Skip to main content

 Folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket. CIkkünk rendszeresen frissül.

Galambos Péter bejutott az A döntőbe. A Vác VEC evezőse az A/B középdöntő harmadik helyén végzett, így résztvevője lesz a pénteki finálénak. A futamot, a világ idei legjobb eredményével rendelkező francia Azou nyerte, a dán világ- és Európa bajnok Stephansen (7:02,34) előtt. A világbajnoki ezüst- és bronzérmes Galambos Péter ideje: 7:06,00. Rapkács Károly tanítványa ezzel maga mögé utasította – és a B döntőbe kényszerítette – az amerikaiak U23-as világbajnokát, Andrew Campbell-t.

Dr. Regényi Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke – a helyszínről – így tudósított a könnyűsúlyú egypár középfutamáról:

“1.45-ös ötszáz méter után, Péter negyedik helyen volt, kevesebb mint két másodperc különbéggel a vezető bolgár versenyzőtől, aki végül hatodik lett.

1.50 körüli második ötszáz után, az ötödik helyen haladt, kevesebb mint három másodperc különbséggel a dán, francia, amerikai és bolgár versenyző mögött.

Lefagyott arccal figyeltük a történéseket a tribünről.

A harmadik ötszázon is 1.50-et mért az óra, Péter már a negyedik helyen evezett, de a különbség a harmadik helytől 3.27 mp volt.

Az utolsó 500 méteren valami olyan történt, amit ritkán lehet látni. Péter szinte mérhetetlen tempóra emelte a csapásszámot, mindkét középdöntő legjobb ötszázas idejét evezve (1.41) ledolgozta a 3.25 másodperc hátrányt, és több mint két másodperccel az amerikai előtt, a francia és a dán mögött az A döntőt – azaz a legjobb hatba kerülést – biztosító harmadik helyen ért a célba.

Nagy megnyugvás ez nekünk. Galambos az utolsó háromszáz méteren hihetetlen sebességfokozatra kapcsolt, ami azt jelzi, hogy megfelelő tartalékokkal rendelkezett, és nyugodtan vállalta, hogy az utolsó kétszáz méteren biztosítja be a továbbjutást.”

Hatodik lett a középdöntőben a Simon Béla-Juhász Adrián összetételű kormányos nélküli kettes, így a B döntőben folytathatják.
A futamot az új-zélandi Murray-Bond duó nyerte (6:14,67), a francia Chardin-Mortelette páros előtt (6:18,25). Harmadik lett a holland hajó (6:21,48). A Tisza Evezős Egylet párosának eredménye: 6:36,46.

Helyszíni összefoglaló:

“Simon Béla és Juhász Adrián középfutamában az új-zélandiak évek óta verhetetlen kettőse állt rajthoz.
Az első kettőszázötven méteren második-negyedik helyen haladtak a magyarok, ötszáznál az ötödik helyen jöttek a mezőnnyel, egy hajón belül mindenki együtt volt.

Ezernél a szerbek feljöttek a hatodikról a negyedik helyre, az angolok visszaestek az ötödik, a magyarok a hatodik helyre.
A második ezren tovább gyarapodott a különbség, végül a csapat, a B döntőt jelentő hatodik helyen ért célba.”

A B döntőt – magyar idő szerint – szombaton kora reggel rendezik.

Széll Domonkos harmadik helyen végzett a C/D középdöntőben, így a 13-18. hely egyikét szerezheti meg a holnapi C döntőben. Domonkos ötszáznál vezetett, ezernél a második helyen haladt, ezerötszáznál pedig kialakult a futam végső sorrendje. Nyert a román Codau (6:57,46), második az ausztrál Purnell (7:02,97). A Csepel EK versenyzője 7:05,89-es idővel ért célba.

“A versenyszámban 32 ország hajója indult. Domonkos nyugodtabban kezdett, az első ötszáznál a negyedik helyen haladt. Ezer méternél már a második helyen láttuk jönni. Ötszázzal a cél előtt a harmadik helyre csúszott vissza. Az utolsó ötszáz méteren, Domonkos tovább növelte előnyét a negyedik előtt, végül csaknem hat másodperces előnnyel a harmadik, továbbjutó helyen ért a célba.”
 

A C döntőt – magyar idő szerint – pénteken hajnalban rendezik.