Skip to main content

Sorozatunk utolsó részében az őszi és téli időszakot idézzük fel.

Bronzérem férfi könnyűsúlyú négypárevezősben

A Lengyelország szívében fekvő Kruszwica-ban szeptember 4-5. között rendezték az U23-as Európa-bajnokságot, melyen népes küldöttséggel, tíz egységgel állt rajthoz válogatottunk.

Fotók: Czucz Bálint

Férfi könnyűsúlyú négypárevezős egységünk a döntőben is remekelt, mindössze három tizedmásodpercre volt az ezüstéremtől! A Bridge Henry, Fenyődi Tamás, Pálfai Csikó és Szőllősi Balázs (edző: Mácsik Miklós) csapat már a szombati helyosztó futam során megmutatta, hogy éremért jött. A fiúk a vasárnapi döntőt a harmadik helyről kezdték, 1500 méter megtétele után maguk mögé utasították a lengyel egységet, a hajrában azonban az olaszok verhetetlennek bizonyultak, így a mieink alig 3 tizedmásodpercre az ezüstéremtől, egy rendkívül harcias versenyzést követően harmadikként értek célba a németek, és az olaszok mögött.

Czinege Tamás és Boros Bálint (edző: Pergel László) csupán fél másodperccel maradt le a dobogót jelentő harmadik helyről a könnyűsúlyú kettesek fináléjában!

Fülöp Adrienn és Hegyes Barbara (Schneider Henrik) ötödik helyen zárt a könnyűsúlyú kettesek döntőjében, csakúgy, mint Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter (edző: Alföldi Zoltán) a könnyűsúlyú kettesek fináléjában. Benda Orsolya (edző: Lőrincz Attila) hatodik lett a női normálsúlyú egypárevezősök döntőjében. Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs (edző: Saáryné-Pető Tímea) magabiztosan, nagy fölénnyel nyerte meg a normálsúlyú kettesek B döntőjét, ezzel a 7. helyen zárt. Szklenka Bence (edző: Mácsik Miklós) rendkívül jól versenyzett az egész hétvégén normálsúlyú egypárban, ami elmondható a B döntőben nyújtott szerepléséről is, ahol második helyen ért célba, így a 8. helyen zárt. Ugyancsak nyolcadik lett Zsiros Janka és Elek Boróka (edző: Lőrincz Attila), miután másodikok lettek a britek mögött a normálsúlyú kétpárevezősök B döntőjében. Koncsik Dominik, Király Miklós, Király Csaba és Juhász Tamás (edző: Pergel László) összeállítású normálsúlyú kormányos nélküli négyesnek jó versenyzéssel szintén sikerült megcsípni a második helyet a B döntőben, így ők is összesítésben a 8. helyen zártak, nem sokkal a német egység mögött. Hajdú Zsolt, Papp Benedek, Újhelyi Mihály és Szabó Gábor (edző: Molnár Zoltán) negyedik helyen ért célba a normálsúlyú négypárak B döntőjében, így a csapat a tizedik helyen végzett.

Szolnok 120, Maty-ér 40

Két jubileumot is ünnepelhettünk 2021 őszén. Egyrészről a 120 éves szolnoki evezést, amelyet a Városházán, majd a XXII. Tisza Kupán ünnepelt város evezős közössége. A története során számos nehézségen áteső Tisza Evezős Egylet együttműködve a Szolnoki Sportcentrummal az ország egyik legjelentősebb utánpótlás bázisává lépett elő, versenyzői között olimpikonok, világ-, és Európa-bajnokok vannak.

A Maty-ér, azaz a Szegedi Olimpiai Központ 40 éves fennállását ünnepelte 2021-ben. A pályaavató nemzetközi versenyt 1981. június 27-én, 21 magyar klub és a vajdasági válogatott 660 evezőse részvételével tartották meg. A jubileum alkalmából koszorúzással egybekötött ünnepséget, és fotókiállítás rendeztek.

Fotó: Szlovák Bence

Elhunyt Sarkadi-Nagy Imre

2021 szeptemberében elhunyt Sarkadi-Nagy Imre, a Budapest Evezős Egyesület elődje, a Hajógyári Evezős Club alapító elnöke. Többszörös magyar bajnok, ám az evezés azonban nem csak sport volt számára: a közösség fő mozgató rugója, összetartója volt. 1992-ben a Hajógyár sportkörének megszűnésekor a korábbi hajógyári evezősökből megalapította a Hajógyári Evezős Clubot (a Budapest Evezős Egyesület elődjét), amelyet tíz éven át vezetett.

