Skip to main content

A Magyar Evezős Szövetség, a Pro Rekreatione Kft., és a VVSI június 11-én, szombaton rendezi meg a II. Velencei-tavi Evezős Strand Sprintet, amelyben a jövő új olimpiai sportága, a tengeri evezés mutatkozik be. A tengeri evezést a helyszínen lévő edzők segítségével bárki kipróbálhatja!

A Coastal Rowing-ot, magyarul a tengeri evezést joggal hívhatjuk az evezés unokatestvérének. Ez az új szakág extrém viszonyokra specializálódott, mivel a tengeri evezőshajók sajátos, robosztus jellegük miatt rendkívül jól bírják a hullámos körülményeket. A speciális forma lehetőséget biztosít arra is, hogy a kezdők vagy hobbi sportolók nagyon rövid idő alatt elsajátítsák a mozgásformát.

A versenyre vágyó sportolók nyílt vízen hosszabb távokon, illetve az egyre népszerűbb Beach Sprint versenyeken állhatnak rajthoz. Ez utóbbi versenyszámban a futás, az evezés, és az ügyesség kombinációja határozza meg, hogy ki tudja leghamarabb teljesíteni a távot.

A versenyzők a partról a vízben lévő hajóhoz futnak, felpattannak rá, majd teljesítik az 500 méteres szlalompályát, visszatérnek partközelbe, végül a parton lévő célba futnak.

“Néhány évvel ezelőtt rendeztünk már egy tesztversenyt, ez viszont már hivatalos megmérettetés lesz a négy állomásos sorozatban” – hangsúlyozta Vida Erik, a VVSI evezős szakosztály vezetője.

“Ha a szélviszonyok engedik a Beach Sprint előtt lesz 3000 méteres túrahajóverseny amatőrök, és gyerekek számára. Lesz egy játékos programelem is, ami a “Hajóvonták Találkozása” nevet viseli. Ez tulajdonképpen vízi kötélhúzás lesz, tengeri egypárevezős hajókkal”.

“A szponzorok azonnal jöttek a hívó szóra: a Velence Korzó, a Gólya Villapark Velence, az Agárdi Csóbor Pincészet, a Hotel Nautis Gárdony, a Bálint Borárium Pázmánd, a Szentkirályi Ásványvíz is partnereink között van. De jelentkezett egy kápolnásnyéki zöldség-gyümölcs kereskedő, aki friss gyümölcsökkel támogatja a rendezvényt – zárta mondandóját Vida Erik.

A Magyar Evezős Szövetség az egyre népszerűbb, és rendkívül látványos, izgalmas szakág népszerűsítése céljából az érintett klubokkal együttműködve idén több helyszínen is rendez Beach Sprint versenyt. Múlt hétvégén Mosonmagyaróváron, most szombaton a Velencei-tavon, júliusban a Tatai-, augusztusban a Tisza-tavon került, kerül sor ilyen típusú megmérettetésre.

A tengeri evezést a helyszínen lévő edzők segítségével bárki kipróbálhatja! Egyébként a házigazda VVSI berkeiben, az agárdi telepen egyre több gyermek, és felnőtt jelentkezett már a tengeri evezős edzésekre.

A VVSI tengeri evezős edzései minden hétfőn, szerdán, és pénteken 18 órától várják az érdeklődőket.

A II. Velencei-tavi Strand Sprint Evezősverseny június 11-én., szombaton a túraevezősök hosszútávú futamával 10:30 órakor indul, a Beach Sprint versenyszámok várhatóan 12:30 órától rajtolnak

További részletek, versenykiírás itt.

Címlapfotó: VVSI