Skip to main content

A csehországi Racicében megkezdődő világbajnokság első napján két normálsúlyú egységünk: egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz, kétpárban Ács Kristóf-Bácskai Máté a negyeddöntőbe jutott. Normálsúlyú kettesben Juhász Adrián, és Simon Béla kettőse, valamint a könnyűsúlyú kétpárban versenyző Tamás Bence, Galambos Péter páros a reményfutamból harcolhatja ki a továbbjutást.

Pétervári-Molnár Bendegúz továbbjutása nem forgott veszélyben a normálsúlyú egypárevezősök előfutamában. Bende a rajt után az élre állt, majd féltávnál az amerikai Benjamin Davison átvette a vezetést. Olimpikonunk továbbjutása azután sem vált kockázatossá, hogy a dán Bastian Secher a 3. helyre szorította. Molnár Zoltán tanítványa a 3. helyen jutott tovább a negyeddöntőbe, így legközelebb szerdán áll rajthoz, amikor a legjobb 12 közé jutás lesz a tét. A normálsúlyú szkiff a vb legnépesebb 35 evezős számláló versenyszáma.

Normálsúlyú kétpárevezősben Ács Kristóf, és Bácskai Máté kettőse sem tudta a lépést a mezőnytől ellépő ausztrál, és olasz dublóval, ám Simon Tamás tanítványainak nem kellett attól tartania, hogy lemaradnak a továbbjutást jelentő helyről. Nem sokkal a lengyelek mögött, és nagyon sokkal a finnek előtt a 4. helyen célba érve harcolták ki a továbbjutást a negyeddöntőbe.

Normálsúlyú kormányos nélküli kettesünk Juhász Adrián, és Simon Béla előfutamából az első két helyen záró egység léphetett tovább a középdöntőbe, és ezekre a pozíciókra már az elején belejelentkezett az ausztrál, és a lengyel csapat, akik nem is adták ki a kezükből a meggyőző előnyüket. Molnár Dezső tanítványai a rajt után az 5. helyen haladtak, és a hong-kongi perorral vívtak, miközben az ígéretesnek kikiáltott litvánok elengedték a futamot és visszaestek az utolsó helyre. A mieink – akik nyilvánvalóan a későbbiekre tartogatják a brutális hajrájukat – előtt a finisben becsusszant a távol-keleti csapat, a 4. helyen záró egységünk a reményfutamban bizonyíthat hétfőn délután.

Tamás Bence, és Galambos Péter kettősének nem sikerült a továbbjutás az előfutamból. Az öt hajóból álló mezőnyt uralta az olimpiai, világ, és Európa-bajnoki címvédő ír (Fintan McCarthy, Paul O’Donovan), és a Tokióban döntős cseh dubló (Jiri Simanek, Miroslav Vrastil). Szierer János tanítványai a hátsó hármasban haladtak a japán, és a dél-afrikai csapattal. Az utolsó 500 méteren sajnos a mieinknek nem jött ki a hajrá, az 5. helyen zártak, amely már nem jelentett továbbjutást. A reményfutamban harcolhatják ki a negyeddöntős tagságot hétfőn délután.

Kétszeres Európa-bajnok férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesünk, Furkó Kálmán, és Szabó Bence hétfőn 10:20 órától húzza a helyosztó futamot.

Paraevezősünk, Pető Zsolt az PR1 egypárak mezőnyében kedden kezdi meg szereplését az előfutamban.

Gratulálunk továbbjutóinknak! Valamennyi egységünknek sok sikert kívánunk!

HAJRÁ MAGYAROK!