Skip to main content
Ma ünnepli 85. születésnapját Zsitnik Béla (képünkön), az 1948-as londoni olimpia evezős bronzérmese.
 
Idősebb Zsitnik Béla – fia is válogatott evezős volt! – 1941-ben ment először a Margitszigetre edzésre, s ezzel megtette az első lépéseket a későbbi világhírnév felé. A Pannónia Evezős Egyletben kezdett, majd a II. világháborút követően az MTE-be igazolt. Az 1947-es Európa-bajnokságot kölcsön hajóval és lapátokkal nyerték meg Olaszország és Dánia előtt. Londonban, az olimpián fordított sorrend alakult ki. Elsősorban a helytelenül megválasztott taktika következtében lett csak harmadik a Szendey, Zsitnik, (kormányos Zimonyi) összeállítású kormányos kétevezős.
 
Zsitnik Béla 1952-ben úgy jutott ki a helsinki olimpiára, hogy a ferencvárosi nyolcasban egyedül ő volt az „idegen test”, az egyetlen, aki a Vörös Meteort képviselte ebben a hajóban.
 
Melbourne kimaradt az életéből, s bár az 1960-as, római olimpiára 36 évesen még kikerült, de az Albano tavon kormányos nélküli négyevezősben nem tudtak maradandót alkotni.
 
Még ekkor sem vonult vissza, hanem újabb országos bajnokságokat nyert. 1961-ben kijutott a prágai Eb-re is, ám azután szinte egyik napról a másikra abbahagyta. Ekkor már javában dolgozott, a Honvéd Sportközpont majd az OKISZ Sportközpont után az OTSH Költségvetési Főosztálya következett. Ezután nevezték ki 1967-ben a Magyar Evezős Szövetség főtitkárává. Ebben a minőségében érte meg, hogy fia, ifjabb Zsitnik Béla a magyar válogatott nyolcas tagjaként ott lehetett az 1972-es, müncheni olimpián.  
 
Mondhatni, természetes, hogy Zsitnik Béla életútjában is bőven voltak buktatók. Miután a szövetségben ellehetetlenítették, 1975-ben felajánlották neki a Belkereskedelmi Minisztériumban: legyen az MTK-VM Sportlétesítményeket Ellátó Vállalat vezérigazgatója. Onnan vonult 1986-ban nyugdíjba.
 
A kitűnő egészségi állapotban lévő sportember mindmáig hetente háromszor ergométerezik a Csepel Evezős Klubban, de hajóba már nem ül. Élete legnagyobb eredményének azt tartja, hogy mindig mindenkivel sikerült hangot találnia, egyetlen haragosa sincsen.
 
Isten éltesse sokáig!
 
Forrás: JochaPress