Skip to main content

Harminckilenc nappal a szegedi Európa-bajnokság, és Kontinentális Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Verseny előtt válogató verseny dönt a felnőtt válogatott keret összetételéről. Szombaton és vasárnap a Szegedi Olimpiai Központban kerül sor a sorsdöntő versenyre.

Az év legfontosabb versenyének szellemében a felnőtt válogatott keret az elmúlt év novemberében közös dunavarsányi edzőtáborral kezdte meg a felkészülést, majd az évet a Testnevelési Egyetemen elvégzett terhelés diagnosztikai mérésekkel, illetve evezős ergométeres felmérővel zárta.

“Januártól több csoportban megkezdődtek a melegvízi edzőtáborok” – tájékoztatott Lőrincz Attila szövetségi kapitány. “A keret zöme Törökországban, és Horvátországban készült. A Simon Béla-Juhász Adrián páros Bulgáriában magaslati edzőtáborban vett részt, Pétervári-Molnár Bendegúz Olaszországban, Sabaudiában egyénileg több mint egy hónapig készült.

“A téli időszak lezárásaként az Evezős Ergométeres Bajnokságon Mosonmagyaróváron születtek jó eredmények. Bendi egyébként az Ergo OB napján Sabaudiában nem hivatalos országos csúcsot húzott.” 

A hétvégi szegedi válogatón óriási a tét: a jól teljesítők ugyanezen a pályán másfél hónap múlva a történelmi jelentőségű Európa-bajnokságon és Kontinentális Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Versenyen indulhatnak. A felnőtt és az U23 mezőny összevonásra került, utóbbi korosztály képviselői jó eredménnyel megszilárdídhatják kerettagságukat az augusztus korosztályos világbajnokságig.

“A kvótaszerzésért négy egységet tervezünk indítani áprilisban: a férfiaknál és a nőknél egyaránt egypárt, illetve könnyűsúlyú kétpárt.”

“Az Eb vonatkozásában a férfiaknál normálsúlyban egypár, kettes, négypár, és négyes, könnyűsúlyban egypár, kettes, esetleg négypár egységekhez keressük a versenyzőket. A nőknél könnyűsúlyú egypárral, és normálsúlyú kétpárral számolunk” – zárta mondandóját Lőrincz Attila.

A hazai rendezésű Eb előtt két héttel kerül sor a varesei világkupára, amelyen nem indul a magyar válogatott, hogy a lehető legjobban koncentrálhasson a hazai rendezésű világversenyre.

A hétvégi válogatón para evezősünk Pető Zsolt is rajthoz áll, akinek a szintidő teljesítése lesz a feladata szombaton.

Magyarország 2024. április 25-28. között evezős Európa-bajnokságot és Kontinentális Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Versenyt rendez Szegeden. Az esemény a sportág számára történelmi jelentőségű, mivel kontinentális viadal 53 éve, kvalifikációs verseny pedig még soha nem került megrendezésre Magyarországon.

A párizsi oimpia előtti egyik legfontosabb evezős eseményre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik, és száll harcba az Európai-bajnoki címért, valamint a Kontinentális Kvalifikációs Regatta során megszerezhető kvótákért a 2024-es párizsi Olimpiai és Paralimpiai játékokra.