Skip to main content

Tisztelettel meghívjuk Önöket két hangulatos, az evezős sportot népszerűsítő, hagyományőrző rendezvényre! A 22. gróf Széchenyi István Emlékversenyre és Sportnapra, amelyet a Danubius Nemzeti Hajósegylet, a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség rendez.

 
Fővédnök Tarlós István főpolgármester, védnökök: Bús Balázs ( III. kerület), dr. Láng Zsolt ( II. kerület), dr. Tóth József (XIII. kerület) polgármesterek és a Széchenyi Társaság
 
2012. április 15-én, vasárnap 9:30 órától
 
Helyszín: A DNHE margitszigeti klubháza és a Wesselényi csónakház
(Bp. 1138 Hajós Alfréd sétány 2.)
 
Program:
 
9:30     Koszorúzás az első világháborúban elesett evezősök emlékköveinél
Helyszín: Margitsziget Pest oldalán az „Európa Ház”-nál
(gyülekezés az Egylet Wesselényi Csónakházánál 9:15-kor)
 
10:00   A rendezvény ünnepélyes megnyitása és állófogadás (Wesselényi Csónakház)
 
10.10 Versenyek
Az első versenyszám az elmúlt évben hagyományteremtő céllal útjára indított nemzetközi „üldözéses” nyolcas futam a főpolgármester által felajánlott Budapest Kupáért.  A táv: 4500 méter
 
 
További versenyszámok:
 
„Fapados Oxford-Cambridge”: fixüléses cégek közötti tízevezős evezős verseny (versenytáv: 500 méter)
Ez a látványos, és egyre népszerűbb kategória már ötödik éve része a rendezvénynek. Az idén ismét rekord számú nevezés érkezett: 31 céges csapat 6 előfutamban, és egy döntő futamban teszi próbára erejét, és dönti el, hogy ki nyeri a SZUPER KUPÁT és RIDEHOUSE által felajánlott ausztriai hosszú hétvégi pihenést.
 
Az olajtársaságok (8 MOL-os és 3 Exon-os csapat) egymás között is eldöntik, hogy ki a legjobb „Olajos Evezős Csapat”. Az épületgépész cégek idén is megküzdenek egymással a VGF által felajánlott vándor kupáért.
 
Újdonság a szállodák futama: Hat fővárosi ötcsillagos szálloda csapatai külön futamban mérik össze erejüket és döntik el, melyiküké lesz a nekik felajánlott serleg. Ennek a futamnak a győztese is indul a szuperdöntőben.
 
Az evezős klubok a nyolcas futamon túl hagyományosan az alábbi versenyszámokban vetélkednek:
női négypárevezős, 
serdülő vegyes kormányos négypárevezős, 
családi túra kettes
Idei újdonság: a legfiatalabb (tanuló) korosztály vegyes négypárevezős futama
 
A „Fapados Oxford-Cambridge” egyetemek és főiskolák közötti fixüléses tízevezős futam. Ebben a kategóriában a fővárosi csapatok a Budapest Bajnoka címért küzdenek. 
Ebben a versenyszámban 11 felsőoktatási intézmény képviselteti magát.
 
További kiegészítő programok az evezés iránt érdeklődő amatőrök számára:
 
13:00 órától    villámversenyek ergométeren (fogyatékkal élőknek is)
14:00 órától    az evezés kipróbálása a tízevezős hajókban
15:00 órától    kispályás foci
Egész nap:      légvárazás kisgyermekek számára (2-6 évesek) a parti klubház kertjében;
 
                                                                 
S a másik rendezvény…
 
…Hullámok hátán címmel egy különleges evezéstörténeti kiállítás a Kiscelli Múzeumban a Danubius Nemzeti Hajós Egylet jogelődje, a Nemzeti Hajós Egylet megalakulása 150. évfordulója tiszteletére.
 
Az ünnepélyes megnyitóra 3 nappal az évadnyitó előtt, mintegy annak nyitányaként
 
 
2012. április 12-én, csütörtökön  17 órakor kerül sor.
 
