Skip to main content
Galambos Péter, a váciak világbajnoki bronzérmes evezőse nyerte az I. Ergotlon Bajnokságot Tiszaújvárosban.

A téli felkészülési időszak idei újdonságát jelentette a TVK-Mali Triatlon Klub bázisán január 22-én megrendezett I. Ergotlon Bajnokság, melyen a Vác Városi Evezős Club, a Műegyetemi Evezős Club és a házigazda egyesület sportolói mérték össze tudásukat.

 
A verseny futásból, kerékpározásból és evezős ergométerezésből állt, melyeket egymást követően, azonnali váltással teljesítettek a sportolók.
Az elit futamban a váciak világbajnoki bronzérmes evezőse, Galambos Péter, valamint a tiszaújvárosiak három kiválósága, Török Dániel, Hankó Dávid és Balogh Bence állt rajthoz.
 
A három körös, összesen 2 km-es szabadtéri futás során Balogh és Hankó diktálta elől a tempót, de 50 méterre jött Török és újabb 100 méterre Galambos. A küzdelem a triatlonosok edzőtermében görgőre állított kerékpárokon folytatódott. A 8 km letekerése után megfordult a sorrend, elsőnek ült le az evezős ergométerhez a legjobb bringás részidőt teljesítő Galambos, majd 2-3 mp elteltével Török, akit bő fél percre Hankó követett, megelőzve az addigra eléggé elfáradt Baloghot.
 
 
 
A befejező szám során 1500 m evezés volt a feladat, melynek végén nem született meglepetés: magabiztosan nyert a váci sportoló, Töröké lett az ezüst, míg az idősebbik Hankó fivér a harmadik helyet érdemelte ki, megelőzve ifjúsági olimpikon öccsét, Gábort.
Az eredményhirdetésen, ahol a legjobb részidőket – a már említett Galambos (kerékpár, evezés) mellett Hankó Dávid (futás) – elérő versenyzőket külön is megjutalmazták, pénzdíjak és tárgyjutalmak találtak gazdára.
 
Így látták ők
 
Galambos Péter, a győztes:
– Még sosem próbáltam ezt a speciális versenyzési formát, így nem tudtam, mire lehetek képes. Meglepett, hogy nem szedtem össze túl sok hátrányt az első két számban, így az evezésnél már nem akadt gondom, hiszen mi a téli időszakban ezen a sporteszközön gyakorolunk. Nagyon jól éreztem magam Tiszaújvárosban, ezen az edzésmenetembe kiválóan beilleszthető erőpróbán. Az idei világbajnokságon szeretném kiharcolni az olimpiai indulás jogát. Egyelőre az okozza a legnagyobb gondot, hogy kategóriámban, a könnyűsúlyban, az ötkarikás játékokon csak páros versenyeket rendeznek. A tréningek során igyekszem minél előbb megfelelő partnerre lelni, mert jövőre nagyon szeretnék ott lenni Londonban!
 
Török Dániel, a legjobb hazai:
– Nagyon nehéz periódusában vagyunk az idei szezonra való felkészülésnek, így meglehetősen fáradt vagyok, de örülök, hogy kipróbáltam az ergotlont, mert egy igazán remek buli volt! Az evezés során mi, triatlonosok csak rángattuk a kötelet, míg az evezősök technikásan, rutinosan kezelték a „műszert”. Gratulálok Péternek az első helyhez, kívánom neki, hogy teljesüljenek álmai sportpályafutása során!  
 
Nagy Alpár ötletgazda:
– Mindenekelőtt ezúton is szeretném megköszönni a munkáját Wachtler Editnek (Vác Városi Evezős Club), aki velem együtt fáradozott az esemény létrehozásáért és lebonyolításáért. Rajta kívül valamennyi közreműködőnek, segítőnek hálás vagyok. Nagyon jó hangulat közepette érdekes volt látni a triatlonosok és az evezősök “versengését”, külön fokozta az izgalmakat az evezős klubok sportolóinak egymás közötti presztízs csatája. Úgy érzem, minden partner nyitott a folytatásra, de még keresni kell a folytatáshoz szükséges lehetőségeket.