Skip to main content

Sorozatunk harmadik részében a 2021-es esztendőből június, július, és augusztus evezős krónikáját elevenítjük fel.

Európa-bajnok perorunk sikere a Világkupán

Június első hetére, hétvégéjére, a Világkupa harmadik állomására datálódnak a soron következő magyar evezős sikerek. Hat egységünk közül az Európa-bajnok kormányos nélküli kettesünk: Szabó Bence, és Furkó Kálmán Sabaudiában is elképesztő hajrát mutatott be. A döntőben a második helyről 22 méteres hátrányt dolgoztak le pár száz méter alatt. Végül célfotó döntött: az olaszoknak épphogy sikerült megtartani előnyüket, a magyarok 14 századmásodperccel mögöttük, másodikként értek célba, és szereztek ezüstérmet!

Fotók: Czucz Bálint

Kétszeres Európa-bajnokunk, Galambos Péter nem volt száz százalékos formában, megfázás is nehezítette felkészülését, de így is a negyedik helyen zárt a döntőben!

Horváth Kitti, Gadányi Zoltána, Krémer Eszter és Preil Vivien (klubjaik: Ferencvárosi Evezős Club, Budapest Evezős Egyesület, MTK Budapest, BEE, edző: Danó Károly) óriásit versenyzett Sabaudiában! A női négypárevezősök reményfutamában végig a harmadik helyen haladtak, nyomás alatt tartva a második helyen lévő holland egységet. Egy kiváló hajrának köszönhetően az utolsó pár száz méteren át tudták venni a második helyet, biztosítva ezzel a döntőbe jutást az igen komoly mezőnyben. A frissen összerakott egység csupán két hetet készült együtt a Világkupát megelőzően, és szerzett hatodik helyet a döntőben!

Para evezősünk Pető Zsolt Gaviratéban igyekezett megragadni az utolsó lehetőséget, hogy ott lehessen a paralimpián. Harmadik helyen zárt a PR1 egypárak döntőjében az utolsó kvalifikációs versenyen. Ismét nagyon közel volt a kvótához, de sajnos nem sikerült megszereznie jegyét Tokióba.

Reménykeltő korosztályos szereplés

Hét egységünk, és szakvezetőink, edzőink július elején Csehországba, Racicébe vették az irányt, ahol július 7-11. között került sor az U23-as világbajnokságra. A legjobb eredményt a női könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter (edző: Alföldi Zoltán, klubjaik: Vác Városi Evezős Club, ill. Győri Atlétikai Club) érte el. Az olimpiai számban versenyző páros már a reményfutamban is nagyot ment, elhárították közvetlen üldözőjük, a franciák támadását, így a második helyen jutottak az A döntőbe. A fináléban hatalmas hajrával megelőzve a görögöket az előkelő ötödik helyet szerezték meg!

Czinege Tamás és Boros Bálint (Csepel Evezős Klub, edző: Pergel László) is az A döntőben fejezte be szereplését Racicében. A kormányos nélküli kettes a reményfutamban stabil másodikként biztosította részvételét a fináléban, ahol a 6. helyen zárt.

Elhunyt Dobieczki Sándorné

Júliusban országos minősítésű versenybíró sporttársunk életének 91. évében végleg lehunyta szemeit. 1978-ban lett első osztályú, 1980-ban országos versenybíró. Szeretett férje emlékére örökös vándordíjat alapított, melyet évről-évre a bíróbizottság által legjobb versenybírónak minősített kollégájának adott át. Dobieczki-díjat alapítottak tiszteletére Szolnokon és Ausztriában is, melyeket, míg ereje engedte személyesen adott át.

Törölték a vb-ket

Júliusban két világversenyt törölt a versenynaptárból a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing). Bejelentették, hogy a járványhelyzet miatt elmarad az októberre tervezett felnőtt világbajnokság, és a szeptemberi Masters világbajnokságot sem rendezik meg Ausztriában. Utoljára 2019-ben került sor Masters vb-re a Velencei-tavon.

Sikerült előrelépnie második olimpiáján

Pétervári-Molnár Bendegúzra szép feladat várt második olimpiáján, amelyen a 10. helyen zárt.

