Skip to main content

Az U23, az ifjúsági és serdülő korosztályok képviselői szállnak vízre szombaton és vasárnap a Velencei-tavi Evezőspályán. A versenyre zárt kapuk mögött kerül sor!

A járványhelyzet nem tette lehetővé március végén a Csepelre tervezett Tavaszi Hosszútávú Verseny lebonyolítását, így a három korosztály teljes mezőnye először méretheti meg magát az évadban. Márciusban az olimpiai kvalifikáció és az Európa-bajnokságot megelőző I. válogató versenyre került sor Szegeden, amelyen viszonylag csekély mezőny állt rajhoz.

Az U23, az ifjúsági és a serdülő korosztály számára jószerével szezonnyitónak illik be a Velencei-tavi verseny. Utoljára Szolnokon az Őszi Hosszútávú Versenyen mérethették meg magukat vízen az evezősök, így fél év kihagyás után állhatnak rajtoz hajóban. Felkészülésüket a rendhagyó módon online megrendezett Evezős Ergométeres Országos Bajnokság is segítette idén februárban.

„Az idei felnőtt nemzetközi versenyeken láttunk már néhány U23-as versenyzőnket, de szeretnénk teljes képet kapni a mezőnyről. Rangsorokat alakítunk ki, és akár láthatunk olyan versenyzőket is, akik eddig még nem kerültek képbe. A verseny révén megállapítjuk, hogy kik azok akikből csapatokat lehet építeni a hazai válogatóra, illetve a nemzetközi versenyekre”

– mondta Molnár Dezső U23-as és felnőtt szövetségi kapitány.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) április 19-én dönt arról, hogy július 7-11. között a csehországi Racicébe tervezett U23-as világbajnokság megrendezhető-e.

„Mindenki tűkön ülve várja a versenyt” – tudtuk meg Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitánytól, aki gyorsan hozzátette „sajnos a vírus miatt lesznek hiányzók, akik elkapták a koronavírust, vagy kontakt személyként karanténban vannak”. A másik nehézség, hogy át kellett alakítani a válogatási folyamatot. Az Olimpiai Reménységek Versenyét sem rendezik meg az eredetileg kijelölt időpontban, május helyett várhatóan augusztusban rendezik.

„Az ifik számára válogató verseny lesz a hétvégi, a serdülő korosztálynak sajnos nem, azaz utóbbiak az ifjúsági mezőnyben is indulhatnak. A serdülők számára májusban rendezünk válogató versenyt, erre a hétvégén mérhetik fel magukat.”

„Az Ifjúsági Európa-bajnokság jelen állás szerint októberre tolódik, ami alapvetően megváltoztatja a válogatás folyamatát, mivel a kontinensviadal egy állomás lett volna a válogatásban az augusztusi világbajnokságra. Az ifiknél a hétvégén kishajós egységekben kialakul egy rangsor, ez alapján a versenyzők bekerülhetnek a keretbe és az eddigi teszteredmények és a következő csapattesztek alapján alakulnak ki a csapatok a május végi speciális egység-válogatóra”

– zárta mondandóját Lőrincz Attila.

Az U23 / Utánpótlás Kishajós Tájékoztató Verseny a járványhelyzet miatt zárt kapuk mögött kerül megrendezésre.

További információk ITT