Skip to main content

Látványos és izgalmas versennyel nyitják az evezősök a 2022-es szezont. 3600 méteren több, mint 75 csapat méri össze tudását a Duna budai oldalán március 19-én, szombaton.

Fotó: Budapest Kupa Regatta

Közel hatszázan evezik le a hagyományosnak mondható Nemzetközi Budapest Kupa Regattát, amely 10. alkalommal kerül megrendezésre a gróf Széchenyi István emlékverseny, evezős évadnyitó keretein belül. A versenyre a Tímár utcai HÉV megállóhoz közeli Szent 23. János pápa parkban kerül sor március 19-én szombaton, 10 és 13 óra között. A 3600 méteres táv, amely az Óbudai-sziget északi csücskétől indul, a szigetmenti Duna-ágat követi, és a budai Görzenál magasságában ér véget, mára már a nemzetközi evezős versenynaptár stabil tagja, rövid története során 15 országból fogadott versenyzőket.

2022-ben is nagy számú nevezés érkezett a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezős Szövetség és a Magyar Evezős Szövetség által megrendezett versenyre. A rendezvény fővédnöke: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, védnöke dr. Kiss László, a III. kerület és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármesterei. Biztosra vehető, hogy a 7 országból érkező 79 csapat, közel 600 versenyzője, akik között a legfiatalabb 14, a legidősebb 76 éves, rendkívüli látványt fog nyújtani a helyszínre látogatóknak.

Fotó: Budapest Kupa Regatta/Takács Viktor

Idén elindul az egypárevezősök üldözéses versenye is, amelyen 15 hazai és külföldi versenyző méri össze tudását az izgalmas és egyben kihívásokkal teli Duna szakaszon. Ezzel a szervezők, hogy új szintre emeljék a versenyt és bevonzzák azokat a versenyzőket, akik nem tudnak nagy csapatos hajókban rajthoz állni.

A versenyen részt vesz a sportág több korábbi olimpikonja és világbajnoka, illetve az egyre növekvő számú amatőr és egyetemista csapatok is jelen lesznek. Az evezős évadot Cseh Ottó a Magyar Evezős Szövetség alelnöke nyitja meg. A rendezvény támogatója: Budapest Főváros, a II. és III. kerületek, valamint a Microsec Zrt..

Fotó: Budapest Kupa Regatta/Farkas Andrea

A Nemzetközi Budapest Kupa Regatta célja, hogy a középtávú üldözéses versenyek között az európai evezős élet rendszeres visszatérő versenyhelyszíne legyen, felpezsdítse a térség amatőr és elit evezős életét, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető tömegsport, amely bármely korban elsajátítható, űzhető télen, és nyáron is.

Fotó: Budapest Kupa Regatta

A szervezők vallják, hogy minden versenyen teret kell biztosítani a fogyatékkal élő sportolók számára is a közös sportoláshoz. Ezért a Budapest Kupa Regatta életre hívta a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométer futamot, ahol kiemelkedő sportolók közösen, a Down Alapítványból érkező lelkes atlétákkal, csapatokban mérik össze erejüket. A futamok megvalósulását a Concept2 támogatja. A főszervező Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Down Alapítvány együttműködése együttműködése már évtizedes, ennek keretében hagyományosan gyűjtést tartanak a szervezők, amellyel az alapítvány munkáját segítik. 2022-ben a down szindrómás sportolók a Danubius Nemzeti Hajós Egylet sportolóival versenyeznek közösen.