Skip to main content

Sorozatunk első részében 2021 első negyedévének evezős krónikájából tallózunk.

Az év legjobbjai között

Nem sokkal az új esztendő kezdete előtt hozta nyilvánosságra a Magyar Sportújságírók Szövetsége az év legjobbjainak jelöltjeit. Nagy Gábor, a Magyar Evezős Szövetség para szakágvezetője az „Év edzője” választás tízes listájára került fel. Tanítványát, a 2020-ban egypárevezősben Európa-bajnoki negyedik helyet szerző Pető Zsoltot (Győri Atlétikai Club) pedig a Magyar Paralimpiai Bizottság az “Év fogyatékos sportolója” díjra jelölte. 

Elválaszthatatlan páros: Pető Zsolt, és Nagy Gábor Fotó: Czucz Bálint

A Nemzeti Színházban tartott gálának is volt evezős érintettsége: az Év sportolója-díjat az Amerikai Egyesült Államok színeiben kétszeres olimpiai bajnok evezős Francia Zsuzsanna adta át. Édesanyja, Karikó Katalin szabadalma alapján készült el az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos Covid–19-vakcina.

Evezős Ergométeres OB – először online

A világjárvány a hazai és nemzetközi versenyszervezőket is folyamatosan kihívás elé állította. A külföldön már bevált gyakorlathoz hasonlóan a Magyar Evezős Szövetség is megteremtette a lehetőséget arra, hogy motiválni tudja a versenyzőket a téli felkészülés legfontosabb állomásával, a Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnoksággal.

A 31. országos seregszemle rendhagyó módon, online zajlott. Február 13-án 32 helyszínen, köztük 24 evezős klubban zajlott a megmérettetés. A futamok résztvevői egyszerre rajtoltak az ország különböző pontjain, a versenyt élő online közvetítésben lehetett követni. A rendhagyó jelleg senkinek sem szegte kedvét, sőt! Az egy évvel korábbi székesfehérvári OB-ra 600 egyéni nevezés érkezett, 2021-ben 590 nevezés futott be, és mivel az egyetemi versenyszámok nem szerepeltek a programon, arányait tekintve többen neveztek, mint 2020-ban.

Az Evezős Ergométeres Világbajnokságot is online keretek között rendezték. A magyarok közül a legelőkelőbb eredményt, egy fényesen csillogó ezüstérmet a Masters 40-49 mezőnyben, 500 méteres távon a rutinos Bogár Zoltán (Pénzügyőr SE) érte el.

Hajrá a kvótákért

Bende egy pillanatra sem vette le szemét a céljáról Fotó: Czucz Bálint

Az év elején melegvízi edzőtáborban készült a felnőtt válogatott keret a tavaszi olimpiai pótkvalifikációs versenyekre, és az Európa-bajnokságra. A temérdek vízi, és szárazföldi tréning mellett meghívásos válogató versenyre is sor került, a két egypárevezős mellett hat csapategység összetételét volt hivatott eldönteni a megmérettetés. Pétervári-Molnár Bendegúz (edző: Molnár Zoltán, egyesület: Budapest Evezős Egyesület) jelentős lépést tett Tokió felé, ahogy Molnár Dezső szövetségi kapitány fogalmazott színvonalas mezőnyben, meggyőző fölénnyel vívta ki az indulás jogát” egypárevezősben az Európai Olimpiai Kvalifikációs Versenyre.

“Rangadó” már az év elején, Törökországban

A kijelölt egységek a márciusi, szegedi válogató versenyen erősíthették meg elsőségüket a hazai klubok által indított egységek ellenében. Itt női egypárban Bertus Kitti vívta ki az indulás jogát az olimpiai pótkvalifikációs versenyre, és az Eb-re. Férfi könnyűsúlyú kétpárban pedig Szabó Bence, és Furkó Kálmán folytathatta közös felkészülését. De Varese-ben a Ferencz Panna, Fehérvári Eszter összetételű könnyűsúlyú kétpárunk is lehetőséget kapott.

Pető Zsolt is részt vett a törökországi edzőtáborban, eltökélten készült, hogy megszerezze a kvótát a paralimpiára. 

Elhunyt Hujber Anna

Márciusban gyászolt a magyar evezés: életének 81. évében elhunyt Hujber Anna, a VM Csemege többszörös Európa-bajnoki negyedik helyezett versenyzője, a VM Csemege, az MTK-VM és a Hajógyár (MHD) edzője, a Magyar Evezős Szövetség Versenybíró Testületének tagja.

Ifi Eb elhalasztva

A nemzetközi vírushelyzet folyamatosan változó járványügyi körülményeket teremtett, komoly kihívás elé állítva a Nemzetközi Evezős Szövetséget (World Rowing), és a helyi szervezőket. Februárban már jóváhagyták a Végső Olimpiai Kvalifikációs Regatta, a Végső Paralimpiai Kvalifikációs Regatta, valamint a luzerni Világkupa megrendezését. Ám márciusban kiderült, elhalasztják a májusra tervezett Ifjúsági Európa-bajnokságot.

Március végén már elsősorban az Európai Olimpiai Kvalifikációs Verseny és persze az Európa-bajnokság lázában égtünk! Április 5-7. között Vareseben négy egységünk szállt harcba a tokiói részvételért.

De erről majd a következő részben…