Skip to main content

Párás, meleg idő fogadta a 2014-es U23 Világbajnokság első napján a versenyzőket. A 9 egységből álló magyar csapatból szerdán 3 egységnek rendeztek előfutamot. Az első megmérettetést minden csapatunk sikeresen vette!

 Elsőként a női könnyűsúlyú négypár evezős egységünk szállt vízre. A Glaser Rebeka (Mosonmagyaróvár VE), László Éva (Csepel EK), Abid Syham (FEC), Bálint Sára (Szegedi VE) összeállítású egység az első 1000 méteren még csak a harmadik helyen haladt, majd 1500 méternél az akkor második helyen álló francia csapattal szinte fej-fej mellett haladtak. Végül a lányoknak sikerült a továbbjutást érő második helyen beevezni. Ez azt jelenti, hogy reményfutam nélkül jutottak be a legjobb 6 közé. Mivel ez a versenyszám nem olimpiai szám, ezért “A” döntőt nem vasárnap, hanem szombati versenynapon, 16.15-kor rendezik meg.

A magyar csapatból Matyasovszki Dániel (Szegedi VE) húzott még a délután előfutamot könnyűsúlyú egypár evezős egységben. Dániel az első ötszáz méter után az első helyen állt, sőt a táv felénél is még a második helyen lapátolt. Erős finishre azonban nem volt szükség, hiszen az első négy helyezett automatikusan kvalifikálta magát a negyeddöntőbe. Ennek megfelelően Dániel végül három századdal a második helyezett belga fiútól a harmadik helyen evezett át a célvonalon. A negyeddöntőt pénteken délelőtt rendezik meg az olaszországi Vareseben, ahol a középdöntőbe jutás lesz a cél.

A mohácsi Matheisz József volt az utolsó, aki a magyar csapatból a mai nap előfutamot húzott férfi normál súlyú egypár evezős egységben. A magyar fiút igen erős futamba sorsolták, ahonnan az első négy helyezett jutott tovább egyenesen a negyeddöntőbe. József az első 1000 méteren még továbbjutó helyen lapátolt, azonban 1500 méteren négy hajó is egy másodpercen belül volt egymáshoz képest. A magyar fiú végül a legerősebb utolsó 500 métert teljesítette a futamában, aminek köszönhetően a 2. helyen ért célba. Ezzel pedig a továbbjutást érő pozíciót megszerezte, így legközelebb pénteken találkozhatunk vele a negyeddöntőben, ahol Matyasovszki Dánielhez hasonlóan szintén a legjobb 12-be való jutás lesz a cél.

 

A csütörtöki versenynapon 6 magyar egység fog előfutamot húzni:

10:05 férfi kormányos nélküli kettes (Csányi Péter, Vancsura Bendegúz)

10:40 férfi normál súlyú kétpár evezős (Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely)

11:01 női könnyűsúlyú kétpár evezős (Bene Dorottya, Polivka Dóra)

11:29 férfi könnyűsúlyú kétpár evezős (Csiszár Péter, Tamás Bence)

11:57 férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes (Szigeti Roland, Vallyon Bence, Priváczki Ákos, Baka Sándor)

12:45 női normál súlyú egypár evezős (Gyimes Krisztina)

 

Gratulálunk minden egységnek, és további sikeres szereplést kívánunk!

-SB-