Skip to main content

Kétszeres Európa-bajnok könnyűsúlyú kettesünk fantasztikusan versenyzett Racicében, és egy parádés hajrával odaért a második helyre.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Csapatunk a döntőben kezdetben a mezőny második felében haladt, az első 500 méter után a 4., 1000-nél pedig kicsit hátrébb az 5. pozícióban evezett. Féltávtól kezdett rákapcsolni Molnár Dezső, és Alföldi Zoltán csapata, és egyre előkelőbb pozícióba került! Fantasztikus hajrájuknak köszönhetően előbb az egyiptomi, majd a cseh perort is megelőzték, és egy nagyon fényesen csillogó ezüstérmet szereztek. Bence másfél héttel ezelőtt rosszullétekkel küzdött, és sokáig edzeni sem tudott az egység. Ehhez képest ma a világ második legjobb könnyűsúlyú kettese lett! Az érmet Szántó Évától, a Magyar Evezős Szövetség általános alelnökétől, a Nemzetközi Evezős Szövetség Végrehajtó bizottságának tagjától vehették át a pódiumon.

“Kiváló eredmény annak tükrében, hogy Bence nem tudott közel két hétig nem tudott edzeni a vb előtt. Szenzációs, amit az elmúlt négy napban is műveltek a fiúk, mert a helyosztóhoz képest lényegesen nagyobb erőt képviseltek, sokkal jobban versenyeztek. Tökéletes volt ebben a helyzetben. Nagyon boldog vagyok szövetségi kapitányként is, hogy éremmel tudunk zárni legalább ebben a számban” – nyilatkozta Molnár Dezső.

Alföldi Zoltán az egység másik edzőjével még nem fordult elő, hogy egyetlen futam alatt elmenjen a hangja, ez most bekövetkezett. Rekedten is igyekezett örömének hangot adni.

“Az olaszok kicsit jobban elmentek, mint számítottunk rá, de a többieket sikerült másfél-két hajós távolságon belül tartani. Az előzetes várakozásoknak megfelelően folyamatosan közeledtek az elejéhez. Az utolsó 300 méteren fantasztikus volt, ahogy elmentek a mezőny mellett. Óriási dolog az előzmények tükrében. Bence többszörös ájulás után gondolni sem mertünk arra, hogy ezüstérmet fog szerezni. Az első az egészsége volt, ezért is kellett közel két hetet kihagyni a vb előtt” – mondta Alföldi Zoltán.

“Nagyjából olyan volt a döntő, mint amilyenre számítottunk – ezt már a friss vb-ezüstérmes Szabó Bence mondta. “Az elején nagyon nem voltunk elöl, elég sokáig voltunk az 5. helyen, aztán a második 1000 méteren tudtunk folyamatosan felfelé jönni. Az utolsó 250 méteren már majdnem biztos volt a bronzérem, utolsó 100-70 méteren észleltük, hogy a csehek nagyon belassultak. Nem tudjuk honnan vettük az erőt, de még tudtunk gyorsulni, így őket is meg tudtuk előzni. Amikor a legvégén benyitottunk a csehekre már nagyon végét jártam, de szerencsére így is meg tudtuk őket előzni. Ahhoz képest, hogy honnan indultam, ma ennél több nem volt bennünk. Teljesen elégedettek vagyunk” – zárta gondolatait Pocok.

“Örülünk nagyon, de még szokni kell, hogy vb-érmesek vagyunk – vette át a szót Kálmi. “A pálya közepén már túl nagy volt a különbség köztünk, és az olaszok között ahhoz, hogy le tudjuk dolgozni. Ebben a pályából kihoztuk a maximumot. Elég nehéz volt az elmúlt két, kb egy hete azt se tudtuk, hogy el fogunk- tudni indulni. A célban nagy kő esett le a szívemről. Az, hogy a végső finisben lett meg az ezüst nagyon sokat ad ennek az éremnek az értékéhez”

Kálmi, kérdésünkre nagypapája, a 2021-ben hetvennégy éves korában elhunyt Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója emlékéről is beszélt.

“A tavaly nyáron elhunyt nagypapámnak is szól ez az érem. Már egy éve nincs köztünk, de így is szeretnék neki bizonyítani. Mindig azt mondta: “ha csinálsz valamit, akkor azt csináld jól, és maximális odaadással”. Volt egy másik jó tanácsa is: “nem kell túlgondolni, oda kell menni, és meg kell verni mindenkit.”  Most ugyan nem sikerült megverni mindenkit, de kihoztuk magunkból a maximumot. Büszke lenne ránk.”

Szívből gratulálunk Kálminak, és Pocoknak, valamint edzőiknek Alföldi Zoltánnak, és Molnár Dezsőnek!

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes – A döntő

1. Olaszország (Alessandro Durante, Giovanni Ficarra) 06:47,69

2. MAGYARORSZÁG (SZABÓ BENCE, FURKÓ KÁLMÁN, EDZŐ: ALFÖLDI ZOLTÁN, MOLNÁR DEZSŐ) 06:51,49

3. Csehország (Jiri Kopac, Milan Viktora) 06:51,64

4. Egyiptom (Ibrahim Elserougy, Hossam El Din Azouz) 07:12,22

5. Törökország (Ahmet Ali Kabadayi, Alper Sevket Eren) 07:25,47

6. Amerikai Egyesült Államok (Harrison Tsavaris, Justin Stevens) 07:35,22