Skip to main content

A magyarok szereplését kormányos négyesünk nyitotta, akiknek sajnos nem sikerült az előfutamból továbbjutás. A délutáni reményfutamban hatodikok lettek, így vasárnap a B döntőben folytatják majd a versenyzést. Az egység tagjai: Tallós Farkas Papp Benedek, Hopp Márton, Domokos Mátyás, kormányos: Kerekes Kristóf.

Szalai Andor és Derekas Ambrus negyedik lett előfutamában, délután a reményfutamban pedig szűk két másodperccel maradtak le a döntőbe jutástól az osztrákok mögött. Így az egység a 7. helyen zárta az Eb-t. Edzőjük: Bartos Nándor.

Czinege Tamás, Szőllősi Balázs, Fenyődi Tamás és Bridge Henry összeállítású könnyűsúlyú négypárunk 1500 méter megtétele után visszavett az előfutamban, miután látták hogy az egyetlen továbbjutást érő hely már elkelt. A reményfutamban sajnos másfél másodperccel elmaradtak a döntőbe jutó negyedik helyezett holland egységtől, így vasárnap a B döntőben fejezik majd be a versenyzést.

Siska Bettinának nem volt könnyű napja: az ifi korú női egypárevezősünk előfutamban igen biztatóan teljesített, a táv második felében felcsúszott két helyezést és harmadikként ért célba. A délutáni reményfutamban viszont egy kellemetlen egészségügyi probléma nehezítette dolgát, így negyedik helyen ért célba és a C döntőbe jutott. Betti azóta a begyulladt szeme miatt a versenyorvos javaslatára megjárta a duisburgi klinikát, ahol ellátást kapott, és jobban van, de a vasárnapi folytatás egyelőre kérdéses.

Szabó Márton remekül kezdett az Eb legnépesebb számában, a férfi egypárak között. Marci a táv első felében eldöntötte a szombati napirendjét, biztosítva a közvetlen továbbjutást az elődöntőbe, ezt követően egy “könnyedebb” 500 métert is megengedhetett, és végül második helyen jutott tovább a legjobb 12 közé.

Koncsik Dominik és Porvázsnyik Patrik kettese az előfutamban hatodik lett, majd délután a dán egységet megverve negyedik helyen jutott tovább a vasárnapi B döntőbe.

Női kétpárevezősben Zsiros Janka és Benda Orsolya hatodikként haladt át a célvonalon a reggeli előfutamban, délután pedig a lengyel és litván egységekkel csatázva negyedikek lettek, így az egység B döntőbe jutott.

Szabó Gábor és Újhelyi Mihály előfutamában a szintén ifi korú holland versenytársakkal küzdöttek nagyot, a mieink végül negyedik helyen végeztek. A reményfutamban sajnos nem jött ki a lépés a fiúknak, ötödikként értek célba, így vasárnap a C/D középfutamban folytatják.

Gerei Tamás, Dobai Tamás, Király Csaba és Király Miklós kormányos nélküli négyesünk előfutamában harmadik, majd reményfutamban ötödik lett, így ők a B döntőben zárnak vasárnap.

Könnyűsúlyú kétpárunk futamában két egység jutott tovább közvetlenül a középfutamba, így Turi Péter és Galcsó Vencel egy keményebb 1500 méter megtétele után visszavett a tempóból. Megérte tartalékolni, hiszen rendkívül jól hasítottak a reményfutamban, az egységünk közvetlen a svájci dubló mögött másodikként jutott a legjobb 12 közé.

Szili Dorina, Daka Zsófia, Gosztola Orsolya és Galcsó Flóra négypárevezőse ötödik lett előfutamában, majd a litván ellenfeleket maguk mögött hagyva negyedikként haladtak át a célvonalon a reményfutamban, így a B döntőbe jutottak.

Az első versenynapot férfi normálsúlyú négypárunk kalandos története zárta. Szász Gergelyt, Pajor Krisztiánt, Szklenka Bencét és Pálfai Csikót egy gyanútlan előfutam szereplés után egy nem kívánt “meglepetés” várt a reményfutamban. Az evezős pálya közepén az 1500 méteres táblánál lefulladt egy versenybírói katamarán, amit a bírók minden igyekezet ellenére nem tudtak beindítani, és pont a mieink futama közeledett, a magyarokkal a mezőny élén. A bírók az utolsó pillanatban leállították a futamot, de addigra már mind a 4 egység túl volt 1250 méteren, a mieink pedig mindenki előtt magabiztosan vezetettek. A reményfutamot gyakorlatilag 20-25 percen belül újrahúzatták, amint körbeért a pályán minden egység, és a négypárunk másodjára is bebiztosította a középfutamba jutást, végül másodikként célba érve.

Gratulálunk minden egységnek, és nagyon sok sikert kívánunk vasárnapra!

HAJRÁ MAGYAROK!