Skip to main content

A 2009-es versenyévad egyik legkellemesebb meglepetése a Simon Béla – Juhász Adrián (képünkön Molnár Dezső edzővel) kormányos nélküli kétevezős egységhez fűződik. Az idén összeült páros ugyanis előbb az U23-as Vb-n ezüstérmet szerzett, majd a felnőttek Európa-bajnokságán az előkelő ötödik helyen zárt. Forrás: JochaPress

– Milyen előzmények után jutott el erre a nemzetközi mércével mérve is figyelemre méltó pozícióra a két szolnoki fiatalember – kérdezte a Sportfórum edzőjüket, Molnár Dezsőt.

– Vidéken sok minden másként működik, mint a fővárosban – hangsúlyozta a szakember. – Általában 10-11 évesen kerülnek edzőközelbe a gyerekek, s azután elkezdődhet velük az érdemi foglalkozás. Bár más szakágakban is érdekeltek vagyunk, de elsősorban a váltott evezésre szakosodunk, immár hosszú évek óta. Simon Béla és Juhász Adrián is ezt az iskolát képviselik.

– Közben azért párevezésben is sikerült junior világbajnokot nevelniük.

– Erről szívesen is beszélek, meg nem is. A mi versenyzőnk, Szabó Kornél ugyanis a külkeres Lőrinczy Péterrel kétszeres junior világbajnok lett, s felnőttként is sokkal többre vihették volna, ha… De ez már történelem.

– Szóval maradjunk inkább a jelennél?

– Korábban volt a Simon Béla – Vinkó Gáspár kettős, ők 2005-ben ültek össze. 2007-ben az U23-as Vb-n ötödikként értek célba, ám 2008-ban ugyanott csak a kilencedik helyig jutottak. Egyértelmű volt, hogy mindkét fiúnál kondicionális problémák adódtak. Ám amíg a 2008 őszén elkezdett kemény fizikai alapozás során Simon felfelé indult meg, Vinkó ugyanakkor nem hozta a várt eredményeket. Ekkor határoztuk el Ficsor László szövetségi kapitány javaslatára, hogy új összetételben próbálkozunk. Így jött létre a Simon – Juhász kettős.

– Simon 1988-ban, új partnere pedig 1989-ben született.

– Adrián fiatal kora ellenére már rendelkezik némi nemzetközi tapasztalattal, hiszen 2007-ben Pekingben az ifi Vb-n egypárban 11. lett, majd tavaly a négypárban a Vb-7. hetedik helyezett magyar hajóban ült. Mivel egy klubban készülnek, évek óta ugyanazt a stílust evezik, így mondhatni zökkenőmentes volt az összeülésük.

– És mi lett a kívül került Vinkó Gáspárral?

– Igazi sportemberi erényeket felvillantva küzd, hogy immár egypárban bizonyíthasson.

– Az új kettőstől mire számít a továbbiakban?

– A 80-100 evezőst foglalkoztató klubunknak, az 1901-ben alapított Tisza Evezős Egyletnek nagy szüksége van a nemzetközi sikerekre, s most ezt elsősorban tőlük várom 2010-ben. Amennyiben a tervezett két Világ Kupa részvétel során mindkétszer sikerülne az első kilenc között végezniük, úgy az októberben, Új-Zélandon esedékes világbajnoki részvételen is nagyon el kellene gondolkodni. Ehhez elsősorban a taktikai fegyelem további erősítésére van szükség. Az igazi erőpróbát egyébként a 2011-ben, Bledben sorra kerülő világbajnokság jelentheti majd, hiszen ott lehet kvalifikálni a 2012-es, londoni olimpiára.