Skip to main content

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon campusa, és a Magyar Evezős Szövetség Keszthelyen. Közös célunk az evezés népszerűsítése, valamint az utánpótlás nevelés.

Az együttműködés keretein belül a hallgatók a vízi edzések mellett tornatermi és ergométeres felkészítésre is lehetőséget kapnak, a versenyzők több bajnokságban is képviselik az egyetemet. Részt vesznek az Evezős Ergométeres Országos Bajnokságon, illetve a Balatonon rendezett Regatta Országos Bajnokságon is.

Cseh Ottó, a MESZ elnöke hangsúlyozta, hogy az evezés számára stratégiai jelentőséggel bír az egyetemi sport fejlesztése, különösen egy ilyen csodás Balatoni helyszínen, amely fesztivál és szabadidő hangulatot kölcsönözve mutathatja meg az evezés szépségeit.

Kovács Zoltán a MATE Testnevelési és Sport Intézet igazgatója kiemelte, hogy ha lehetőség lesz rá, szeretnének elsőként rendezni egyetemi Beach Sprint versenyt.

Dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese emlékeztetett: a campuson komoly hagyománya van az evezésnek, a hallgatók vízi edzéseken, tornatermi és ergométeres tréningeken is részt vehetnek. Az intézmény saját vízi telepe az evezésre és a kajakozásra is lehetőséget kínál, a fiatalok kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek.

Szögi László, a MESZ fejlesztési igazgatója aláhúzta: a szövetség és a Georgikon céljai összecsengenek, Keszthely alkalmas helyszín arra, hogy a megállapodás valamennyi eleme teljesüljön. Arról is beszélt, a MESZ eszközöket és szakmai segítséget nyújt ahhoz, hogy az egyetemi evezés szintet lépjen, és ehhez kapcsolódóan tervezik a 2028-as olimpián már szereplő beach sprint meghonosítását Magyarországon, elsőként a Balatonnál.

A Magyar Evezős Szövetség két évvel ezelőtt indította egyetemi programját, immár több mint tíz felsőoktatási intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, a többi között a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel.

Az egyetemi evezés az idén április 25-28. között Szegeden megrendezésre kerülő Európa-bajnokság és Kontinentális Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Versenyen is hangsúlyt kap: betétprogramként magyar egyetemi nyolcasok sprintversenyen mérik majd össze erejüket.