Skip to main content

Az idei, nemzetközi szövetség (FISA) által kiírt tengeri evezős klubvilágbajnokságra három magyar egység utazott ki. Az olaszországi Bariban rendezendő regattán a kvótaszerző Simon Béla, Juhász Adrián páros éremesélyes lehet, tavaly ezüsttel zártak.

A versenyen Simon Béla és Juhász Adrián (Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet SI) férfi kétpárevezősben, Erdélyi Zsolt, Nagy-Pál Antal, Vajda Gábor, Kovács Sándor és Laposa Balázs kormányos (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) férfi négypárevezősben, Szántó János, Gera Balázs, Botka Norbert, Honti Krisztián és Balogh Réka kormányos (Velencei-tavi Vízisport Iskola) férfi négypárevezősben áll rajthoz.

A versenyzők a helyszínen bérelnek speciális, tengeri versenyhez megfelelő hajókat. Pénteken rendezik az előfutamokat, szombaton a döntőket. A versenytáv 8 km, mely egy speciális alakú, „M” betűhöz hasonló kijelölt pálya; a versenyzőknek összesen négy bóját kell megkerülniük.    

A magyarok körében igen kedvelt a tengeri evezős világbajnokságon való részvétel, eddigi legjobb eredményünk a Verőci Lídia és Bende Zsófia (Mohácsi TE) páros által szerezett világelsőség volt 2008-ban. Idén a Simon Béla, Juhász Adrián páros is esélyesként indul, hiszen tavaly ezüstéremmel tértek haza az akkor Isztambulban megrendezett világbajnokságról.