A kiállítást  Czene Attila államtitkár nyitja meg.
 
Köszöntőt mond: Bús Balázs polgármester.
 
 
Mindkét eseménnyel a sport, az egészséges életmód, és az evezés, mint az egyik legszebb és legegészségesebb sportág népszerűsítése a célunk.
 
Szeretnénk, ha minél többen eljönnének mindkét hangulatos programra, ezért az a kérésünk, hogy már a rendezvény előtt hívják fel olvasóik, nézőik, hallgatóik figyelmét  mindkét eseményre, ezzel is segítve, hogy minél több fiatal és kevésbé fiatal kapjon kedvet a rendszeres mozgásra, testedzésre.
 
 
A rendező egylet www.danubiusnhe.com vagy a www.rowing.hu, valamint a Magyar Evezős Szövetség –hunrowing.hu internetes honlapján is találnak információkat, és szívesen szolgálunk további tájékoztatással: Dr. Domonkos Anna 06 30 961 4386.
 
Szeretettel Várjuk Önöket mindkét rendezvényre!
 
Sporttársi üdvözlettel a  szervezők nevében:
                        
Dr. Domonkos Anna                                                              Ott Zsuzsanna
DNHE alelnök, főszervező                                                     MESZ főtitkár
 
 
 
Háttérinformációk
 
Evezős évadnyitó
22. gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnap
20112. április 15., vasárnap 9:30 órától a Margitszigeten
 
  
Ezt a versenyt éppen 22 évvel ezelőtt, 1991-ben  rendezte meg az akkori egyik legfiatalabb evezős egylet, a Danubius Evezős Klub és a Széchenyi-féle Hajós Egylet jogutódja, az 1990-ben újraalakult Nemzeti Hajós Egylet. A következő évtől kezdve e két klub egyesülése révén létrejött Danubius Nemzeti Hajós Egylet a rendezvény főszervezője. Társrendező a Magyar Evezős Szövetség, 1998-tól a Budapesti Evezős Szövetség. Néhány év múlva a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség is csatlakozott hozzájuk.
 
A rendezvény mára már az evezősök (versenyzők és túrázók, fiatalok és veteránok) családtagok és  barátok fesztivál-szerű találkozójává nőtte ki magát. Jó időben a Dunán zajló látványos futamok sok alkalmi nézőt is odacsalogatnak a Margitsziget festői környezetében lévő Hajós Alfréd sétányra, ahol a rendező klub Wesselényiről elnevezett úszó csónakháza van kikötve. Az ünnepélyes megnyitó után a sajtó képviselői és a díszvendégek mint egy vízi tribünről, erről az úszó csónakházról nézhetik a  futamok látványos véghajráit
 
Az első versenyszám a nemzetközi üldözéses nyolcas verseny, amelyet az elmúlt évben hagyományteremtő céllal indítottunk útjára. Tavaly még csak egy, az idén 3 külföldi csapat (osztrák, olasz, szerb) száll ringbe a Budapest Kupáért. Célunk, hogy a következő években a közép európai evezős versenyek kiemelt helyszínévé tegyük Budapestet. A verseny jelentőségét a védnökséget vállalók névsora is mutatja (lásd:a mellékelt szórólapot), akik közül néhányan személyesen is meg tisztelik a rendezvényt.
 
Egyetemisták és főiskolások részére 1994. óta rendezünk külön futamot. Kezdetben a klasszikus nyolcas hajókban, később- annak érdekében, hogy az evezéssel még csak ismerkedő, amatőrök is bekapcsolódhassanak ebbe az egészséges, jó hangulatú vetélkedésbe- a fixüléses tízevezős hajókat is csatasorba állítottuk. Nem kis szervező munkába kerül ezeknek a nagytestű hajóknak a helyszínre szállítása, de megéri! Tavaly óta a győztes csapat ebben a kategóriában elnyeri a „Budapest tízevezős bajnoka” címet.
 
