Skip to main content

 Véget ért az Utánpótlás, Para-evezős Országos Bajnokság és Sport XXI Mini Kupa és Diákranglista verseny, amelyet a hétvégén a Velence-tavi evezőspályán rendezett meg a Magyar Evezős Szövetség. A három nap alatt összesen 63 versenyszámban rendeztek futamokat a legkisebbektől az ifjúsági korosztályig, illetve para-evezős versenyszámokban. Az eseményen 24 egyesület vett részt.

A megmérettetésen rajthoz álltak az augusztus elejei Ifjúsági Világbajnokság résztvevői, illetve azok a sportolók is, akik az idei Jeunesse Kupán indulnak majd. Utóbbiak szintén válogatott versenyzők, de ők a válogató versenyek során nem jutottak ki a Világbajnokságra, de az Jeunesse kupán szép sikereket érhetnek majd el, amelyet augusztus első hétvégéjén rendeznek majd meg a franciaországi Libourne-ban 12 ország részvételével. Továbbá rajthoz álltak a június elején az Olimpiai Reménységek Versenyén induló sportolók is, akik még a serdülő korosztályban versenyeznek.

Az első nap a legidősebb korosztályban (ifjúságiak) a legnagyobb érdeklődést az ifjúsági egypár evezős versenyszám kísérte. A nőknél Gadányi Zoltána (Külker EK) győzött, és ott volt még a dobogón Horváth Kitti (FEC) és Sugár Fanni (Csepel EK) is. Zoltána és Kitti a hamburgi korosztályos Világbajnokságon kétpárban-, és egypárban állnak majd rajthoz. A könnyűsúlyúaknál Preil Vivien (Külker EK), Krémer Eszter (DNHE) és Domonkos Zita (Győri VSEK) állhattak fel a dobogóra. Vivien szintén a Világbajnokságon fog indulni, míg utóbbi két versenyző a Jeunesse kupán bizonyíthat majd.

A férfiaknál a normál súlyú egypár versenyszámot Szegedi Tamás (Csepel EK) nyerte, aki Jeunesse Kupa résztvevő lesz, majd Bácskai Máté és Ács Kristóf (VVEC) evezett célba második és harmadik helyen. Utóbbi két versenyző az Ifjúsági Világbajnokságon indul majd kétpár evezős egységben. A könnyűsúlyúaknál a szintén Jeunesse Kupán induló csapatba tartozó Szlovák Bence (Csepel EK) állt fel a dobogó legmagasabb fokára, mögötte Juhász Dániel (Szegedi VE) és Kiss Gábor (Győri VSEK) ért be a célba. Dániel augusztus elején a Jeunesse kupán egypár evezősben áll majd rajthoz.

A második nap ebben a korosztályban a kétpár evezősökre irányult leginkább a figyelem. A fiúknál a csepeli csapat, Szlovák Bence és Szegedi Tamás diadalmaskodott, a lányoknál pedig Preil Vivien és Gadányi Zoltána (Külker EK) összeállítású egység nyerte meg az aranyérmet. Ugyanezen a napon a serdülő korosztályban a lányoknál Sabau Réka (Pro Rekreatione), Németh Mercédesz (Győri VSEK) és Berekméri Anna (Csepel EK) állt fel a dobogóra egypár evezős versenyszámban, a fiúknál pedig Kerekes Krisztián (Mohácsi TE), Danó Dániel (FEC) és Molnár Balázs (Mohácsi TE) eveztek be az első három helyen.

Vasárnap a női serdülő kétpár evezős egységben a győri Németh Mercédesz, Szekér Anna összeállítású egység diadalmaskodott, a fiúknál pedig a ferencvárosi egység, Danó Dániel és Barócs Bence állt fel a dobogó legmagasabb fokára.

A para-evezősöknek a pénteki napon rendeztek futamokat. A látássérülteknél a Tisza EE színeiben induló Palásti Tibor nyerte meg a versenyt, akinek a segítője Furkó Kálmán volt. A nőknél a paralimpiai versenyszámban, a női egypár evezős egységben (AS 1x) Lengyel Mónika (Mosonmagyaróvári VE) evezett át elsőként a célvonalon, szorosan mögötte pedig az első országos bajnokságán debütáló Lőrincz Krisztina (PETŐ SE) ért be. A férfiak ugyanezen versenyszámában Németh Szabolcs (Mosonmagyaróvári VE) toronymagasan nyerte meg a futamát.

A felnőtt értelmi akadályozottaknál Vincze Dávid (Győri VSEK), segítőjével Csorba Dániellel szerezte meg az első helyet. LTA versenyszámban (kar-váll-törzs és egyik láb) Kiss Balázs (Csepel EK) győzött, TA kategóriában (kar-váll-törzs) Elbert Ádám (Balatoni Kajak-Kenu Evezős és Vitorlás SE) haladt át elsőként a célvonalon.

A legeredményesebb fővárosi egyesület a Csepel Evezős Klub lett, a legeredményesebb vidéki egyesületi címet pedig a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub nyerte el.

A cikk a teljesség igénye nélkül tartalmazza az eredményeket, a verseny teljes jegyzőkönyve a csatolt dokumentumokban találhatóak.

Gratulálunk a versenyzőknek, az edzőiknek, és az egyesületeknek!

 -SB-

CsatolmányMéret
PDF icon jegyzőkönyv-péntek.pdf780.44 KB
PDF icon jegyzőkönyv-szombat.pdf774.38 KB
PDF icon jegyzőkönyv-vasarnap.pdf779.17 KB