Skip to main content
Számosan eredményesebbek sportágában dr. Alliquander Annánál (képünkön), ám ami az evezéshez való hűségét, maximális igyekezetét illeti, hát ezen a téren csak nagyon kevesen vetélkedhetnek vele. A tizenkét éves korától a Danubius Nemzeti Hajós Egyletben sportoló, immár évek óta aktív doktornő soha nem adta fel – most ismét válogatott.
 
Korosztályos sikereit követően először 1999-ben jutott ki felnőtt világbajnokságra, majd 2000-ben Remsey Mónikával párban Sydneyben, az olimpián is lapátolhatott. Ezért-azért 2002 óta nem tudott kikerülni újabb világversenyre, Athénról vitatható körülmények között maradt le, majd Pekingért nem is tudott versenybe kerülni. Ám még ez sem volt neki elég, s 2009-ben némiképp váratlanul ismét lehetőséghez jutott. A csepeli Hajdú Zsuzsannával ült össze és Vb-8., majd Eb-4. helyekkel bizonyított új párjával, akivel idén is szeretne versenyben lenni a nemzetközi szintű eredményekért.
 
A nyári Világ Kupa fordulókig még sok idő van, az evezősök – így Anna is – a téli hónapokban ergométereken gyűjtik az erőt. A DNHE sportolója ezen a kiegészítő szeren egyelőre jobb mint vízen: előbb 6000 méteren tartott világrekordot, majd a 20 perces viadalokon is övé lett a legjobb idő. Most éppen korábbi sikerei színhelyére, Amszterdamba készül a SOTE Közegészségtani Intézetének orvosa.
 
– A holland nagyvárosban idén már tizenharmadszor rendezik meg az „Amstel Ergo Head” elnevezésű nemzetközi versenyt, amelyen korábban elsősorban dr. Haller Ákos révén szép magyar sikerek születtek. Jómagam negyedszer ülök ott február 24-én az evezőpadra, hogy megpróbáljam a maximumot kiadni magamból – adott egy kis történeti összefoglalót Anna.
 
– Ez a törekvés a korábbiakban elég jó hatásfokkal sikerült.
 
– Amíg a vízen több technikai problémával küzdök, addig az ergométeren kevesebb a gondom, ott tényleg elég gyors vagyok. Bár tavaly még Mikulás-napja idején is vízre tudtunk menni, azért október végétől már egyre többet ergométereztünk is. Úgy érzem, teljesítőképességem határán vagyok a számomra kedvező, hosszabb távon, de azért még előfordulhat, hogy Forró Dezső edzőm észrevételei további javulást hozhatnak.
 
– Milyen területen kell esetleg változtatnia?
 
– A legújabb Concept-géppel már az úgynevezett csapásgörbét is elemezhetjük, aminek értékelése megadhatja a számomra optimális vonalvezetés kialakítását.
 
– Amszterdam után programbőségben szenvedhet…
 
– Lehetőséget kaptunk Hajdu Zsuzsival a Nemzetközi Evezős Szövetségtől (FISA), hogy február 11-22 között Sevillában részt vehessünk egy edzőtáborozáson. Mivel idén klubom, a DNHE támogatásával február 14-én indulhatok Bostonban, a hivatalos ergométeres világbajnokságon, így onnan utazom majd Sevillába, ahol február 16-22 között gyakorolhatunk majd jó időjárási viszonyok között.
 
– Mennyi a jelenlegi világcsúcsa 20 percen és ki lehet a legnagyobb riválisa?
 
– Előbb a dán Julia Elender Rasmussennel, legutóbb pedig a belga Jo Hammonddal csatáztam. Bár vizen mindketten jobbak nálam, az „ergós” világcsúcs 5415 méterrel egyelőre az enyém.

Forrás: JochaPress