Skip to main content

A csütörtöktől vasárnapig a Maty-éren zajló Európa-bajnokság és Olimpiai/Paralimpiai Kvalifikációs verseny első napján könnyűsúlyú egypárevezősben Galambos Péter egyenes ágon jutott a fináléba. Pétervári-Molnár Bendegúz normálsúlyú egypárban a legjobb tizenkettő közé jutott a kvalifikációs regattán.

A szerda esti esős, szeles időjárás csütörtök reggelre varázsütésre megváltozott: ragyogó napsütés, és szélcsend várta a résztvevőket.

A Rio és Tokió után harmadik ötkarikás részvételére hajtó egypárevezősünk Pétervári-Molnár Bendegúz a harmadik, utolsó előfutamban kapott helyet, amiből magabiztos versenyzéssel másodikként jutott tovább.

“Maradt még a pályában, ha kellett volna menni, ami biztató. Pénteken várhatóan ellenszél lesz, ami nehezebb pályát ígér, de így hamarabb hallom majd meg a szurkolókat” – mondta a Nemzeti Sportnak a 6:57.24-es idővel egyből az elődöntőbe jutó Bendi

A szintén az olimpiai szereplésért hajtó Gadányi Zoltána ugyancsak egypárevezősben 500 méterig együtt haladt a mezőnnyel, majd féltávnál tempót váltott azeri és ukrán vetélytársa, Zozi a keletkező hátrányát nem tudta ledolgozni, így a harmadik helyen zárt, és a péntek reggeli reményfutamban folytatja szereplését.

A női könnyűsúlyú kétpár pályaosztó futamában a Bene Dorottya, Szili Dorina kettős a negyedik helyen ért célba.

A férfiaknál ugyanebben a versenyszámban a Galcsó Vencel, Szőllősi Balázs összeállítású egység szintén negyedik lett, így ők is a pénteki reményfutamban folytatják szereplésüket.

Az Európa-bajnokság versenyeiben Galambos Péter jó rajtot követően óriási hajrát bemutatva az utolsó néhány száz méteren lehagyta a végére teljesen elfáradó svájci Andri Struzinát. Kétszeres Európa-bajnokunk második lett az előfutamában, amivel egyenes ágon bejutott a vasárnapi döntőbe.

A férfi egypárevezősök versenyében Bácskai Máté sokáig az ötödik helyen haladt, majd az utolsó 500 méteren egy helyet javított. Máté számára a reményfutam a következő állomás.

A Simon Béla, Juhász Adrián összetételű kormányos nélküli kettesünk az ötödik helyen ért célba, a táv második felében a pénteki reményfutamra tartalékoltak.

Preil Vivien, és Zsiros Janka kettőse kétpárevezősben a negyedik lett előfutamában, így ők is a pénteki reményfutamból harcolhatják ki a fináléba jutást.

A Szentpáli Gergő, Csizmadia Ádám, Kerekes Krisztián, Szentpáli Balázs összetételű férfi kormányos nélküli négyesünk messze volt a továbbjutástól, de a reményfutamban újra próbálkozhatnak.

Könnyűsúlyú kétpárban Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter, illetve Kertész Keve Kolos és Szigeti Ferenc páros a mezőny végén zárt, így számukra is pénteken folytatódik a viadal.

Ujhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Tamás és Koncsik Dominik ültek a férfi négypárevezős hajónkban. A mieink a második előfutamban az első 500 méteren közel tíz másodperces hátrányba kerültek az olaszokhoz képest, végül a mezőny végén értek célba.

Pénteken megkezdődik a Paralimpiai Kvalifikációs regatta Pető Zsoltnak (PR1 férfi egypár), és bemutatkozik az Eb-n férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesünk, azaz Szabó Bence és Furkó Kálmán kettőse. Ők éremesélyesként szállnak harcba a kontinens legjobbjaival.

A helyszínre kilátogató szurkolókat a pályán lévő izgalmak mellett számos érdekes programmal várjuk! Részletes programért klikk ide!