Skip to main content

Vasárnap a döntőkkel befejeződtek a küzdelmek a portugáliai Montemor-O-Velho-ban rendezett evezős Európa Bajnokságon. A magyarok 5 csapattal voltak érdekeltek, mindannyian a “B” döntőkben.

Délelőtt a magyar csapatok közül elsőként a férfi kormányos nélküli kettesek között Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza EE – edző: Molnár Dezső) ültek hajóba. A futamukban egy erős kezdés után jól álltak, de ez sem volt elég a győzelemhez. A “B” döntőben a negyedik helyen zártak, ami összesítésben 10. helyet ért. A futamot a spanyol csapat nyerte meg.

Galambos Péter (Vác VSE – edző: Rapcsák Károly) a férfi egypárevezősök versenyében tegnap kevéssel maradt le az “A” döntőről, így ma 7. hely megszerzése volt a cél. 500 méternél még csak második volt, de onnan átvette a vezetést és magabiztos evezéssel győzött. Bíztató volt a verseny Péter számára az októberi evezős világbajnokság előtt, hiszen míg itt ez európa bajnokságon a normál súlyúak között versenyzett, addig a vb-n saját csoportjában, a könnyűsúlyúak között száll majd vízre.

Dr. Alliquander Anna és Hajdú Zsuzsa (Danubius NHE és Csepel EK – edző: Bene László) a könnyűsúlyú kétpárevezős páros “B” döntője volt a soronkövetkező futam. Végig nagyon együtt haladt a mezőny, fej-fej mellett a hajók, ami látszott a befutón is, hiszen 2 másodpercen belül érkezett az első négy hajó. Mindezek mellett a magyarok a negyedik helyen értek be, ami összesítésben a 10. helyet jelentette számukra.

A világ és európa bajnok Varga Tamás és párja Rácz Róbert Bence (EDF-Démász Bajai SVSC és Danubius NHE – edző: Szögi László) a könnyűsúlyú kétpárevezősök “B” döntőjében az ötödik helyen futott be, ami a 11. helyet jelentett nekik. A futamot a belga csapat nyerte meg.

Szabó Katalin, Gyimes Kriszta, Sáska Beáta, Tóth Evelyn (Vác VSE, Győri VSEK, Esztergomi EHE, Csepel EK – edző: Rapcsák Károly) alkotta női négypár volt ma is a zárószám a magyarok részéről. A lányok a román egységgel csatáztak nagyot és 1 másodperccel maradtak csak le tőlük, így az európa bajnokságon 8. helyezéssel zártak.