A jövő új olimpiai sportága: a tengeri evezés

Fotó: World Rowing/Benedict Tufnell

Az evezés rendkívül látványos, és dinamikus szakága egyre nagyobb teret nyer, és jó eséllyel pályázik az olimpia programjára is. A tengeri evezés legnagyobb seregszemléjét ősszel a portugáliai Oeiras-ben rendezték. A magyar egységek a 10. és a 16. helyen zártak a világbajnokság A döntőiben.

A legelőkelőbb pozíciót a Juhász Adrián, Abid Syham alkotta vegyes páros érte el. A Szolnoki Sportcentrum és a Ferencvárosi Evezős Club versenyzői a vb zárószámában a 10. helyet szerezték meg.

Fotó: World Rowing/Benedict Tufnell

A férfi tengeri evezős négypárak A döntőjében a Pétervári-Molnár Bendegúz, Müller Márk, Németh Sámson, Ozsváth Máté és kormányos: Rozmaring Flóra (Budapest Evezős Egyesület) egység a 16. helyen ért célba.

Előrelépés az egyetemi evezésben

A felsőoktatási intézmények közül elsőként az Óbudai Egyetemmel kötött szerződést a Magyar Evezős Szövetség az egyetemi evezés előremozdítása, a stratégiai céljaink megvalósítása érdekében.

Partnerünkkel közös evezős programokat, versenyeket szervezünk, egyetemi kötelező testnevelési órák megtartására sportolási helyet biztosítunk, és keressük a kiemelkedő tehetségeket.

A padlótól a tetőig megújul

Ősszel megkezdődött a pesterzsébeti Sirály-telep felújítása, jövő nyáron vehetjük birtokba a létesítményt. A Vízisport utcai létesítmény méltó színfoltja lesz a pesterzsébeti Duna-partnak, megfelelő, korszerű színvonalon szolgálja majd a Sirály Vízisport Központ Szolgáltatásait igénybe vevő sportolókat.

Bronzérem az ifi Eb-ről

A 2021-es nemzetközi evezős szezon zárásaként október második hétvégéjén az Ifjúsági Európa-bajnokságon szurkolhattunk a válogatottnak. A müncheni evezős pályán, amely az 1972-es olimpiai játékok versenyeinek is otthont adott hét magyar egység állt rajthoz.


A legelőkelőbb eredményt női kormányos négyesünk érte el. A Harsányi Orsolya, Angyal Zsófia, Balázs Szonja, Fazekas Fanni és kormányos: Majsa Klaudia (edző: Alföldi Zoltán) alkotta egység az olaszok és a németek mögött ért célba a döntőben.

Férfi kormányos négyesben Geszti Attila Krisztián, Dedeyan Narék, Kovács Gergő Ferenc, Kiss Bence Gábor és kormányos: Temesi Dominik Béla (edző: Simon Tamás) magabiztosan tartva pozícióját a döntőben, az ötödik helyet szerezte meg. Férfi nyolcasunk igen magabiztosan nyert a B döntőben. Az Árvai Péter, Kósa András, Nagy Gergely Zoltán, Kunstár Simon, Nagyszokolyai Áron, Gosztola Balázs, Kovács Sándor, Belán Bendegúz és kormányos: Szabó Zétény József (edző: Dani Zsolt) összeállítású csapat, a 7. helyen zárta szereplését. Pádár Luca, Bagó Zsófia, Elek Boglárka, Harsányi Viktória (edző: Ficsor László) a női négypárak B fináléjában 500 méter megtétele után átvette a vezetést a holland egységtől, majd rendkívül jó versenyzéssel, magabiztos fölénnyel megnyerte futamát, így a lányok a 7. helyen végeztek. Sándor Zsófia és Viandt Léna (edző: Alföldi Zoltán) első lett a kormányos nélküli kettesek B döntőjében, azaz a hetedik helyen zártak.

Duna Evezős Központ: tervezés, látványterv

A Budapesti Fejlesztési Központ a Ráckevei- (Soroksári-) Duna (RSD) revitalizációjáról tartott tájékoztatón Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta: „ a Ráckevei-Duna megújítása fontos a vízminőség, a vízi élővilág és a természeti környezet megőrzése miatt. Feltétele annak, hogy a budapestiek és a környéken élők igazán birtokba vehessék a folyót és a vízpartot, és már a fővárosi szakaszon is újra fürödhessenek a folyóban, hogy visszatérjen az az élet és zsibongás, ami egykor a Kis-Dunát jellemezte: fürdőzőkkel, horgászokkal, sportolókkal, nyaralókkal, piknikezőkkel.”

