Skip to main content

Sorozatunk második részében a 2021-es esztendő áprilisi, és májusi történései közül tallózunk. Felidézzük a magyar evezés történetének egyik legsikeresebb hetét is.

Bende: irány Tokió!

Április 5-7. között Varese-ben rendezték az Európai Olimpiai Kvalifikációs Versenyt. A Rióban egypárevezősben 14. helyen végző Pétervári-Molnár Bendegúz (edző: Molnár Zoltán, Budapest Evezős Egyesület) magabiztosan kezdte szereplését. Türelmét is próbára tette a regatta, mivel a viharos időjárás miatt egy nappal későbbre halasztották a középfutamot, és a döntőt. Bende stabilan masírozott az A döntőbe, ahol egy rendkívül minőségi mezőnyben, óriási csatában a harmadik helyen ért célba a görög Stefanos Ntouskos és az orosz Alexander Vyazovkin mögött. Ezzel megszerezte az olimpiai kvótát!

Fotók: Czucz Bálint

„Rióval ellentétben, ezúttal nem az olimpiai kvóta a fő cél, hanem egy jó szereplés az olimpián. A kvalifikációs verseny csak egy állomás volt. 2016-ban úgy voltam vele, hogy már a részvétel is nagy eredmény. Ez most is így van, de egy jó helyezéssel szeretnék hazatérni Tokióból.” – mondta Bende a versenyt követően, aki édesapjának, egyben edzőjének megígérte: megszerzi születésnapi ajándékként a kvótát.

Para evezősünknek, Pető Zsoltnak (edző: Nagy Gábor, Győri Atlétikai Club) PR1 egypárban sajnos nem sikerült kivívnia a tokiói „repülőjegyet”. A helyosztó futamban harmadik hellyel melegített be a döntőre, ám ott nem sikerült javítania. Bronzérmet nyert a spanyol Javier Reja Munoz és a fehérorosz Maksim Miatlou mögött..

Ferencz Panna és Fehérvári Eszter (edző: Alföldi Zoltán, Molnár Dezső, klubjaik: Szolnoki Sportcentrum, ill. Győri Atlétikai Club) a könnyűsúlyú kétpárak döntőjében derekasan küzdve jóval rutinosabb vetélytársaival a 6. helyen zárt. Bertus Kitti (edző: Lőrincz Attila, Külker Evezős Klub) egypárevezősben a B döntőt megnyerve a 7., Szabó Bence és Furkó Kálmán (edző: Alföldi Zoltán, Molnár Dezső, klubjaik: Tisza Evezős Egylet, ill. Győri Atlétikai Club) könnyűsúlyú kétpárban a 8. helyen végzett.

Két magyar aranyérem az Európa-bajnokságon!

Április 9-11. között is Varese maradt a nemzetközi evezés központja, hiszen a kvótaszerző verseny után máris megkezdődött az Eb, és két fantasztikus magyar aranyéremmel zárult! Ennek köszönhetően az éremtáblázaton megelőztük Németországot, Franciaországot, és Oroszországot is.

Hat egységünk közül a könnyűsúlyú egypárevezősben versenyző Galambos Péter (edző: Rapcsák Károly, Vác Városi Evezős Club) szállt harcba a legnagyobb eséllyel a végső győzelemért, talán csak a barátságtalan, hűvös időjárás volt az ellenfele. Peti az előfutamot megnyerve máris a döntőben találhatta magát. A fináléban óriási rajt-cél győzelmet aratott, senkinek sem sikerült egy hajón belül megközelítenie. Meggyőző fölénnyel nyerte el 2019 után ismét az Európa-bajnoki címet az olasz Gabriel Soares, és a lengyel Artur Mikolajczewski előtt. Szintén könnyűsúlyú egypárban korábban egy Eb-ezüstérmet is szerzett (2017), világbajnokságon három ezüst-, (2012, 2016, 2019) és két bronzérmet (2010, 2013) zsebelt be.

Ezzel még korántsem volt vége a magyar tűzijátéknak!

Míg Peti oktatta a mezőnyt, felevezett az A döntő rajtjára az olimpiai kvalifikáción még könnyűsúlyú kétpárban, az Eb-n viszont már saját számában, könnyűsúlyú kettesben versenyző Szabó Bence-Furkó Kálmán páros.

