Skip to main content

Cseh Ottót május 30-án választották meg a Magyar Evezős Szövetség elnökének. Programjának egyik sarokpontja az összefogás, mottója: „evezzünk egy hajóban”.

A székfoglalódban jelezted, hogy valamennyi hazai evezős klubot szeretnéd felkeresni az év hátralévő részében. Miért tartod fontosnak ezeket a látogatásokat?

A Magyar Evezős Szövetség elnökségének kifejezetten fontos tudnia, hogy milyen munka folyik a kluboknál. Mi az, amit adott egyesületet lokálisan foglalkoztatja. Ennek feltérképezéséhez fontos a személyes látogatás, hogy láthatóvá váljanak a mindennapjaik, a problémáik, és örömeik. Megválasztásomat követően első körben a két győri egyesületnél, a Győri Atlétikai Clubnál, és az Arrabona Evezős Klubnál, valamint a Bajai Spartacus Sport Clubnál tettem látogatást. Ahogy ígértem 2022 végéig szeretnék eljutni minden magyar evezős csónakházba. Ugyanakkor fontosak tartom, hogy a szövetség marketingben, és egyéb tevékenységben nyújtson általános támogatást a klubjainknak, ezt a munkát el fogjuk indítani.

Milyen érzés volt visszatérni a szülővárosodba, és az anyaegyesületedbe?

Részt vehetettem egy edzésen, láthattam a fiatalok erőbedobását, majd egy rögtönzött ünnepségen díjakat adtam át. Jó volt látni a gyerekek csillogó szemét!

Hogyan lettél evezős, és milyenek voltak az első edzések?

Édesanyám felkereste a Győri Spartacust, és azt mondta, hogy a fia tud úszni, úgyhogy lejönne majd edzésre. Le is mentem, és nem is bántam meg, ott ragadtam. Szűcsné Rechner Éva, és Lánczi István volt a két nevelőedzőm, az első csapásokat nagy kielboatokban tehettem meg. Akkoriban óriási kiváltságnak számított, ha valaki már mini szkiffbe ülhetett be.

Fotó: Czucz Bálint

Hogyan vezetett az utad a Magyar Evezős Szövetségi elnöki posztjára?

Nagyon régóta ismerem a szövetség világát, hiszen több mint nyolc éve különböző elnökségekben, és pozíciókban tagja vagyok. Amikor kiderült, hogy van egy erős jelölési szándék, és bizalom a személyemet illetően, akkor azt gondoltam kaptam annyit a magyar evezéstől, hogy jelentkezem erre a feladatra. Sokat töprengtem a dolgon, de meggyőztek arról, hogy belevágjak.

Mit kaptál az evezéstől?

Azt a szemléletet, hogy mindent csakis alázattal, elkötelezettséggel, és szenvedéllyel érdemes csinálni.

Fotó: Czucz Bálint

Komoly vezetői tapasztalattal rendelkezel nem csak a sport világában, hanem a civil életben is. Ha mindent egy kalap alá veszel mekkora kihívás az MESZ elnöki tisztsége?

Talán egy kicsit más egy vállalatot vezetni, és más egy sportág szövetségi munkájába belefolyni. Az biztos, hogy az egyik legszínesebb feladatkör a Magyar Evezős Szövetség vezetése.

Milyennek ítéled az általános közhangulatot a magyar evezésben?

A közgyűlésen is említettem, hogy az összefogást nagyon fontosnak tartom. Hiszem, ha a klubjaink, az elnökség, és mindenki, aki a magyar evezésért tenni akar összefog, akkor lendületbe tudjuk állítani a sportágunkat.

Milyen Cseh Ottó, amikor húz a hajóban?

Megpróbál mindent megtenni az egységéért. Általában a Masters versenyeken csapathajókban versenyeztem, de tavaly elindultam Silver Skiff versenyen, és remek élmény volt.

Fotó: Czucz Bálint

A hazai rendezésű világbajnokság révén a 2019-ben megszerzett lendületét mennyire tartotta meg a hazai Masters közösség?

Csak meg kell nézni a versenyeinken induló Mastersek létszámát! Folyamatosan emelkedik. A Mastersek nagyon kemény evezősök!

Egy sportág nívóját a közvélemény sok esetben az olimpiai szereplés sikerességében méri. Ennek kapcsán milyen elvárásaid vannak?

A közgyűlésen is említettem, hogy három területet tartok fontosnak: az utánpótlás-fejlesztést, az egyetemi sportot, és a versenysporton belül az olimpiai kvótát. Elégedett lennék, ha a párizsi olimpián több magyar hajó is képviselné a magyar színeket.

Fotó: Czucz Bálint

Az egyetemi evezésben milyen lehetőségeket látsz?

Már három egyetemmel kötöttünk együttműködési megállapodást. A győri Széchenyi István Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, az Óbudai Egyetemen – utóbbi vonatkozásában két helyszínen a Budapest Evezős Egyesületben és a Pénzügyőrben – a tanterv részeként evezés oktatás folyik. A közösség építéséhez nagyban hozzá tud járulni az evezés. Ide kapcsolnám még a tengeri evezést, amely felkerülhet az olimpiai programjára, valamint az evezős ergométert. Az ilyen típusú megmérettetéseket könnyű összehozni, akár online módon is, és ki lehet bővíteni a versenyeinket egyetemi számokkal. Egyébként májusban a Pannon Egyetem kiemelkedő színvonalú versenyt rendezett, szívesen lennénk a jövő évinek támogatói.

Rendkívül fontos, hovatovább létkérdés a sportág számára az edzői életpálya megvalósítása. Mik a lehetőségek, és feladatok ennek kapcsán?

Tavaly elkészítettük a programot, amely az edzők anyagi megbecsülését hivatott segíteni. A lendületünk egyik alappillére az edzői utánpótlás. A program finanszírozása jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumában elbírálás alatt áll.

Ha most egy jótündértől három dolgot kívánhatnál a magyar evezés számára a 2024-ig tartó ciklusodra mik lennének azok?

Összefogást, jókedvet, és eredményeket.