Skip to main content

A két egypárevezős mellett hat csapategység összetételét volt hivatott eldönteni a törökországi edzőtáborban tartott megmérettetés. A kijelölt egységek a március 20-21. közötti szegedi válogató versenyen erősíthetik meg elsőségüket a hazai klubok által indított egységek ellenében.

Az Európai Olimpiai Kvalifikációs Regattára kijelölt csapatok

Férfi könnyűsúlyú kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán
A csapat edzője: Alföldi Zoltán
Klubjaik: Győri Atlétikai Club, Tisza Evezős Egylet
Három versenyző között volt nagyon szoros a küzdelem Törökországban. A két kiválasztott evezős mellett Szigeti Roland remekül vette az akadályokat, ám a 2019-ben könnyűsúlyú kettesben U23-as Európa-bajnoki címet és világbajnoki bronzérmet szerző, a 2020-as felnőtt vb-n 4. helyen záró páros volt a leggyorsabb. Szigeti Roland tartalékként a Világkupákon indulhat könnyűsúlyú egypárban.

Női könnyűsúlyú kettes: Abid Syham, Csepel Zsófia
A csapat edzője: Pető Tímea
Klubjaik: Ferencvárosi Evezős Club, Vác Városi Evezős Club
Molnár Dezső szövetségi kapitány értékelése szerint „az előző évhez képest előreléptek, egypárevezősben elért eredményeik alapján ők állhatnak rajthoz a szegedi válogatón”. A könnyűsúlyú egypárevezősben tavaly Európa-bajnoki kilencedik helyet szerző Polivka Dóra sérülése miatt nem tudott rajthoz állni az edzőtáborban.

A normálsúlyú egypárevezős számok győztesei már korábban ismertté váltak.

Férfi egypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz
Edzője: Molnár Zoltán
Klubja: Budapest Evezős Egyesület
A szövetségi kapitány értékelésében hangsúlyozta, riói olimpikonunk „színvonalas mezőnyben, meggyőző fölénnyel vívta ki az indulás jogát”.

Női egypárevezős: Krémer Eszter
Edzője: Eros Goretti
Klubja: MTK Budapest
A résztvevő versenyzők kérésére, a szövetségi kapitány döntése alapján valamennyi meghívott evezős és a sérülés miatt hiányzó, tavaly a versenyszámban országos bajnoki címet szerző és a meglepetésre a 2020-as első válogatót megnyerő Bertus Kitti is rajthoz állhat a szegedi válogatón.

A Végső Olimpiai Kvalifikációs Regattára kijelölt csapatok

Férfi kétpárevezős: Bácskai Máté, Szabó Márton
A csapat edzője: Molnár Dezső
Klubjaik: Vác Városi Evezős Club, Tisza Evezős Egylet
Három versenyző között volt éles verseny, Ács Kristóf közel volt a csapatba kerüléshez, aki az egység tartalékaként az Európa-bajnokságon indulhat egypárevezősben.

A női kétpárevezős versenyszám vonatkozásában nem született végső döntés, mivel Gadányi Zoltána deréksérülése miatt nem volt mód a válogatási szisztéma lebonyolítására. Szegeden nyílt verseny dönt arról, melyik dubló utazhat a végső olimpiai kvalifikációs regattára.

Férfi négypárevezős: Papp Gergely, Szklenka Bence, Danó Dániel, Ács Kristóf
A csapat edzője: Rapcsák Károly, Mácsik Miklós
Klubjaik: Vác Városi Evezős Club, Győri Atlétikai Club, Ferencvárosi Evezős Club
Molnár Dezső szövetségi kapitány a versenyzők felkészültségét megfelelőnek találja a feladatra, de nyitva tartja a végleges csapatkijelölést: Galambos Péter az Európa-bajnokság után bekapcsolódik a felkészülésbe, a csapat tartalékának Ujhelyi Mihályt jelöltem ki.”

Férfi kormányos nélküli kettes: Juhász Adrián, Simon Béla
A csapat edzője: Molnár Dezső
Klubjaik: Pénzügyőr SE
A 2016-ban Európa-bajnok, 2017-ben kormányos kettesben világbajnoki címet szerző egység tagjai, akik a Rióban a 9. helyen zártak, éles küzdelem nélkül maradtak az edzőtáborban, mivel a meghívott versenyzők visszaléptek. A szegedi válogató teljesen nyílt lesz ebben a versenyszámban.