A beruházás egyik eleme a jelenlegi Csepeli evezőspálya helyén – természetesen megfelelő átalakításokkal – a Duna Evezős Központ létrehozása. A prezentáció során az evezőspálya látványterve és célja is érintőlegesen bemutatásra került a megjelentek számára. A Magyar Evezős Szövetség Elnöksége kiemelten kezeli a nemzetközi szintű pálya tervezésében való részvételt és a projekt megvalósulását amihez a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) is teljes támogatását nyújtja.

Új alapokra került az olimpiai felkészülés

2021 őszétől ösztöndíjrendszer, és idényenként több mint 180 napnyi edzőtábor segíti a 20 fős felnőtt keret felkészülését a 2024-es olimpia kvalifikációjára. A kerettagok szakmai és anyagi támogatásáról szóló négy oldalú szerződések aláírására (MESZ, sportoló, tagszervezet és edző) november közepén került sor a Magyar Sport Házában. A cél, hogy minél több evezősünk jusson ki a párizsi olimpiára, és minél jobb eredményeket érjenek a 2024-es ötkarikás játékokon. A MESZ történetében először kerül sor ilyen széles körben nyújtott havi egzisztenciális támogatásra, ez kétszerese annak, mint amit az elmúlt években a szövetség sportolói személyi juttatásra költött.

Díjak, elismerések

Budapest főváros Közgyűlése Budapestért Díjat adományozott Mihály Tibor, a Külker Evezős Klub Óbuda elnöke, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnökségi tagja részére. A budapesti evezős sportéletben, illetve a Római-part épített és természeti értékeinek védelmében az elmúlt 40 évben végzett kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenysége elismeréséül.

Fotó: dr. Marton Jenő

Dávid Imre, a Magyar Evezős Szövetség örökös tiszteletbeli elnökét pedig a Magyar Olimpiai Bizottság, Fair Play-díjjal tüntette ki. Dávid Imre a magyar evezős sportcsalád oszlopos tagja immáron bő fél évszázada, a MOB Felügyelő Bizottságának elnöke. Munkásságának köszönhetően folyamatosan fejlődött a hazai szakma, ráadásul a Masters versenyek miatt még mindig testközelből ízleli a sportág jelenét.

Ficsor László került az Edzőbizottság élére

A Magyar Evezős Szövetség Elnöksége jóváhagyta az Edzői fórum javaslatát és kinevezte a MESZ Edzőbizottságának tagjait és vezetőjét. Megbízatásuk a 2022. évi edzői fórumig tart.

A bizottság vezetője Ficsor László.

A testület tagjai:
– Alföldi Zoltán
– Dani Zsolt
– Ifj. Pergel László
– Sehr Miklós

Pétervári-Molnár Bendegúz és Fehérvári Eszter az év evezősei

Kétszeres olimpikonunkat másodszor választották az év legjobbjának, míg a 19 éves Fehérvári Eszter először részesült az elismerésben. A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. 2021-ben 56 sportág szövetsége, köztük a Magyar Evezős Szövetség válaszolt az MTI megkeresésére.

Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapest Evezős Egyesület versenyzője a 2016-os riói ötkarikás játékok után második olimpiáján indulhatott 2021-ben. Tokiói szereplését egypárevezősben idén áprilisban vívta ki, amikor harmadik helyen zárt a varese-i Európai Olimpia Kvalifikációs Versenyen. Molnár Zoltán tanítványa magabiztosan masírozott a legjobb 12 közé Tokióban, a középfutamból pedig a B döntőbe jutott, ahol végül a negyedik helyen zárt, azaz összesítésben a 10. helyen végzett. 2014 után másodszor választották az év magyar evezősének.


A 19 éves Fehérvári Eszter számára igazi áttörést hozott az elmúlt időszak, és nem csak azért, mert normálról könnyűsúlyra váltott. A Győri Atlétikai Club színeiben versenyző evezős előbb megdöntötte az U23-as rekordot evezős ergométeren majd vízen is maradandót alkotott. Több egységben is rajtoz állt, legnagyobb sikere a Csepel Zsófiával könnyűsúlyú kétpárevezősben az U23-as világbajnokságon elért ötödik hely volt. De Alföldi Zoltán tanítványa a korosztályos vb döntős szereplés mellett arra is büszke lehet, hogy az Európai Olimpia Kvalifikációs Versenyen Ferencz Pannával az ötödik helyet szerezték meg szintén könnyűsúlyú kétpárevezősben.