Skip to main content
2013. augusztus 17. - 17:11

World Masters Games 2013 – Torino – Evezős Sikerek!

2013-ban augusztus 2-e és 11-e között az olasz Turin tartományban, Torino környékén rendezték meg a Word Masters Games-t.

23 sportág közül az evezésnek 18 versenyszámban, 10 életkor kategóriában a Candia tó (Lago do Candia) adott otthont.

 

A World Masters Games a világ legrangosabb sporteseménye a 30 év feletti sportolók számára, amely a nyári olimpiához képest négyszer annyi versenyző résztvevőt számlál. Semmilyen más sportesemény nem képes ekkora számú aktív sportoló résztvevőt vonzani a világon, mint ez a tulajdonképpeni Masters Olimpia. A részvételhez nem szükséges más, csak a korosztályra vonatkozó követelmények teljesítése.

SPORT MINDENKI ÉS MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA

A nemzetközi sportesemény több tizezer sportolót, valamint edzőt, sportvezetőt és családtagokat vonz a világ minden tájáról. Az eseményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) által elismert és a szintén Lausanne-ban székelő IMGA (International Masters Games Association) szervezet rendezi meg négy évente. Az esemény megalkotását az Olimpiai Charta és az olimpiai mozgalom “a sport mindenkié” eszméi inspirálták. Az esemény célja, hírdetni, hogy a korra való tekintet nélkül űzött versenysport kiváló hatással van az egészségre.

A 2013. évben Turin-ben rendezett World Masters Games a sportolók világtalálkozója a versengés, a szenvedély, a barátság és a jókedv jegyében, amelyen való részvétel korlátozás nélkül nyitott minden sportoló számára, különösen akik a sportot az egész életük folyamán űzik. A rendezvény nem csak Turin városát, de Turin tartományt is körül öleli, így adva lehetőséget a sok-sok sportág több tízezer résztvevőjének elhelyezésére és a többszáz sportesemény helyszínére.

A játékok a fogyatékkal élők sportját is magában foglalják. Az első Masters játékokat (World Masters Games) 1985-ben éppen Torinóban rendezték, ezt követően sorrendben Koppenhága, Brisbane, Portland, Melbourne, Edmonton és végül 2009-ben Sydney következtek. 2013-ban Piedmont és Turin a rendezvény házigazdája. A legutolsó alkalommal megrendezett játékokon a versenyzők létszáma meghaladta a 28.000-et.

Az eseményen résztvevő magyar versenyzők fényes sikereket értek el:

  versenyszám versenyzők eredmény
1. Master C W2- PAIR Rockenbauer Gabriella, Sáriné Házi Zsuzsa II. hely
2. Master D M2X DOUBLE SCULLS Varga László, Jakócs György II. hely
3. Master C W4X QUADRUPLE SCULLS Bayerné Dr. Matusovits Andrea, Vargáné Kovács Klára, Rockenbauer Gabriella, Sáriné Házi Zsuzsa III. hely
4. Master D M1X SINGLE SCULLS Lipovits Zoltán V. hely

Gratulálunk a sikereket elért Masters versenyzőknek! További jó sportolást, egészséget és sikereket kívánunk!