Skip to main content

Az idei évben a 23 év alattiak evezős világbajnokságát Litvániában, Trakai városában rendezik. Nagy létszámú magyar delegáció verődött össze erre a megmérettetésre.

A csapat tagja többek között a tavalyi világbajnokságon példátlan hajrával hetedik helyezést elért könnyűsúlyú kétpárevezős Matyasovszki Dániel – Pozsár Bence (EDF Démász Szeged).

A tavaly hatodik helyet szerzett könnyűsúlyú négyes – egy fő csere után – a Novák Edvin, Vallyon Bence (Tisza Evezős Egylet), Krpesics Péter (Csepel Evezős Klub), Szigeti Roland (Győri Vízügy) alkotta összeállításban áll rajthoz.

Női könnyűsúlyú és normál egypárevezősben is érdekeltek leszünk: a könnyűsúlyú Bálint Sára (EDF Démász Szeged) és a normálsúlyú Gyimes Krisztina (Danubius Nemzeti Hajósegylet) révén, ők egyértelműen a tavalyi C illetve B-döntős helyezéseik javítását tűzték ki célul.

Az előző évben még kétpárevezősben versenyző Csankó Péter (Pro Recreatione) most az egypárevezősök között méretteti meg magát.

Karácsony Dorottya (Csepel EK) és Gláser Rebeka (Mosonmagyaróvár EK) könnyűsúlyú kétpárevezősben áll rajthoz.

Újonnan debütál az U23-as mezőnyben Klötzl Ildikó – Abid Syham (Ferencvárosi EC) összeállítású női kormányos nélküli kettes.

A tavaly ifjúsági korosztályban versenyző és a világbajnokságon 6., az Európa-bajnokságon harmadik helyet elérő Pétervári-Molnár Bendegúz és Papp Gergő (Budapest Evezős Egylet) klubtársukkal, Elekes Szilveszterrel és a szolnoki Tisza Evezős Egylet versenyzőjével, a tavaly Ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes Bíró Márkkal négypárevezősben indul a trakai világbajnokságon. Ez a csapat – fiatal koruk ellenére – az idei végső olimpiai kvalifikációs versenyen döntős helyezést ért el.

A csapat kedd reggel indul útnak a Liszt Ferenc repülőtérről. Nem lesz könnyű dolga válogatottainknak, hiszen mind az indulók létszámát, mind a mezőny sűrűségét tekintve szoros versenyekre számítunk. A világbajnokság előfutamai szerdán délután kezdődnek, a futamok itthonról is nyomon követhetők a www.worldrowing.com oldalon.