Skip to main content

A legjobb tizenkettő között a Simon-Juhász duó, míg para-evezőseink a B döntőbe kerültek

Bejutott a középdöntőbe a Simon Béla-Juhász Adrián (Tisza EE) összetételű kormányos nélküli kettes, a dél-koreai evezős világbajnokságon, miután reményfutamában a második (6:37,17) helyen végzett. Első lett a dél-afrikai (6:35,43), harmadik a mexikói (6:39,36) egység. Miután csak két hajó juthatott tovább, nagy jelentősége volt, hogy a Tisza Evezős Egylet sportolói, a hajrában visszaverték a mexikóiak támadását.

A futam után Molnár Dezső, edző így nyilatkozott:

– A fiúk taktikusan versenyeztek, már az első 750 méteren biztosították a továbbjutáshoz elegendő előnyt, így csak ennek őrzésére volt szükség, a pálya hátralévő részében. Ezzel sikerült némi erőt tartalékolnunk a következő futamra. Sajnos a start gyengébben sikerült a szokotthoz képest és a dél-afrikaiaknak ajándékoztunk egy hajóhosszt, amit ők végig megőriztek. A második helyen végezve továbbjutottunk a középdöntőbe. A harmadik Mexikó és negyedik Oroszország szintén középdöntőbe került, de ők már csak a C-D (13-24 hely) döntőkbe való jutásért fognak versenyezni. Számomra az Egyesült- Államok, Ausztrália és Románia kiesése okozta a legnagyobb meglepetést. Nagyon várjuk a csütörtöki csoportbeosztásunkat, ahol szeretnénk Új-Zélandot elkerülni.

A Simon-Juhász páros középdöntőjét – csütörtökön reggel – az Eurosport1 közvetíti.

A para-evezősök női egypár reményfutamában, Lengyel Mónika (Arrabona EK) negyedik lett (7:18,01), így a B döntőbe került. Nyert az ukrán Liszenko (6:25,39), második a dél-afrikai Khumalo (6:51,21), harmadik a dél-koreai Kim (7:00,43).

A férfiaknál – a szintén para-evezős – Németh Szabolcs (Arrabona EK) az ötödik (6:07,32) helyen zárta a reményfutamot, így a B döntőben folytathatja. Első helyen végzett az ukrán Bondar (5:09,38), második az olasz Caselli (5:18,67), harmadik a német Schmidt (5:26,58), negyedik a brazil De Oliveira (5:27,89).

A para-evezősök B döntőjére, magyar idő szerint szerdán reggel 7:20-kor, ill. 7:30-kor kerül sor.

Korábban már a legjobb huszonnégy közé került könnyűsúlyú egypárban, Galambos Péter (Vác VEC) és a normálsúlyú egypárok mezőnyében Széll Domonkos (Csepel EK). Negyeddöntőjüket holnap rendezik.