Skip to main content

Az olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok evezős, Iztok Cop segíti Pétervári-Molnár Bendegúz felkészülését. A hírt Bendi az M1 közszolgálati televízió adásában jelentette be szerdán.

„Nagyon kiemelkedő versenyző volt, több különböző hajóegységben is érmes volt olimpián és világbajnokságokon, úgyhogy szerintem ő meg tudja adni azt a plusz tudást, ami talán eddig hiányzott a felkészülésből” – mondta kétszeres olimpikonunk.

A Budapest Evezős Egyesület sportolója hozzátette, sok magyar edzővel egyeztetett, de Cop egy olyan környezetből és „tudásból” jön, ami Magyarországon nem elérhető.

Cop normálsúlyú kétpárban nyert aranyérmet a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon, emellett három vb-címet is begyűjtött ebben a hajóegységben. Egypárevezősben pedig az 1995-ös tamperei világbajnokságon állhatott fel a dobogó legfelső fokára, valamint kormányos nélküli kettesben és négypárban is szerzett vb-érmet pályafutása során.

Pétervári-Molnár emlékeztetett rá, hogy nem először kérte külföldi szakember segítségét, ugyanis már a riói olimpia után együtt dolgozott a német, illetve a horvát csapattal is, utóbbival pedig azóta is jó a kapcsolata.

Azt is elárulta, hogy izgatottan várja a szegedi Európa-bajnokságot és olimpiai kvalifikációs versenyt, melyet az olaszországi Sabaudia visszalépése után adott Magyarországnak az európai szövetség. A viadalt április 25. és 28. között rendezik meg Maty-éren.

„Magyarország legutóbb 53 éve rendezett kontinensbajnokságot, tehát ez egy nagyon jó lehetőség, kvalifikációs viadalt pedig még soha, úgyhogy nagyon különleges lesz. Hazai pályán, hazai közönség előtt majdnem, hogy kötelező a kvótaszerzés” – mondta a 30 éves evezős. Kiemelte, ezt a versenyt egy állomásnak tekinti, mivel az olimpiára helyezi a hangsúlyt, ahol mindenképpen szeretne a tokiói tizedik helynél jobbat elérni.