Ilyen hajókat egyébként az angol királyi tízevezősök mintájára a Balaton közeli egyetemek (Keszthely, Veszprém) építtettek azzal a céllal, hogy a szeszélyes időjárásnak kiszolgáltatott tavon is lehessen evezős versenyeket rendezni. Ezekben a hajókban a mozgás egyszerű és biztonságos, nem igényel nagy evezős előképzettséget, de komoly csapatmunkát, és egymásra figyelést igen.
 
A balatoniak kezdeményezése az egész magyar evezés fellendítéséhez is hozzájárult. Ennek egyik bizonyítéka éppen az Évadnyitó, amely eseményen ezekben a hajókban ma már az egyetemistákon kívül céges csapatok, munkahelyi kollektívák is összemérik erejüket, immár 5 éve. Egyre nagyobb az érdeklődés az idén, megdöntve a tavalyi rekordot, 31 csapat nevezett. Ez is mutatja, hogy az evezés a legjobb csapatépítő sportágak egyike, hiszen „aki a vízen, megtanulja, hogy a HALADÁSHOZ EGYIRÁNYBA és EGYÜTT kell húzni a lapátot, az a munkahelyén is együttműködő, jó csapatjátékos lesz.”
 
A családi csapatok vetélkedője több mint 10 éve szerves része a programnak. A kormányos túra kettes hajóban indulnak testvérek, férj és feleség, szülők és gyerekek, nagyszülők A klasszikus versenyszámok közül a női négypárevezős és a legfiatalabb korosztály( tanuló és serdülő)számára fiú-lány vegyes kormányos négypárevezős szerepel a repertoárban.
 
Hagyományőrző programokra is minden évben sor kerül. A 2007-ben elindult nemes hagyomány az idén is folytatódik: a Margitsziget bokrai között néhány éve fellelt és a MESZ Hagyományőrző Bizottsága által rendbetetetett emlékkövek megkoszorúzása Az emlékköveket az I. Világháborúban elesett klubtársaik emlékére állították a Nemzeti Hajós Egylet és a Neptun Evezős Egylet evezősei. A késői utódok ezzel a gesztussal tisztelegnek a régi elődök előtt. A koszorúzásra évek óta a megnyitó előtt félórával kerül sora Sziget pesti oldalán
 
Az idei hagyományőrző kiállítást minden eddiginél  látványosabb és a nagy közönség számára is látogatható módon a Kiscelli Múzeumban rendezzük meg a  Danubius Nemzeti Hajós Egylet  jogelődje, a Nemzeti Hajós Egylet megalakulása 150. évfordulója tiszteletére. Ünnepélyes megnyitó: április12.17:00 óra ( háttér információk külön mellékletben)
 
Kiegészítő vízi és szárazföldi események:
 
A rendezvény, amely kezdetben csak versenyből és baráti találkozóból állt, időközben egész napos, a versenyre kilátogató nézőket, érdeklődőket is aktivizáló programokkal bővült. Így lesz ez az idén is. Az Egylet ergométerein az evezős mozgás alapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők, a bátrabbak a verseny végén az evezést a Dunán is kipróbálhatják a biztonságos tízevezős hajókban gyakorlott evezősök irányításával. A labdát is szeretők számára kispályás foci bajnokságot is szervezünk: 5 fős csapatok nevezhetnek a helyszínen. A legkisebbek szórakoztató „sportolását” a népszerű ugráló vár biztosítja. 
 
A szervezők ezzel a rendezvénnyel is demonstrálni kívánják, hogy az evezés nemcsak szép és egészséges, hanem a kisközösségeket (családok) és a nagyobb közösségeket (klubok, egyletek, diákcsoportok, munkahelyi kollektívák) összetartó ereje is óriási.
Szeretnénk elérni, hogy a főváros kőrengetegében élő fiatalok és kevésbé fiatalok közül minél többen ismerjék meg az evezés, a vízitúrázás, a hamisítatlan természet szépségeit.
 