A teljes magyar küldöttségből először állt rajthoz Tokióban a sportág legnépesebb mezőnyében. Összesen 32 egypárevezős indult versenyszámában. Július 23-án magyar idő szerint hajnali 1 óra 30 perckor rajtolt el az előfutamban, amelyben már rögtön a rajt után kettészakadt a mezőny. Az élen álló korábbi világbajnok norvég Kjetil Borch mögött haladt Bende, és vele együtt az amerikai kontinenskvalifikáció-győztes brazil, Lucas Verthein Ferreira. A magyar és a brazil hajó között küzdelem alakult ki a második helyért, de Bende nagyon jól kontrollálta a futamot, és azonnal reagálni tudott a támadásokra. A kettejük közötti hajtás elég is volt arra, hogy leszakítsák a negyedik helyen haladó cseh versenyzőt, és 1500 méter után biztossá váljon az élen álló hármas közvetlen továbbjutása a negyeddöntőbe. A cél előtt nem sokkal Bende végleg el is döntötte a sorrendet, a csapásszámot megemelve elcsúszott a brazil versenyzőtől, és megszerezte a második helyet, bejutott a legjobb 24 közé.

Fotó: Búcsú Vera/Art Of Rowing

A negyeddöntőre a tervezettnél hamarabb került sor, a várható viharos időjárás miatt. Az evezős versenyeknek otthont adó tokiói Sea Forest Waterway-en Bende a harmadik negyeddöntőben állt rajthoz. A futamot végig a riói ezüstérmes horvát Damir Martin – Bende edzőpartnere – vezette, és a táv teljes szakaszán Bendegúz stabilan tartotta a második pozíciót. A japán versenyző végig üldözte, időnként egy hajón belül meg is tudta közelíteni, ám a sorrend változatlan maradt. Kettejüknek sikerült ezzel leszakítani a 4. helyen haladó, kieső pozícióban lévő perui szkiffest. Molnár Zoltán tanítványa, fia, kiváló versenyzést követően a második helyen haladt át a célvonalon, és ezzel a középfutamba jutott.

Fotó: Búcsú Vera/Art Of Rowing

Az időjárás ismét átszabta a versenyprogramot, A tervezettnél két nappal később került sor a középfutamokra. A magyar szkiffes a második futamban rajtolt. Méghozzá szenzációsan! Az 500 méteres időmérő vonalon elsőként haladt át. A mezőny igen komoly tempóját féltávig szorosan tartotta, a lehető legjobb taktikát alkalmazva egy ilyen színvonalú futamhoz. Sajnos a táv második fele az ellenfeleknek jobban jobban jött ki, Bende az utolsó szakaszon kissé leszakadt a mezőnytől, végül az ötödik pozícióban ért célba. Ezzel a B döntőbe jutott, ahogy a regnáló világ- és Európa-bajnok német, Oliver Zeidler is, aki Bende előtt egy helyezéssel negyedikként ért célba.

Fotó: Búcsú Vera/Art Of Rowing

Az olimpiai B döntőben, az evezős program zárónapján, az egypárevezősök B fináléjában Oliver Zeidler magabiztosan az élre állt, mögötte óriási csata bontakozott ki. Bende rendkívül jól jött a mezőnnyel, és végig nagy küzdelemben volt a 3-5. pozíció környékén. 1500 méter megtétele után ötödik helyen volt, de egy sikeres hajrát követően végül negyedikként haladt át a célvonalon. Így a 10. helyet szerezte meg a tokiói ötkarikás játékokon!

Fotó: Búcsú Vera/Art Of Rowing

A tokiói olimpián szervezőként részt vett Szántó Éva, a Magyar Evezős Szövetség általános alelnöke, aki a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) technikai delegátusaként már az előkészítésben is részt vett. Éva harmadik olimpiáján vett részt.

Országos Bajnokság Szegeden

2021 Július 22. és 25. között Szegeden sereglett össze a magyar mezőny a Felnőtt, Utánpótlás, Para, Amatőr és Masters Evezős Országos Bajnokság alkalmából. Persze fél szemünket Tokión tartottuk, de a pályán is volt bőven látnivaló, és izgalmas verseny!

