Skip to main content

 November 9-én, délelőtt 10 órakor nyílik M. Sarlós Erzsébet „Zene hullámai” című kiállítása Budakeszin, az Erkel Művelődési Közpotban. A hír mindössze ennyi, de aki az evezésben él, az nem mehet el mellette.

Sarlós Erzsi fantasztikus ember. Rajzolni és festeni 17 éves koráig az iskolai szakkörökön, valamint a Szépművészeti Múzeumban tanult. 1955-ben Franciaországban gyermekrajz pályázaton első díjat nyert, tanulmányait mégsem művészeti pályán folytatta.

– Egy padban ültem a gimnáziumban Császár Rékával, aki akkor már évek óta az Acélöntőben evezett. Folyamatosan kapacitált, hogy legalább egyszer menjek már el vele az edzésre, és nézzek szét! Emlékszem április volt, még a tavasz nem győzte meg a természetet arról, hogy váltani kellene. Borult, szürke volt az ég, napsütés sehol. Ő beült a szkiffbe és büszkén ellökte magát a stégtől, amitől engem olyan irigység fogott el, hogy 36 évig megragadtam az evezés mellett ugyanabban a klubban.

Jelenleg is tagja az Acélöntőnek, ahol Európa-bajnoki érmeket szerzett, de ez már csak nosztalgia. Közben tanárként végzett a TF-en, először Budapesten, majd 28 évig Pátyon tanított. Tagja a Keszi-Art egyesületnek, Páty díszpolgára.

– Mindig volt célom. Amikor Pátyon poros volt az udvar, megoldottuk, kicsinosítottuk. Aztán a sportpálya terve, annak megvalósítása következett. Soha nem lehetett félbehagyni semmit, nem tudtam volna nyugodtan aludni. Tudja, amikor az ember szembe megy a forgalommal, akkor van ideje gondolkodni. Én reggel mentem Pátyra, amikor onnan mindenki Pestre járt dolgozni, és este jöttem onnan haza, mindig üres buszokon. Ott születtek a tervek, a vázlatok, a skiccek. Néztem ki az ablakon, és a fejemben megszülettek a képek, a festmények, a tervek, az installációk.

Erzsi elsősorban belső indítatásból művészkedik, de sokakkal együtt érzi úgy, hogy jó, ha az ember tartozik egy közösséghez, és ha a munkái másoknak is tetszenek. Az élet iskoláját járva – művészeti körök, Kecskeméti Alkotóház – sok minden érdekli, sokféle anyaggal és technikával dolgozik.

1994 óta mentora Csákvári Nagy Lajos festő- és szobrászművész. Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt. M. Sarlós Erzsébet néven szerepel. Három alkotása a Sportmúzeum tulajdona.

– A sportnak, az evezésnek rengeteget köszönhetek, hiszen akkoriban az utazások révén megnyílt előttem a világ. Amikor kijutottam külföldre, akkor az összes spórolt pénzemet múzeumi belépőkre költöttem, és amit ott láttam azt raktároztam, feldolgoztam, a művészetembe építettem.

Erzsi és férje, az „Ezüstnégyes” tagja Sarlós György, Lengyelországban ismerkedett össze, s miután akkoriban a női és a férfi versenyeket más-más helyszíneken rendezték, sokáig a pályaudvaron integettek egymásnak. Gyakran a távolság építi a legerősebb fundamentumot két ember közös jövőjéhez. Boldog kapcsolatuk a mai napig tart.

– Valójában a családomnak köszönhetem, hogy képzőművészettel foglalkozhatok, mert elviselik, hogy akadálypálya a házunk. Hol vásznat, hol ecseteket, hol festékeket, huzalokat, gyöngyöket kell kerülgetni, pont meg nem jár érte…

Erzsinek van egy növénye a hálószobában, agancspálma. Aki látott már ilyet az tudja, hogy az ágas-bogas szárak levelek, az árnyékokkal keverve sok mindent kirajzolhatnak a falra, ha a csintalan napsugár éppen jó szögben esik a virágra.

– Néha azt láttam, mintha a növény zongorázna, dobolna, klarinétozna. Ebből született a tízrészes sorozat. Rézből, fából csináltam hangszereket. Erkel születésének 203. évfordulója alkalmából portrét készítettem róla. Rézből kották, üvegből zongora látható rajta. Miután nagy sakkozó volt, ezért üveggyöngyökből, rézből hangjegyeket formáltam, melyeket rézhuzallal sakk készletté formáztam. Középen áll a karmester és mindkét irányba, tehát a feketék és a fehérek felé is dirigál.

Sarlós Erzsi tíz évig volt ifjúsági szövetségi kapitány, 1991-ben mesteredzői címet kapott. Lánya, Sarlós Katalin világbajnoki bronzérmet szerzett.

Kiállítások, illetve ahol láthatóak művei: Páty, Budakeszi, Néprajzi Múzeum, Vajdahunyad vára, Sopron, Keszthelyi Múzeum, Országos Széchenyi Könyvtár, Sportmúzeum, Róma.

Jelentősebb díjak: 1994. Pest megyei amatőr képzőművészeti kiállítás I. díj, Néprajzi Múzeum 2003. Nagydíj, Iparművészeti Múzeum 2004. Aranyfokos díj.

M. Sarlós Erzsébet kiállítása november 25-ig tekinthető meg az Erkel mini galériában Budakeszin, a Fő utca 108. alatt.