 
Múltidéző
 
Az evezős sportot gróf Széchenyi István honosította meg hazánkban. Az első sporthajót is ő hozatta be Angliából 1826-ben, és az első jelentősebb távot (Bécstől Pozsonyig önmaga evezte le két angol barátjával 3 óra 52 perc alatt. Az első evezős klub (Hajós Egylet 1841.) megalapítása és az első evezős verseny megrendezése is a „legnagyobb magyar” nevéhez fűződik.1843. március 19-én a Lánchidat építő magyar és angol munkások és olasz utász katonák mérik össze erejüket és evezős tudásukat a Széchenyi tulajdonában lévő hajókban. A győzelmet a Clark Ádám által kormányozott magyar csapat szerezte meg.
 
A 19. század második felében rendkívül népszerűek voltak a Margit sziget déli csúcsától a Lánchídig terjedő Duna szakaszon rendezett versenyek. Korabeli tudósítások szerint ilyenkor több tízezer ember sereglett össze a Duna két partján a látványosság megtekintésére. A legemlékezetesebb a Millenniumi Regatta volt, amit I. Ferenc József magyar király és más előkelőségek is megtekintettek, s amelyen a magyar nyolcas izgalmas véghajrával utasította maga mögé a legjobb osztrák csapatot, a Piratot. …
 
 
Hullámok hátán
A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 150 éves története
2012. április 12. – június 10.
 
Kiállítás a Kiscelli Múzeumban
 
A Kiscelli Múzeumban lesz látható két hónapon keresztül az a kiállítás, amely  a Danubius Nemzeti Hajós egylet által immáron huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Széchenyi István Emlékversenyhez kapcsolódóan  mutatja be az Egylet jogelődje, a Nemzeti Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulója alkalmából a budapesti evezős sport részeként az egylet történetét. Az ódon kastélyépület Oratóriumában úgy érezheti a látogató, hogy egy nosztalgikus időutazáson vesz részt olyan neves emberek társaságában, mint pl. báró Eötvös Loránd, Schulek Frigyes, Kálnoki Bedő Albert, dr. Fülepp Kálmán, Konkoly Tege Miklós, hogy csak néhányat említsünk a neves elődök közül.
 
A kiállítás három fő részben, az 1862-ben megalakult jogelőd, a Pesti Evező és Vitorlás Kör megalapításától az első versenyek megszervezéséig, majd a századfordulós virágkortól az egylet 1948-ban történt megszüntetéséig, és végül az 1990-es újjáalakulástól napjainkig  mutatja be  az evezős egyesület, mint civiltársdalmi szervezet küzdelmes történetét,A kiállított  archív fotók, plakátok, könyvek, filmhíradó-részletek szinte sugározzák a sport, az evezés szeretetét és a közösség összetartó erejét. A rendezők hívó szavára nemcsak a mai és a közelmúlt evezősei ajánlották fel trófeáikat, sport mezeiket, fotókat, hanem a „nagy elődök” gyerekei, unokái is felkutatták a családi archívumokat, „idevarázsolták” a két világégést túlélt  emléktárgyakat, relikviákat. Emellett különböző, 20. századi verseny- és túrahajók is bemutatásra  kerülnek.
 
A kiállítást tárlatvezetések és múzeumpedagógiai programok kísérik, így például az érdeklődők kipróbálhatják, hogy milyen „szárazon evezni”, azaz beülhetnek egy régi, úgynevezett tanpadba,  és modern komputerrel ellátott evezősgépen, ergométeren gyakorolhatják az evezős mozdulatokat. 
 
A kiállítás nemcsak spot, hanem egyúttal  kultúrtörténeti csemege is.
 
Minden látogatónak jó szórakozást kívánnak a rendezők!
 
További információ: Dr. Domonkos Anna 06 30 961 4386
 
CsatolmányMéret
PDF icon evezos_evadnyito.pdf6.37 MB