Ifik és serdülők nemzetközi sikerei

Augusztus elején ifjúsági versenyzőink Linzben, a Jeunesse Kupán szerepeltek, ahol 16 ország 120 egysége, köztük hat magyar csapat állt rajthoz. Több egységünk is döntőbe jutott, női kormányos négyesünk, azaz Viandt Léna, Sándor Zsófia, Ferencz Panna, Volter Réka Rebeka, kormányos: Majsa Klaudia (női ifjúsági program-edző: Ficsor László, edző: Rácz Milán, Alföldi Zoltán, utánpótlás szövetségi kapitány: Lőrincz Attila) pedig ezüstérmet szerzett!

Serdülő válogatottunk tarolt az Olimpiai Reménységek Versenyén. A csehországi Trebonban kilenc aranyérmet szereztünk megnyerve az összetett, a férfi, és női pontversenyt is! Az ORV-n a visegrádi országok vettek részt, a házigazda Csehországon kívül Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, valamint meghívottként Ausztria korosztályos evezősei álltak rajthoz.

Fotó: Zdeněk Šišma

Női négypárunk nyitotta a győzelmek sorát. A Schneider Henrik által felkészített csapat Lukácsovics Enikő, Szögi Dóra, Domokos Dóra, Dorusák Dorina összetételben győzött.

Egypárevezősben Pádár Luca (edző: Rácz Milán), illetve Kunstár Simon (edző: Dani Zsolt) győzedelmeskedett.

Női kétpárunk, azaz Kovács Eszter, Majsa Klaudia (edző: Lakó Szandra) aranyérmet szerzett, de férfi dublónk, azaz Csizmadia Ádám, Boros Áron (edző: Alföldi Zoltán) ezüstérme is csodálatosan csillog.

Kormányos nélküli kettesben szintén győztek a lányok és a fiúk is: Farsang Dorka és Molnár Orsolya (edző: Dani Zsolt), illetve Reményi Benedek, és Babai Márton István (edző: id. Pergel László) ünnepelhetett.

Férfi négypárevezősünk ugyancsak aranyérmet szerzett, méghozzá Gasztonyi Péter László, Szigeti Ferenc, Kocsis Bálint, Horváth Csaba (edző: id. Pergel László) összetételben.

Férfi kormányos négyesünk Tóth Rómeó, Tóth Dániel, Lénárt Máté, Hajdú Márton, és Pálka Bálint (edző: Lakó Szandra) összetételben remek ezüstérmet vívott ki, csakúgy, mint kormányos nélküli négyeseink. A fiúknál a Varga Patrik, Demkó Mátyás, Kalmár Áron, Mészáros Levente (edző: Sehr Miklós Balázs), a lányoknál a Madar Márta, Bencsics Hella, Győri Alexandra, Holpert Eszter (edző: Lakó Szandra) egység állhatott fel a dobogó második fokára.

Nyolcasban domináltunk, és nyertünk az alábbi összetételekben:

Férfi nyolcas: Gasztonyi Péter László, Szigeti Ferenc, Kocsis Bálint, Horváth Csaba, Boros Áron, Csizmadia Ádám, Babai Márton, Reményi Benedek, kormányos: Csiza-Pák Luca.

Női nyolcas: Majsa Klaudia, Madar Márta, Bencsics Hella, Győri Alexandra, Holpert Eszter, Németh Panna, Molnár Orsolya, Farsang Dorka Lenke, Kovács Eszter.

Egypárevezősben Pálmai Ágoston, illetve Nagy Zsófia is meccsben volt a bronzéremért, végül a negyedik helyen végeztek.

Ifi vb Plovdivban

Augusztus 11-15. között Bulgáriában, Plovdivban került sor az Ifjúsági világbajnokságra, ahol három egységet indítottunk. Női négypárevezős csapatunk, azaz Pádár Luca, Bagó Zsófia, Elek Boglárka, és Harsányi Viktória (női ifjúsági program-edző: Ficsor László) csak fél másodperccel maradt le a B döntő első helyéről. A lányok a lengyeleket, a kanadaikat és az oroszokat is maguk mögé utasították.

Férfi nyolcasunk, azaz Kunstár Simon, Sarkadi-Nagy Nimród, Kósa András, Árvai Péter, Gosztola Balázs, Kovács Sándor, Belán Bendegúz, Nagyszokolyai Áron, kormányos: Szabó Zétény József (edző Dani Zsolt) ugyancsak a B döntőben szerepelt, és a csehek és ukránok előtt jelentős előnnyel az első helyen ért célba.