Skip to main content

 Véget ért a 2014-es U23 Világbajnokság az olaszországi Vareseben, ahol értékes magyar “A” és “B” döntős helyezések születtek. A versenyen összesen 51 ország (800 sportolója) vett részt és 23 ország szerzett érmet. Az éremtáblázaton meglepetésre Új-Zéland végzett az első helyen 6 éremmel, Amerikai Egyesült Államok válogatott csapata lett a második-, Olaszország pedig a harmadik. 

Vancsura Bendegúz és Csányi Péter vasárnap a „B” döntőben fejezték be a versenyzést. A bajai fiúk egészen 1500 méterig az ötödik helyen eveztek, de az utolsó 500 méterre ismét egy erős hajrát tartogattak. Péter és Bendegúz magasan a legjobb utolsó 500 métert evezték, amelynek köszönhetően egészen a harmadik helyre sikerült feljönniük, így összesítésben a 9. helyen végeztek.  (Edzőjük: Bartos Nándor)

Bene Dorottya és Polivka Dóra a könnyűsúlyú kétpár evezősök „B” döntőjében volt érdekelt. A DNHE egysége az első 500 métertől kezdve a második helyen eveztek. A sokáig vezető cseh egység a hajrára elfáradt, viszont a német lányok a jól sikerült középső ezer méterüknek köszönhetően végül az első helyen eveztek be a célba, a cseheket megelőzve pedig a magyar lányok értek be a 2. helyen.  Ezzel összesítésben a 8. helyet szerezték meg az idei U23-as Világbajnokságon. (Edzőjük: Karácsony Tibor és Ficsor László)

A könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes egységünk, Priváczki Ákos (Szegedi VE), Vallyon Bence (Tisza EE), Szigeti Roland (Győri VSEK), Baka Sándor (Szegedi VE) szintén a „B” döntőben volt érdekelt. A fiúk a futam elejétől kezdve az ötödik helyen haladtak, majd ezt a helyüket tartották is a 2000 méteres pálya végére. Ezzel összesítésben a 11. helyen végeztek. (Edzőjük: Molnár Dezső)

Matheisz József (Mohács TE) szintén „B” döntőt húzott vasárnap délelőtt. A mohácsi fiú az negyedik helyen haladt a táv első felénél, s bár 1500 méterhez érve visszacsúszott az ötödik helyre. Ekkor óriásit hajrát nyitott, s már majdnem utolérte a 3. helyezettet, ez végül nem sikerült, s végül a 4. helyen evezett be a célba. Ezzel összesítésben a 10. helyen végzett (Edzője: Lakatos Tamás).

Gyimes Krisztina (DNHE) a női normál súlyú egypár evezősök között a „B” döntőben volt ma érdekelt. Krisztina a 4. helyen kezdett, majd 1000 méternél visszacsúszott egy helyen, de végül egy erős harmadik 500 méternek köszönhetően sikerült a 2. helyen beeveznie a célba. Ezzel összesítettben a 8. helyet szerezte meg. (Edzője: Halmainé Mészáros Éva)

A vasárnapi versenynap első magyar vonatkozású „A” döntős egység a férfi könnyűsúlyú egypár evezős volt. Matyasovszki Dániel az egész U23 Világbajnokságon magabiztos teljesítményt nyújtott, így a nagy döntős szereplése borítékolható volt. A számot végül nagy fölénnyel a tavalyi győztes, Jr. Andrew Campbell nyerte meg, majd mögötte 4 versenyző evezett be a célba 2 másodpercen belül, köztük a tavalyi bronzérmessel. A szegedi fiú a dobogóról 2 másodperccel csúszott le, és ötödikként ért be a célba. (Edzője: Szierer János)

Szintén kiegyensúlyozott jó teljesítményt nyújtott az idei U23-as Világbajnokságon a normál súlyú kétpár evezős egységünk, akik Dánielhez hasonlóan az „A” döntőben voltak érdekeltek. PéterváriMolnár Bendegúz és Papp Gergely mezőnyében előzetesen is igen szoros versenyre lehetett számítani, hiszen kitűnő versenyzők kerültek be az „A” döntőbe. A Budapest Evezős Egyesület evezősei féltávnál a negyedik, míg 1500 méterhez érve a harmadik helyen lapátolt az angol és a francia egység mögött, majd innen egy ritmus váltás következett minden egységnél. Végül a francia egységnek sikerült átvennie a vezetést, és második helyre a litvánok jöttek be, akik szinte a semmiből egy óriási hajrával jöttek fel az ezüst érmes helyre. A magyar fiúk mindössze 2,6 másodperccel maradtak le a dobogós helyről és az ötödik helyen értek célba. (Edzőjük: Molnár Zoltán)

 

Az utolsó döntős egységünk a Csiszár Péter (VVEC), Tamás Bence (MEC) összeállítású egység volt, akik talán a legnagyobb meglepetései a magyar csapatnak. A fiúk igen erős könnyűsúlyú kétpár evezős mezőnyben húzhattak ma, hiszen a győztes német csapat ideje megállta volna a helyét a normál súlyú kétpár evezősök között is. A futamot tehát a címvédő német csapat nyerte, mögöttük a hollandokkal, illetve a 2013-ban is bronzérmet szerző francia párossal. A mieinknek a táv második fele sikerült jobban, hiszen 1500 méterhez érve, ahol még a 6. helyen álltak, sikerült ráerősíteniük, s végül megelőzve a cseh párost, a bravúros ötödik helyen eveztek be a célba. (Edzőjük: Ambrus Gábor)

Tegnap fejezte be a versenyzést a női könnyűsúlyú négypár evezős egységünk (Bálint S.; Abid S.; László É.; Glaser R.), akik a nagy döntőben a hatodik helyen végeztek (Edzőjük: Szierer János)

Minden egységünknek gratulálunk!

Vasárnapi jegyzőköny ITT!

Képek a Magyar Evezős Szövetség Facebook oldalán, illetve a weboldalon a Fotógaléria –> Nemzetközi versenyek –> U23 Világbajnokság galériában.

 

Videók a vasárnapi “A” és “B” döntőkről:

Férfi felnőtt kétpár evezős “A” döntő (Pétervári-Molnár B.; Papp G.) 

Férfi könnyűsúlyú egypár evezős “A” döntő (Matyasovszki D.)

Férfi könnyűsúlyú kétpár evezős “A” döntő (Csiszár P.; Tamás B.)

Női normál súlyú egypár evezős “B” döntő (Gyimes Krisztina)

Női könnyűsúlyú kétpár evezős “B” döntő (Bene D.; Polivka D.)

Férfi normál súlyú egypár evezős “B” döntő (Matheisz J.)

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes “B” döntő (Priváczki Á.; Vallyon B.; Szigeti R.; Baka S.)

 

-SB-