Skip to main content

Az első országos megmérettetés fontos határpont egy sportoló életében, a hazai evezősök közül másfélszázan esnek át a tűzkeresztségen a péntektől vasárnapig tartó 2022. évi Tanuló, Serdülő, Para-evezős OB/Vidék Bajnokságon. Számunkra rendkívül fontos, hogy osztozzunk az elért mérföldkő örömében, ezért külön köszöntjük majd a debütánsokat.

Nincs olyan sportoló, aki ne emlékezne első nagy hazai versenyére, amikor országos mezőnyben méretheti meg magát. Így van ezzel kétszeres Európa-bajnokunk Galambos Péter is. Peti a kedvünkért idézte fel meghatározó élményét 2002-ből.

Középen Peti 2004-ben az ifi könnyűsúlyú egypár dobogójának tetején… Fotó: Galambos Péter

“Nagyon izgultunk, de óriási bizonyítási vágy volt bennünk annak idején Szegeden – mondta az MTK Budapest világklasszisa. “Serdülőként egypárevezősben a B döntőig jutottam, nagyon örültem, hogy a korosztályomban a legjobbak között lehettem. Az igazán meghatározó élmény a Jámbor Lacival kétpárevezősben elért bronzérmünk volt. A Vác harmadik számú egységeként a klubunk első, és második számú dublóját is magunk mögött tudtuk. Ez volt az első nagy löket a pályám során!

…és 2019-ben az Európa-bajnoki cím megnyerését követően Fotó: Czucz Bálint

A tavalyi év legjobb női evezősének választott Fehérvári Eszter 13 évesen állt rajthoz először utánpótlás országos bajnokságon. Hat éve jött el számára a nagy pillanat.

Eszti a baloldalon Fotó: Fehérvári Eszter

“2016-ban Szegeden még az Arrabona Evezős Klub színeiben tanuló egypárevezősben bronzérmet szereztem, a kétpárat pedig megnyertük Siska Bettivel” – idézi fel nem is olyan távoli emlékeit a Győri Atlétikai Club U23-as világ-, és Európa-bajnoki ötödik evezőse.

Fotó: Czucz Bálint

Ez volt az első komolyabb versenyem, és nagyon jól sikerült. Persze akkor sem búsultam volna, ha kevésbé jönnek össze a dolgok – és ezt üzenem a gyerekeknek is – mert mindig lehet javítani!”