hisz Molnár Zoltán “Lopez” továbbra is az edződ.

Apukával dolgozom napi szinten, a szlovén mester nem tud napi szinten személyesen jelen lenni, de folyamatos a kapcsolattartás. Szlovéniában együtt dolgoztunk.

Milyennek látod a mezőnyt?

Nem lesz sétagalopp, mégiscsak olimpiai kvalifikációs verseny! Nehezebb dolgom lesz, mint három évvel ezelőtt. A három kvótára hét-nyolc versenyzőnek van esélye.

Az biztos, hogy a szurkolóktól te is óriási biztatást kapsz majd Szegeden!

Örülök, hogy a verseny által nagyobb fókusz jut az evezésre, ezáltal népszerűbb lesz a sportág Magyarországon. Szeged minden szempontból kiváló helyszín, remélhetőleg a Nemzetközi Evezős Szövetséget is elbűvölik a helyszín adottságai, és egyre több nemzetközi versenyt rendezhetünk majd a Maty-éren!