A srácok a döntőben 1500 méternél indították a rakétákat, és óriási hajrával elképesztő, kilenc másodperces fölénnyel nyertek Európa-bajnoki címet! Az U23-as Eb-arany és a világbajnoki bronzérem után a felnőttek között lettek a legjobbak a kontinensen.

Pető Zsolt második lett a para-evezős PR1 egypárak B döntőjében, így a 8. helyen zárt.

Zárt kapuk mögött indult a hazai szezon

Április 17-18-án a Velencei-tavi Evezőspálya adott otthont az első hazai versenynek. A járványhelyzet nem tette lehetővé március végén a Csepelre tervezett Tavaszi Hosszútávú Verseny lebonyolítását, így az U23, az ifjúsági, és serdülő korosztály teljes mezőnye először mérette meg magát az évadban, fél év kihagyás után állhattak rajtoz vízen. Az utánpótlás válogatott csapatok felkészülését folyamatosan nehezítette a koronavírus-járvány miatti kiszámíthatatlanság. Ebben az időszakban dőlt el, hogy októberben kerül megrendezésre a korábban elhalasztott Ifjúsági Európa-bajnokság.

Galambos Péter Zágrábban is az élre száguldott!

Április 30. és május 2. között két magyar érmet hozott a szezon első Világkupa viadala Zágrábban.

Hét egységünk közül Galambos Péter könnyűsúlyú egypárevezősben aranyérmet szerzett! Peti bár a Vk-finálét nehezebbnek érezte az Eb-döntőnél, magabiztosan nyert, az sem zavarta, hogy a várható viharos időjárás miatt két napba sűrítették a programot. Könnyűsúlyú egypárban Szigeti Roland (edző: Alföldi Zoltán, Győri Atlétikai Club) is döntőbe jutott a reményfutamból. A győri evezős a hatodik helyen zárt.

A Krémer Eszter, Horváth Kitti összeállítású dublónk (edző: Danó Károly, klubjaik: MTK Budapest, ill. Ferencvárosi Evezős Club) bronzérmet szerzett Zágrábban! A magyar normálsúlyú kétpárevezős egység harmadikként ért célba a döntőben az Eb-érmes litván csapat és a francia hajó mögött.

Egy feltörekvő, az előző évben még ifjúsági csapat is letette a névjegyét: a Juhász Tamás, Koncsik Dominik (edző: Pergel László, Csepel Evezős Klub) kormányos nélküli kettes első felnőtt versenyén B döntőt nyert, azaz a 7. helyen zárt a Világkupán.

Nem lett újabb kvóta

Sajnos májusban a Végső Olimpiai Kvalifikációs Regattán, Luzernben nem termett babér a mieinknek. A tokiói szereplésért vívott csatában hat egységünk vette fel a kesztyűt. A Rióban 9. helyet szerző, 2016-ban Európa-bajnok, 2017-ben kormányos kettesben világbajnoki címet szerző Simon Béla-Juhász Adrián (edző: Molnár Dezső, Pénzügyőr SE) páros átesett a koronavírus-fertőzésen, így csak a fokozatos terhelés jegyében tudtak készülni a versenyre. A legtovább a Preil Vivien és Gadányi Zoltána (edző: Molnár Zoltán, Budapest Evezős Egyesület) kétpárevezős csapatunk jutott. A döntőben az oroszok, a németek és az angolok mögött a 4. helyen zártak, így az egységnek a szép versenyzés ellenére sajnos nem sikerült kvótát szereznie.

Elhunyt Háromházi Albert

Május végén nagy veszteség érte a magyar evezős sportot: 75 éves korában, balesetet követően elhunyt Háromházi Albert. Az évtizedeken át sikerrel működő, elsősorban az utánpótlás nevelés terén jeleskedő edző a sportág elkötelezett híve volt, oktatott a Ferencvárosban, az MTK-ban, a VVSI-ben, Csepelen és a Danubius Nemzeti Hajós Egyletben is.

MOB Életműdíj a „vizek szabadjának”

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a MOB Életműdíját vehette át Pap Jenőné Méray Kornélia. Négyszeres Európa-bajnokunk, háromszoros Eb-bronzérmesünk nemcsak evezősként, hanem aktív sportolói pályafutása után edzőként, sportújságíróként és íróként is maradandót alkotott.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

A 2021-ben 91. születésnapját ünneplő egykori világklasszisról kisfilm készült, amely az alábbi linken tekinthető meg.

https://www.facebook.com/1464367550464215/videos/282229310326485