Skip to main content
2015. augusztus 10. - 17:22

Tájékoztató az innovációs tehetséggondozó versenyrendszerről

Tájékoztató az innovációs tehetséggondozó versenyrendszerről
 
A Magyar Evezős Szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásában részesül innovatív módszerek és eszközök alkalmazására a magyar evezős sport eredményességének kimutatható növelése céljából.
 
A három elemből álló projekt egyfelől technikai újítások bevezetését támogatja, melynek keretében az edző és versenyző közötti elektronikus kapcsolatot létesítő eszközöket, technológiai újításokat tervezünk beszerezni és élettani vizsgálatokat kívánunk igénybe venni a válogatott egységek esetében.
 
Második elemként a program szakmai, módszertani újításokat, így különösen külföldi tanácsadó alkalmazását, külföldi gyakorlatoknak, módszereknek a magyar evezős sportág szakmai programjába való átvételét támogatja a program.
 
Harmadsorban pedig a program támogatja az amatőr versenyrendszer fejlesztését a felnőtt korosztályban a felnőtt sportolói létszám szélesítése, rendszeres versenyzésük segítése céljából férfi, női, vegyes kategóriában 2x versenyszámokban, 1000 méteres versenytávon. Minden futam önálló versenyszámként kerül értékelésre. Azok a versenyzők vehetnek részt a projektben, akik amatőr versenyzői engedéllyel rendelkeznek.
 
Az utánpótlás bázisának növelése, a tehetségek felismerése, gondozása, az eredményesség fokozása érdekében továbbá egy új utánpótlás versenyrendszer megszervezését is tervezzük a 15-18 éves korosztály fokozottabb bevonása és megtartása, a versenyzői létszám bővítése érdekében. Ez a program áthidaló lesz a Sport XXI versenysorozat és a felnőtt versenyprogramok között azon versenyzők részére, akik nem tagjai a korosztályos válogatott kereteknek.
 
 
Pályaversenyek kerülnek megrendezésre, az ifjúsági olimpiai versenytávjára épülve 1000 méteren. Futamonként kerül sor értékelésre és díjazásra.
 
 
A versenyszámok a következőek lesznek: egypárevezős egységben, férfi női kategóriában, az alábbi korosztályos bontásban:
serdülő I. 15 éves
serdülő II. 16 éves
ifjúsági
 
 
Tervezett versenyhelyszínek: Országos Bajnokság, Budapest-Baja (500 m a helyi adottságok miatt), Tisza Kupa (Szolnok), Öböl Kupa (BEE.)
 
Ebben a programban kap majd helyet triatlon verseny (futás, ergométer, úszás) 3 regionális helyszínen (Mohács, Győr, Budapest), az általános képességek mérésére, fejlesztésére, egységes sztenderdek mellett, a téli időszakban versenyzési lehetőséget biztosítva az utánpótláskorú versenyzők részére.
 
Szintén tervezünk őszi alapképességeket fejlesztő tábort, az evezős sportághoz kapcsolható játékos képességfejlesztő programokkal.
 
A programban hosszú távú versenyek is helyet kapnak: 4x vagy Gig 4x hajóegységben, serdülő, ifjúsági, felnőtt amatőr kategóriában, férfi, női, vegyes hajóegységben.
 
 
Tervezett versenyhelyszínek: Szeged, Őszi hosszú távú, Mikulás Kupa (csak Gig 4x+) 5-6 km.
 
 
A résztvevők létszámának növelése érdekében a pályázat költségvetése tartalmazza a klubok versenyszervezési, részvételi költségeinek részben történő finanszírozását a résztvevők létszámának és az utazási, szállítási költségek figyelembevételével. 
 
 
 
 

CsatolmányMéret
Microsoft Office document icon sport 21 tájékoztató.doc146.5 KB
Microsoft Office document icon innov tájékoztató.doc148 KB