Skip to main content

Január a kézenfekvő idő az eljövendő esztendőre való célok felállításához, de mielőtt megtennéd vess egy alapos pillantást az előző évre. Elégedett voltál azzal, amit elértél? Jó úton haladtál, vagy változtatnod kell?
Ha versenyző vagy, elégedett voltál az eredményeiddel? Kétségtelenül mindenkinek van hová fejlődnie, de meg tudod határozni a gyengeségeidet? A csapásod melyik technikai eleme tart vissza? Ebben egy edző segíthet, de ha nincs, használhatsz állóképeket a versenyedről, vagy még jobb, videókat, ha van ilyen. Ha megvan az a terület, amin dolgoznod kell, találj pár gyakorlatot, ami segít, az edződtől, vagy az internetről, majd építsd be ezeket az edzéseidbe.
Lemaradtál a rajtnál? Szétestél a verseny vége felé? Fektess nagyobb hangsúlyt a gyorsasági munkára, ha ez a gyengeséged, vagy dolgozz hosszabb alaptempós edzésekkel, ha az alapokat kell építened.
Tervezd meg most a versenynaptárad, annak érdekében, hogy kialakíthasd az edzéstervedet. Ha szép számú versenyen akarsz részt venni, jobban jársz, ha keresztüledzel némelyiken, talán csak egy nagy versenyre készülve rá a szezonban. Ha először versenyzel, válassz egy otthonodhoz közeli versenyt, lehetőleg olyan pályán, amit ismersz.
Gondoskodj idejekorán a logisztikai kérdésekről. A klubodnak van hajója, amit használhatsz? Hogyan juttatod le a versenyre? Gyakorold a verseny összes elemét, beleértve a bemelegítést. Próbáld olyan mértékben tükrözni a verseny körülményeit, amennyire csak lehetséges.

Ha sérülések miatt nem érted el a céljaidat tavaly, ez egy olyan gyengeség, amivel foglalkoznod kell inkább hamarabb, mint később. Az evezéshez erős törzsizomzat kell, de ne csak a hasizmaidra koncentrálj; erősítsd a hátadat is. Sok sérülés az izomcsoportok közti egyensúly felborulása miatt alakul ki. Fontold meg, hogy Pilates és/vagy jóga órákat vegyél, hogy szerezz egy kis hajlékonyságot, meg törzsizomerőt. Kerüljön be a súlyemelés is az edzéseid közé. Ahogy öregszünk, elkezdünk izomtömeget veszíteni, de lelassíthatjuk vagy megállíthatjuk a folyamatot súlyzózással.
Nagyon gyakori sérülés evezősök között, különösen nőknél a bordarepedés, vagy bordaközi izomhúzódás. Olyan nagy a hangsúly a húzó mozgáson, hogy a szemben álló izmok gyakran elfelejtődnek. Szoríts bele néhány fekvőtámaszt és fekve nyomást a szokásos edzéstervedbe. És miközben építed a combfeszítő izmokat lábtolással, guggolással és felugrásokkal, ne feledkezz meg a combhajlítókról. A sérülések elkerülése lehetővé teszi, hogy sínen menjen az edzésed.
Ha nem versenyeztél, és nem is szándékozol, annyi időt töltöttél a vízen amennyit szerettél volna? Próbáld számon tartani a kilométereidet, tűzz ki egy célt év végéig. Keríts egy barátot vagy egy csapatot, amelyik rendszeresen evez és csatlakozz hozzájuk. Ha fontolgatod az átállást váltott evezésről párevezésre, vagy szeretnél otthonosabban mozogni a kisebb hajókban semmi sem múlja felül a vízen töltött időt.

Minden evezős – versenyző, szabadidős, tapasztalt, kezdő – sokat tanulhat jó evezésről készült videók megnézéséből. Könnyedén találhatsz olimpiai, vagy világbajnoki evezést YouTube-on. Ha lehetséges nézd lassított felvételben, vagy képkockáról-képkockára, hogy lásd a részleteket, de sokat tanulsz azzal is, hogy egyszerűen ráérzel a csapás ritmusára, folyamatára. Sajátítsd el.

Tervezz most egy sikeresebb 2016-ért!

Forrás: http://www.row2k.com/features/947/Technique-Feature–How-to-Set-and-Meet-Your-Rowing-Goals-for-2016/#.Vtv-E33hCUl

Írta: Charlotte Hollings
Fordította: Preil Róbert