Skip to main content

A sportág kétszeres világbajnoka egyedüli jelöltként indult az elnöki székért. A MESZ tisztújító küldöttgyűlése a Magyar Sport Házában tartott eseményen szavazott bizalmat a régi-új elnöknek.

Pető Tibor 2017 decemberében dr. Bényi Szabolcstól vette át a stafétabotot, újabb mandátuma révén 2024-ig vezeti a Magyar Evezős Szövetséget. Az elmúlt időszakban a szövetség munkáját elnöki tanácsadóként segítő Szántó Éva is bekerült az elnökségbe, a világ-, és Európa-bajnok evezős Varga Tamás ismét helyet kapott a MESZ vezető testületében. A leköszönő elnökségből hatan “újráztak”: Varga Tamás mellett Cseh Ottó, Deák Csaba, Herkules János, Székely Balázs és Vanczák Gergely, Kücsön Gyula új tag az elnökségben.

Az éves rendes és egyben tisztújító közgyűlésen megjelenteket Pető Tibor elnök mellett dr. Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Dávid Imre a MESZ Örökös tiszteletbeli elnöke köszöntötte.

Hagyományosan megemlékeztek az előző ülés óta elhunyt sporttársakról, majd köszöntötték a kerek születésnapos örökifjú evezősöket. Az eseményen gratuláltak a Túrafordulók 2019. évi mennyiségi és minőségi versenyein dobogós helyet szerző klubok képviselőinek, illetve kihirdették az egyesületi pontverseny győztesét (Csepel Evezős Klub).

A szövetség nyolc tagú vezető testületébe előzetesen tizenketten pályáztak, a leköszönő elnökségből hatan indultak újra.

Miután a küldöttgyűlésen elfogadásra került Klement Tibor az MLSZ korábbi elnökségi tagja és az ETO FC egykori ügyvezetője jelölése a győri sportvezető tizenharmadikként csatlakozott az elnökségi tagságért indulók közé.

A küldöttek első körben hét elnökségi tagot szavaztak meg: Vanczák Gergelyt (53 szavazat), Deák Csabát (44), Herkules Jánost, Szántó Évát, Varga Tamást (mindhárman 43), Cseh Ottót (38), valamint Székely Balázst (35). A legkevesebb voksot kapó Klement Tibor (12) nem indulhatott a második körben.

A második körben heten maradtak versenyben a fennmaradó egy elnökségi posztért. 27 szavazattal Kücsön Gyula került a MESZ elnökségébe. Papp Oszkár 19, Jakócs György 9, Bácskai Zoltán és Jakab Judit 2-2 voksot kapott a második körben.

I„A meglévő egyesületeinket meg kell erősítenünk” – hangsúlyozta a következő időszak legfontosabb teendői közül Pető Tibor.

„Az állami támogatások jelentős mértékben nőttek, a sportág anyagi helyzete javult, ugyanakkor az önkormányzatok helyi támogatása gyakorlatilag megszűnt. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a klubokat, ezért egyesületi költségvetési, működési struktúrát kell létrehozni számukra.”

Az újrázó elnök a lezáruló ciklus feladatai és sikeri közül kiemelte a tavaly a Velencei-tavon megrendezett Masters Világbajnokságot, valamint az egymilliárd forintos állami támogatás révén megvalósuló eszközfejlesztést, annak lebonyolítását.

A küldöttgyűlés a Felügyelő Bizottság elnökének Körmendy Editet választotta. A FEB tagjai: Dr. Kokas Péter és Lukácsovics Gábor.