Skip to main content

Könnyedén vette az első akadályt a Münchenben megrendezésre kerülő világkupán a Varga Tamás (Démász-Bajai Spartacus Vízügy SC) és Hirling Zsolt (Vác Városi Evezős Club) könnyűsúlyú kettős.
Tavaly ezen az evezős pályán harcolták ki az olimpiai kvótát, a mai előfutamból pedig futamgyőztesként jutottak a legjobb 24 közé.

Foto: Hirling BálintA versenyszám legnagyobb esélyeseinek tartott dán páros ezen a versenyen a normálsúlyúak között indul, így a résztvevők és a szurkolók egyaránt megnövekedett érdeklődéssel várják, hogy ki lesz a versenyszám győztese. Mi természetesen a hazai hajóra voksolunk. További egységeink közül a szintén könnyűsúlyú kétpárevezősben versenyző Varga Tamás Csaba (Ferencvárosi Evezős Club) – Galambos Péter (Vác Városi EC) előfutamuk sajnos nem úgy sikerült, mint vártuk, ők legközelebb szombaton, az E döntőben (25-29 helyért) folytatják.A nőknél ma elsőként Szabó Katalin (Vác Városi Evezős Club) szállt vízre, délelőtti futama nagyon nehéznek bizonyult, és Kati sajnos nem is tehetett mást, mint a lehető legjobb tudását beleadva időeredményével jutott a legjobb 24 közé. Női kétpárevezős egységünknek, Verőci Lídiának és Bende Zsófiának (Mohácsi Torna Egylet) szintén nem volt szerencsés a sorsolása, a kemény ellenfelek jól megdolgoztatták őket végül holnap reményfutam vár rájuk a középfutamba jutásért. Női könnyűsúlyú kétpárevezős egységben Novák Zsófia (Külker EK) és Hajdú Zsuzsa (Csepel EK) nagyon szép evezéssel, jó időeredménnyel ért célba, de harmadik helyük így is csak a holnapi reményfutamra elég. Teljesítményük bizakodásra ad okot.A világkupára 54 országból érkezett rekordszámú nevezés, 840 versenyző, 340 hajó – köztük 32 adaptív evezős, számukra ez a verseny a végső kvalifikációs verseny a Pekingi Paralimpiára, itt most magyar versenyző nem indult, hiszen Serényi Tibor (MTK) tavaly már megszerezte a kvótát. Ez a verseny különös fontossággal bír a júniusban megrendezésre kerülő végső kvalifikációs viadalon való indulás tekintetében, hiszen a szövetség vezetése a hétvégi eredmények után dönti el, kit javasol Poznanban vízre szállni. A verseny vasárnapi döntőit az érdeklődők a www.wcsn.com oldalon élőben követhetik majd, addig pedig a www.worldrowing.com oldalon követhetik a továbbjutások alakulását az „live race viewer” segítségével.