Skip to main content

A múlt hétvégén elsőként került megrendezésre, egy az Edzői fórum mintájára tervezett ismeretterjesztő konferencia versenyzőknek. Az év elején újjászervezett Versenyzői bizottságnak a feladatai között az is szerepelt, hogy tető alá hozzon egy ilyen eseményt. A hazai versenynaptár végén, az őszi edzőtáborok végeztével alkalom is nyílt erre. Helyszínéül a szolnoki Tisza ligetben található turisztikai központ szolgált (ahol, az azt megelőző héten zajlott az Edzői fórum is).

 Sajnos a válogatott egy része tanulmányi vagy családi okokból nem tudott megjelenni, de még így is több mint ötven fő volt kíváncsi a színvonalas előadásokra Szolnokon. Edzők, válogatott és amatőr sportolók, veterán evezősök is képviseltették magukat. Előadóként részt vett a felnőtt szövetségi kapitány Ficsor László, és a Ifi VB-n negyedik helyezett csapat edzője is Lőrincz Attila. Utóbbi a rioi edzői konferenciáról, és a női ifi dubló formaidőzítéséről tartott egy nagyon szemléletes előadást. Így a versenyzők is bepillantást nyerhettek a kanadai, Új-zélandi és német (ifi) válogatási elvek és sportkoncepciók rendszerébe. Ficsor László az idei eredményeket és azok értékelését vezette elő, valamint nagy vonalakban a 2015-ös felkészülési tervet, annak is inkább a felnőtt válogatottra vonatkozó részét.

Alföldi Zoltán a GYVSEK edzője, és a felnőtt női evezősök szakágvezetője sportpszichológiai tanulmányai folytán, az autogén tréning technikáját ismertette meg az érdeklődőkkel. A szombati napon két részre bontott előadást kifejezetten hasznosnak ítélte meg a válogatott, és reméljük, a későbbiekben jól tudják kamatoztatni a versenyzésben, technikai elemek javításában.

Szorosan összefüggő témákban tartott előadást Dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport vezetője, valamint Török Éva a MESZ által megbízott dietetikus. A teljesítményfokozó sporttáplálkozás mellett kiemelten fontos az elővigyázatosság a táplálék kiegészítők alkalmazása során, nehogy a figyelmetlenség doppingvétséggel végződjön.

Dr. Györe István terhelés-élettani kérdésekben segített jobban megérteni a jelenlévőknek a mérések rendszerét, struktúráját. Már a 2000es évek előtt a válogatottal dolgozó orvos, szemléletes adatokkal prezentálta a mérések és az azokból levonható következtetések pontosságát. Egykori klasszis csapataink mutatóit (Haller-Pető; Varga – Hirling) és a mérések kezdete óta közel 500 válogatott evezős adatait összevetve.

Szigeti György a Szolnoki MÁV rehabilitációs és erőnléti edzője, egy a sportunkban sokszor nem helyén kezelt témában tartott előadást: a sérülések megelőzéséről, kezeléséről. A mozgató szervrendszer krónikus túlterheléses sérüléseinek megelőzését a Core (törzs stabilizáló izomcsoportjai) izmok megerősítésében látja. A probléma bekövetkezte után, a megfelelő rehabilitációs gyakorlatok és segédeszközök alkalmazásával rövidíthetjük a lábadozást. –mint ahogy elhangzott az előadásában-

Zala György egykori olimpiai bronzérmes kenus, jelenleg személyi edző, az evezés specifikus mozgásfajták mellett alternatív edzésmódszerekkel ismertette meg a jelenlévőket. Többek között a TRX-el, Kettlebellel végzett gyakorlatokkal.

Orbán Gergely, aki szintén sokáig a magyar válogatott keretet gyarapította, az evezős sport technikai mivoltára helyezte a hangsúlyt előadásában. A Filippi hajók hazai forgalmazójaként ezen a márkán keresztül mutatta be a hajóformák, svertek és villázatok „evolúcióját”, emellett a különböző lábtartó rendszereket, lapátmárkák újításait. A hazai versenysport egyik fejlődési irányát ezeknek az eszközöknek, és kiegészítőknek (sportórák, kompressziós ruházat) az általános alkalmazásában látja.

 Külön élmény volt a megjelentek számára, hogy Dr. Haller Ákos kötetlen beszélgetés keretében mesélt a két világbajnoki címig vezető sportpályafutásáról, a sport utáni civil életről. Úgy gondolom sokan meríthettek kellő motivációt a kemény munka folytatásához, hiszen Ákos kendőzetlenül beszélt a megélt versenyzői évek előnyeiről hátrányairól, és arról mit is tud adni az embernek élete hátralévő részére ez az életmód.

Két formálisabb esemény is lezajlott ezen a hétvégén: egyfelől bemutatkozott az elnökség általános alelnöke, Jakócs György, és ismertette nagyvonalakban a nem rég megválasztott elnökség terveit, elképzeléseit a jövőre nézve. Másodsorban a Versenyzői bizottság nyílt ülést tartott a megjelent válogatott és nem válogatott versenyzők körében, és kötetlen beszélgetés formájában hallgatta meg észrevételeit, sérelmeit az egybegyűlteknek. Határoztak a jelenlévők egyöntetűen, hogy a Versenyzői bizottságban személyi változást nem szeretnének eszközölni, ötödik tagnak Bene Dorottya helyett pedig Lőrincz Ádámot a Csepel Evezős Klub versenyzőjét jelölték.

A fórumon elhangzott előadások hamarosan a “Szakmai anyagok” menüpont alatt is olvashatóak lesznek.

Krpesics P.