Skip to main content

Az idei versenyévad legkiegyensúlyozottabb evezős teljesítményét a Hajdú Zsuzsanna – dr. Alliquander Anna könnyűsúlyú kétpárevezős tagjai érték el. Előbb a lengyelországi világbajnokságon, Poznanban nyolcadikok lettek, majd a fehéroroszországi Bresztben lebonyolított Európa-bajnokságon az előkelő negyedik helyen értek célba. Forrás: JochaPress

     A páros egyébként idén ült össze, miután Hajdú éveken át volt partnere, Novák Zsófia egyetemi ösztöndíjasként fél évre Angliába utazott. A VH a 2000-es, Sydney-ben volt olimpián is szerepelt Alliquander Annát kereste meg.
     – Annak idején az 1999-es, kanadai felnőtt Vb-n Remsey Mónikával szereztem meg a kvótát, majd Ausztráliában betegségek miatt csak a 13. helyen végeztünk – emlékezett a SOTE Közegészségtani Intézetében megelőző orvostan és népegészségtan szakorvosként dolgozó Anna. – 2001-ben Stift Edittel jutottam ki a Vb-re, hogy azután nyolc évnek kelljen eltelnie, amíg ismét visszakerültem a válogatottba. Egyébként a bátyáimat követve kezdtem el evezni a Danubius Nemzeti hajós Egyletben, s ennek idén éppen húsz esztendeje. 
     – Két évvel később már nemzetközi gyermekversenyen győztes hajóban ülhetett,
– Ez Klagenfurtban történt, s nagyon „feldobott” a siker. Újabb öt év elteltével, 1996-ban pedig már a junior Vb-n Kulifai Krisztinával, Székely Viktóriával és Barz Gittával négyesben bronzérmesek lettünk.
     – A nemzetközi bemutatkozás minden esetre igen bíztató volt…
     – A kitűnő ferencvárosi szakember, dr. Péchy Özséb javaslatára ültem össze 1998-ban Remseyvel, a folytatás már ismert. 2002-től kikerültem a válogatottból, bár Athénben így is ott lehettem volna Novák Zsófival. A döntést máig is sajnálom, de nem adtam föl. Annak ellenére sem, hogy Athént követően junior eredményeik alapján a sokkal fiatalabb Hajdút és Novákot menedzselték, így szóba sem jöhettem.
     – Pedig közben ismételten világcsúcstartó lett ergométerezésben.
     – Erőnlétileg ma is elől járok, inkább a technikámon van még javítanivaló. Ráadásul az összeszokás sem megy máról holnapra, ez egy hosszú és bonyolult folyamat. Be is bizonyosodott ez a Vb-n, majd a kontinens bajnokságon is.
     – Az eredményeik minden esetre bíztatóak. Mit hozhat ennek a párosnak a következő esztendő?
     – Mindkét világversenyen az első 5-600 méteren jelentős hátrányt szedtünk össze, utána viszont a részideinkkel a legjobbakkal is versenyben voltunk. Az utolsó ötszázon pedig rendre mi mentünk a leggyorsabban. Nagy kérdés, tudunk-e érdemben változtatni az első szakasz utazó sebességén? Egyébként mindketten úgy érezzük, hogy van bennünk fejlődési lehetőség.
     – Nyilván a 2010. évi világbajnokság helyszíne is motiváló tényező lehet.
     – Én inkább szerencsétlennek tartom, hogy a Vb-re Új-Zélandon kerül majd sor, hiszen oda aránytalanul nagy költségek árán lehet csak eljutni. Egyébként sem megyünk biztosra; előbb az április, hazai válogatókon kell megpróbálni megerősíteni a pozíciónkat. Ha ez sikerülne, akkor a három Világ Kupa fordulón eldőlhet: van-e realitása az újzélandi kalandnak, amelyre október végén kerülhetne sor.